«Οδηγός επιβίωσης» για το Brexit – Τι πραγματικά θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου και τι θα αλλάξει
Χρειάστηκαν ένα δημοψήφισμα, δύο εθνικές εκλογές, τρεις πρωθυπουργοί και τέσσερα χρόνια πολιτικής αγωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίτευξη του Brexit, ωστόσο η Βρετανία κατευθύνεται προς την πόρτα της εξόδου αύριο, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020. Ηδη, το Ευρωκοινοβούλιο αποχαιρέτησε τη Βρετανία με σκωτσέζικο παραδοσιακό τραγούδι και ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να γιορτάσει
Το Brexit θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 1.317 ημέρες μετά το δημοψήφισμα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο και θα σταθεί έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ένα ρολόι θα μετρά αντίστροφα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή… Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που φεύγει από την ΕΕ.
Με ένα ρολόι στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον θα μετρήσει αντίστροφα για το Brexit. Η Mirror δημοσιεύει έναν οδηγό για το τι πραγματικά σημαίνει το Brexit, την Παρασκευή, αλλά και τι δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα, καλώντας τους Βρετανούς να… προσέχουν.
Στις 23:00 ώρα Βρετανίας, μεσάνυχτα, δηλαδή, Βρυξελλών, η συμφωνία απόσυρσης από την ΕΕ, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, θα τεθεί σε ισχύ. Πλέον, η Βρετανία θα περάσει στη νόμιμη «μεταβατική περίοδο», θα συνεχίζει να εφαρμόζει τους νόμους της ΕΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ θα ξεκινήσει να πληρώνει το διαζύγιο ύψους 39 δισ. λιρών, πληρωμές που θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει δηλώσεις και ένα ρολόι θα κοσμεί την Ντάουνινγκ Στριτ μετρώντας αντίστροφα, οι οπαδοί του Brexit και ο Νάιτζελ Φάρατζ θα πραγματοποιούν πορεία.
Όπως σημειώνει η Mirror, τίποτα δεν θα αλλάξει στην καθημερινή ζωή των Βρετανών για 11 μήνες και αυτό γιατί, παρά το Brexit, η Βρετανία θα βρίσκεται στην «ομπρέλα» της ΕΕ. Το πόσο θα αλλάξει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Εάν υπάρξει μια σειρά από νέους κανονισμούς, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Εάν, ωστόσο, δεν υπάρξει, η ζωή των Βρετανών θα επηρεαστεί.
Brexit: Τι δεν αλλάζει, ακόμη, για τους Βρετανούς – Και τι αναμένεται να γίνει
Τα ταξίδια
Οι ταξιδιωτικές εταιρείες επιμένουν ότι όλα θα παραμείνουν ίδια για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην ΕΕ μετά τις 31 Ιανουαρίου και το Brexit. Αυτό συμβαίνει διότι τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 δεν υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Το πλαίσιο και το περιοχόμενο της μελλοντικής σχέσης, οι έλεγχοι συναλλαγών ή οι περιορισμοί ταξιδιών δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και θα αποτελέσουν μέρος των εμπορικών συνομιλιών τους επόμενους 11 μήνες.
Διαβατήρια και βίζα
Οι Βρετανοί δεν θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και θα ταξιδεύουν με τα διαβατήριά τους. Η κυβερνητική καθοδήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι δεν θα χρειαστείτε βίζα από την 1η Ιανουαρίου 2021 – εάν είναι τουρίστες.
Ωστόσο, θα υπάρχει περιορισμένη διαμονή έως και 90 ημερών και ενδέχεται να χρειαστεί θεώρηση ή άδεια για παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να δείξουν το εισιτήριο επιστροφής ή να ενημερώσουν ότι έχουν αρκετά χρήματα για τη διαμονή τους.
Από το 2021, οι Βρετανοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον έξι μήνες στα διαβατήρια εάν πηγαίνουν στην ΕΕ, ενώ το διαβατήριό τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 έτη, ακόμη και αν έχει παρέλθει χρόνος, από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Οδηγώντας στο εξωτερικό
Μετά τις 31 Ιανουαρίου, η άδεια οδήγησης του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι το μόνο πράγμα που οι επισκέπτες πρέπει να πάρουν πίσω από το τιμόνι στην ΕΕ. Αλλά μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 μπορεί να χρειαστούν διεθνή άδεια οδήγησης, για την οποία υπάρχουν τρεις τύποι. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για «πράσινη κάρτα» για να αποδείξουν ότι έχουν σωστή ασφάλιση αυτοκινήτου.
Κατοικίδια στο εξωτερικό
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να μεταφέρουν τα δικά τους αγαπημένα ζώα στην ΕΕ με «διαβατήρια για κατοικίδια ζώα» μέχρι τον Δεκέμβριο, δηλαδή κατά τη μεταβατική περίοδο του Brexit. Χρειάζεται, όμως, να προετοιμάσουν το ταξίδι τους τέσσερις μήνες νωρίτερα εάν προγραμματίζουν διακοπές στις ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι συμβουλές για μετά τον Ιανουάριο του 2021 είναι ότι το ζώο πρέπει να έχει εμβολιασμό κατά της λύσσας και να έχει κάνει εξέταση αίματος τουλάχιστον 30 ημέρες μετά, για να αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός ήταν αποτελεσματικός.
Υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ
Από το τέλος του 2020, η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (EHIC), η οποία δίνει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν θα λειτουργεί πλέον. Μετά από αυτό δεν θα υπάρχει ένα καθεστώς σε επίπεδο ΕΕ για την υγειονομική περίθαλψη. Αντίθετα, εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει «αμοιβαία» υγειονομική κάλυψη με κάθε κράτος κράτη – ένα είδος «θα χρηματοδοτήσουμε τους ανθρώπους σας αν χρηματοδοτήσετε το δικό μας σύστημα».
Ευρωπαίοι πολίτες
Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να φτάνουν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζήσουν και να εργαστούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μετά και το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τον Ιούνιο του 2021 προκειμένου να λάβουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οσοι δεν έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε συνεχόμενα έτη πρέπει να υποβάλουν αίτηση δύο φορές. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, νέοι πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε ένα σχετικό σύστημα μετανάστευσης. Θα πρέπει να αποδείξουν τις δεξιότητές τους και ίσως να κερδίσουν ένα ελάχιστο μισθό.
Το Brexit πλήττει σκληρά την Ουαλία
Η Ουαλία θεωρείται το πτωχοκομείο της Βρετανίας. Με την έξοδο από την ΕΕ θα πληγεί ακόμη περισσότερο. Οι αγρότες δεν χάνουν μόνο τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και μια μεγάλη αγορά για τα προϊόντα τους. «Cofiwch Dryweryn». Επιγραφή γραμμένη με κόκκινη μπογιά σε γκρεμισμένο τοίχο της παραλιακής πόλης Llanrhystud. Υπερήφανοι Ουαλοί έχουν γράψει τις λέξεις στο μεταξύ σε πέτρες, στους τείχους κτηρίων και πλακάτ σε πόλεις της νοτιοδυτικής Βρετανίας.
Πρόκειται για κίνηση διαμαρτυρίας προς την ισχυρή κυβέρνηση του Λονδίνου. Πριν από 55 χρόνια οι Ουαλοί μετακινήθηκαν δια της βίας από την κοιλάδα του Trywerin, λόγω πλημμυρών. Έτσι δημιουργήθηκαν ταμιευτήρες νερού κοντά στο Λίβερπουλ, στην Αγγλία. Κανείς δεν ξέχασε τα δεινά και η φράση αυτή στην εποχή του Brexit έγινε σύμβολο των προσπαθειών ανεξαρτητοποίησης αυτού του εδαφικού τμήματος. Οι κάτοικοι ψήφισαν υπέρ του Brexit στις 31 Ιανουαρίου, αλλά πολλοί εξ αυτών συνειδητοποιούν τώρα, τι αυτό σημαίνει γι αυτούς.
Διαδηλώσεις ανεξαρτητοποίησης
Οι Ουαλοί ψήφισαν υπέρ του Brexit. Τώρα όμως φαίνεται να το έχουν μετανιώσει
Λίγες βιομηχανικές μονάδες και κακή ποιότητα τη γης: Η περιοχή με 3 εκατ. κατοίκους ονομάζεται και «φτωχοκομείο» του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την έξοδο από την ΕΕ θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση. Ένας εκ των πρωταίτιων της για μια ανεξάρτητη Ουαλία και πολέμιος της εξόδου από την ΕΕ είναι ο προτεστάντης πολιτικός Ντάφιντ Ιβάν, που μέχρι το 2010 ήταν επικεφαλής του εθνολαϊκιστικού Plaid Cymru (Κόμμα των Ουαλών). Το κόμμα ανήκει στο μεσαίο ίσως και αριστερό χώρο. «Η Βρετανία δεν θεώρησε ποτέ ότι αποτελεί τμήμα της ΕΕ», λέει ο 76χρονος πολιτικός. Όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι αυτός παίρνει αποστάσεις από την Αγγλία. Τότε όμως γιατί η Ουαλία ψήφισε υπέρ του Brexit; «Για τους περισσότερους Ουαλούς δεν είναι σαφές, πόσο επωφελούμαστε από την κοινοτική υποστήριξη. Αλλά το δημοψήφισμα ήταν και κίνηση διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας» συμπληρώνει ο Ιβάν. «Και τώρα το Brexit δίνει ώθηση στις δυνάμεις που ζητούν την ανεξαρτησία της Ουαλίας με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι χειρότερα από μια κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον». ΄Ηδη έχουν ξεκινήσει μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, η επόμενη προγραμματίζεται για τον Απρίλιο.
Ιδιαίτερα οι αγρότες διακατέχονται από υπαρξιακούς φόβους. «Η Ουαλία παίρνει γύρω στα 800 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, το 60% του εισοδήματος των Ουαλών αγροτών έρχεται από την ΕΕ» λέει η Ελίζαμπεθ Ρόμπερτς, που από το 2015 είναι ευρωβουλευτής του κόμματος Plaid Cymru. «Κατά τη διαδικασία του Brexit το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έδειξε καθόλου ή πολύ περιορισμένα ενδιαφέρον για την Ουαλία. Έτσι η γεωργία τιμωρείται δυο φορές, διότι δεν χάνει μόνο τη στήριξη της ΕΕ, αλλά και τη μεγαλύτερα αγορά των εξαγωγών της».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πλήγμα για την αγροτική οικονομία
Ιδιαίτερα οι Ουαλοί αγρότες διακατέχονται από υπαρξιακούς φόβους από την καταργήση των επιδοτήσεων από την ΕΕ.
Αλλά και ο Γκλιν Ρόμπερτς, πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτών Ουαλίας αισθάνεται περίεργα, όταν σκέπτεται το Brexit. Διατηρεί 1000 πρόβατα, 120 αγελάδες, 5 κυνηγόσκυλα και ένα γουρούνι. Το αγρόκτημά του είναι 300 χρόνων. Τη γη έχει εκμισθώσει. Η κυβέρνηση του Λονδίνου υποσχέθηκε στήριξη στους αγρότες μετά την κατάργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων. Παρόλα αυτά οι 18.000 αγρότες της Ουαλλίας ανησυχούν. «Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο Ρόμπερτς. «Το 30% των αρνιών μας προορίζεται για την Ευρώπη» προσθέτει ο Ρόμπερτς, που μιλά ουαλικά καλύτερα από αγγλικά. «Στην χειρότερη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής δασμών από 50 μέχρι 60%. Δεν γίνονται έτσι δουλειές». Σε περίπτωση μάλιστα που οι κτηνοτρόφοι αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους, θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ολόκληρα χωριά θα ερημώσουν και η γλώσσα θα αφανιστεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ η Βρετανία εισφέρει στον κοινοτικό κορβανά 13,5 δισ. ευρώ, έχει την ίδια ώρα και οικονομικά οφέλη. Γύρω στα 6,6 δισ. ευρώ της επεστράφησαν το 2018, ποσό 3,5 δισ. πήγε στους βρετανούς αγρότες και στην αγροτική ανάπτυξη. Από πολλά προγράμματα της ΕΕ λαμβάνουν οι φτωχότερες περιοχές της Ουαλίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια εισέρευσαν κατά μέσον όρο 345 εκατ. ευρώ μόνο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παρόλα αυτά η βρετανίδα υπουργός Γεωργίας Τερέζα Βίλερς είναι αισιόδοξη και για την περίοδο μετά το Brexit. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε χίλιες φορές καλύτερα , από ότι εντός της ΕΕ», είπε τις προάλλες. Το καλοκαίρι από την κοιλάδα Τριβερίν βγαίνουν στην επιφάνεια απομεινάρια του πάλαι ποτέ χωριού ως υπόμνηση. Και εδώ στα παράλια υπάρχει η ίδια επιγραφή «Θυμηθείτε το Τριβερίν». Αλλά πιο έντονες είναι άλλες επιγραφές, που βλέπει κανείς σε πέτρες και τείχους του βρετανικού τμήματος «Fe godwn ni eto», γράφουν, δηλαδή βγαίνουμε πάλι στην επιφάνεια. Έναν υπαινιγμό όχι μόνο στη βυθισμένη πόλη αλλά και στο κίνημα ανεξαρτησίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Απόφαση-βόμβα για οφειλές Δημοσίου προς τους ιδιώτες
- «Οδηγός επιβίωσης» για το Brexit – Τι πραγματικά θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου και τι θα αλλάξει
- Συγκεντρώσεις-κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα
- Χάκερ εξαπάτησαν πασίγνωστο μουσείο υποδυόμενοι τους εμπόρους έργων τέχνης
- Στον αμερικανικό Όμιλο Hines τρία ξενοδοχεία της Κρήτης
- Πλοίο με 6000 επιβάτες έχουν σταματήσει οι ιταλικές αρχές στην Τσιβιταβέκια -Δυο ύποπτα κρούσματα κοροναϊού
- Τάσος Μπουντούρης: Εξελίξεις στην κατάσταση της υγείας του μετά το σοβαρό τροχαίο
- Κοροναϊός: Οι άδειοι δρόμοι της Ουχάν από δορυφόρο
- Θεσσαλονίκη: Εταιρεία τοποθέτησε πατίνια χωρίς να ενημερώσει κανέναν
- Unilever: Μείωση κερδών, αύξηση του τζίρου το 2019
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- «Οδηγός επιβίωσης» για το Brexit – Τι πραγματικά θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου και τι θα αλλάξει
- Στον αμερικανικό Όμιλο Hines τρία ξενοδοχεία της Κρήτης
- PwC: Οι μεγάλες προκλήσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες
- Wall Street Journal: Η οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας
- Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Όλη η ατζέντα της συνεδρίασης
- Τελευταία Νέα Fortune
- «Οδηγός επιβίωσης» για το Brexit – Τι πραγματικά θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου και τι θα αλλάξει
- Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Όλη η ατζέντα της συνεδρίασης
- Στον αμερικανικό Όμιλο Hines τρία ξενοδοχεία της Κρήτης
- PwC: Οι μεγάλες προκλήσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες
- Wall Street Journal: Η οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας
- Μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές κατέγραψε η Deutsche Bank το 2019
- Η Ρωσία κλείνει τα σύνορά της με την Κίνα λόγω κορονοϊού
- ΕΥ: Στα 3,4 τρισ. δολάρια εκτινάχθηκαν οι επενδύσεις των private equity
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δεν υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής, λέει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
- ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δίνει εξηγήσεις
- Unilever: Μείωση κερδών, αύξηση του τζίρου το 2019
- Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης: Ο καθηγητής Περικλής Μήτκας προτεινόμενος πρόεδρος
- Κοροναϊός: Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη του εμβολίου
- Στο υπουργικό συμβούλιο τα ονόματα των υποψήφιων για την ηγεσία του ΣτΕ
- Χάκερ εξαπάτησαν πασίγνωστο μουσείο υποδυόμενοι τους εμπόρους έργων τέχνης
- Ρομποτικά σκάφη για τον ποιοτικό έλεγχο του νερού της Υλίκης
- Γιώργος Λιάγκας: Τον διέγραψε η ΕΣΗΕΑ για έξι μήνες
- ΗΠΑ: Στο 2,1% η ανάπτυξη το δ' τρίμηνο