Οι εταιρείες που ιδρύθηκαν την τελευταία δεκαετία – και δίχως τις οποίες δεν μπορείτε να ζήσετε πλέον

12:18 5/1/2020 - Πηγή: Fortune

των McKenna Moore & Ross Kohan

Εταιρείες όπως η Uber και η YouTube άλλαξαν την κοινωνία τη δεκαετία του 2000, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε και καταναλώνουμε περιεχόμενο.

Τη δεκαετία που μόλις έφυγε, υπήρξαν επίσης κάποιες εταιρείες που άλλαξαν την καθημερινή ζωή, όπως την ξέρουμε. Σε τομείς όπως τα κοινωνικά μέσα, οι μεταφορές, τα τρόφιμα, οι γνωριμίες, ή η εργασία, αυτές οι εφτά εταιρείες μετασχημάτισαν εκτενώς συμπεριφορές και συνήθειες.

Και

με συνολική αξία άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται ότι είχαν και την ανάλογη οικονομική επιβράβευση για το κατόρθωμά τους.

Instagram

Το Instagram, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 από τους Mike Krieger και Kevin Systrom, έχει αλλάξει μια σειρά κλάδων, όπως τα τρόφιμα και ο τουρισμός. Παράλληλα όμως, όπως επισημαίνουν διάφοροι επικριτές των κοινωνικών μέσων και του ψηφιακού βίου, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να κάνουν πράγματα μόνο και μόνο για να τα δείξουν στους followers τους. Διακοπές, διασκέδαση, βόλτες, καριέρα – βασικά στοιχεία της ζωής ενός ατόμου καταλήγουν να μην βιώνονται ουσιαστικά, παρά μόνο ως βιτρίνα για να εκτεθούν στο κοινωνικό μέσο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε το λατρεύετε είτε το μισείτε, το Instagram φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει. Η εταιρεία – την οποία απέκτησε το Facebook το 2012 για 1 δισεκατομμύριο δολάρια – εκτιμάται ότι πλέον αξίζει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με 500 εκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες.

Snap

Το Snapchat ιδρύθηκε μόλις έναν χρόνο μετά το Instagram, το 2011, από τον Evan Spiegel, ο οποίος παραμένει διευθύνων σύμβουλος σήμερα, και τον Bobby Murphy, επικεφαλής τεχνολογίας. Η πλατφόρμα υπερέβη τον διαχωρισμό κοινωνικών μέσων – αποστολής μηνυμάτων, με τρόπο που συνεχίζει να επηρεάζει και τους δύο κλάδους σήμερα. Το Snapchat πρώτο λάνσαρε το 2013 μια λειτουργία εφήμερης «ιστορίας» που όλοι οι followers ενός χρήστη μπορούν να δουν για μόλις 24 ώρες. Το Instagram ακολούθησε, με μεγάλη επιτυχία, το 2016.

Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2017 και έχει αξία γύρω στα 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει 210 εκατομμύρια ενεργούς ημερήσιους χρήστες.

Lyft

Αν και η υπηρεσία διαμοιρασμού διαδρομών Uber ιδρύθηκε πριν τη δεκαετία που μόλις έφυγε, η Lyft έκανε την εμφάνισή της το 2012 και πολύ γρήγορα βρέθηκε να ανταγωνίζεται την πρώτη. Η Lyft γνώρισε επιτυχία ως μια εναλλακτική υπηρεσία όταν η Uber βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά σκανδάλων και αγωγών. Πλέον, ελέγχει 28,8% της αγοράς διαμοιρασμού διαδρομών, σύμφωνα με τη Statista, και είναι μόνη δεύτερη πίσω από την Uber.

Η Lyft είχε μία από τις πιο επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές στον τεχνολογικό κλάδο για το 2019. Η χρηματιστηριακή της αξία είναι περίπου 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η ίδια διαθέτει 22,3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Οι ιδρυτές John Zimmer και Logan Green παραμένουν στην εταιρεία ως πρόεδρος και CEO αντίστοιχα.

DoorDash

Αν και η Seamless ιδρύθηκε το 1999 και η Grubhub το 2004, η άφιξη της DoorDash το 2013 έδωσε νέα ώθηση στον κλάδο της παράδοσης τροφίμων, καθώς υιοθετήθηκε ευρύτερα και όχι σε ελάχιστες μόνο αγορές. Ιδρυμένη από τους Tony Xu, Evan Moore, Andy Fang και Stanley Tang, η εταιρεία συνέβαλε στην επέκταση του κλάδου (με ονόματα όπως η Postmates και η Uber Eats) σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, φροντίζοντας με επιτυχία μια γενιά που θέλει να τρώει απ’ έξω αλλά να κάθεται σπίτι.

Η DoorDash, με αξία που αποτιμάται στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη PitchBook, διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην κατηγορία της με 27,6%.

Impossible Foods

Η Impossible Foods ιδρύθηκε από τον Patrick O. Brown το 2011 αλλά έγινε mainstream το 2018 με το δημοφιλές Impossible Burger. Το υποκατάστατο του κρέατος καθίσταται ολοένα και πιο διαδεδομένο καθώς επεκτείνονται ευρύτερα και διατροφικές συνήθειες που βασίζονται σε φυτικά προϊόντα. Πάνω από 17.000 εστιατόρια – συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων Burger King, Little Caesar’s και Cheesecake Factory – σε όλες τις ΗΠΑ διαθέτουν προϊόντα της Impossible.

Στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, τον Μάιο, η αξία της εταιρείας αποτιμήθηκε στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Tinder

Οι διαδικτυακές γνωριμίες παλαιότερα ανήκαν στο περιθώριο και ήταν κατά κάποιο τρόπο «στιγματισμένες» αλλά πλέον είναι ευρέως διαδεδομένες. Ο βασικότερος παράγοντας που συνέβη αυτό; Το Tinder. Η πλατφόρμα γνωριμιών ιδρύθηκε από τους Sean Rad και Justin Mateen το 2014. Από τότε, έχουν ξεφυτρώσει διάφορες εφαρμογές γνωριμιών, όπως οι Bumble, Grindr, OkCupid και Hinge. Στην αρχή της δεκαετίας που έφυγε, μπορούσες να γνωρίσεις τον ή την σύντροφό σου σε ένα μπαρ. Πλέον, όμως, σχεδόν 40% όλων των ζευγαριών γνωρίζονται διαδικτυακά, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Το Tinder έχει πάνω από 2 δισεκατομμύρια views ημερησίως και είναι η εφαρμογή με τους περισσότερους χρήστες, ακολουθούμενη από τη Bumble, σύμφωνα με στοιχεία της Statista. Η εφαρμογή κατέχεται από τον Όμιλο Match, ο οποίος διαθέτει διάφορα άλλα apps γνωριμιών όπως το OkCupid και το Hinge.

Slack

Η Slack αρέσκεται να λέει ότι έφερε την επανάσταση στον χώρο εργασίας, κι αυτό δεν απέχει και πολύ απ’ την πραγματικότητα. Η υπηρεσία που κάνει τα πάντα για τον σύγχρονο υπάλληλο γραφείο συνδυάζει την αποστολή μηνυμάτων, τον διαμοιρασμό αρχείων, τις ομαδικές τηλεφωνικές κλήσεις, και τη συνεργασία μεταξύ εργαζομένων για την ολοκλήρωση πρότζεκτ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τον τρέχοντα CEO Stewart Butterfield και εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2019.

Πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν τη Slack ημερησίως και η υπηρεσία αυξάνει τη βάση χρηστών της κάθε χρόνο. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται περίπου στα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα