Οι «έξυπνες» λύσεις της Yodiwo που αλλάζουν τη ζωή μας

17:01 24/6/2022 - Πηγή: Fortune

Ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος είναι ένας άνθρωπος που βίωσε την τεχνολογία της απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών σχεδόν από τη «γέννησή» της. Σε μια εποχή στην οποία η λεγόμενη «4η Βιομηχανική Επανάσταση» δεν είχε μπει καλά καλά στο καθημερινό μας λεξιλόγιό, εργαζόταν για λογαριασμό της Atmel από το 1998, με αντικείμενο την παραγωγή ημιαγωγών που έθεσαν τις βάσεις για τα συστήματα Wi-Fi που όλοι χρησιμοποιούμε σήμερα. «Δημιουργήσαμε μια εταιρεία 150

εξειδικευμένων επιστημόνων, η οποία προσέφερε στην παγκόσμια αγορά κάποια από τα πιο ποιοτικά συστήματα ασύρματης δικτύωσης. Ακολούθησε η συμμετοχή μας στην ανάπτυξη της σουηδικής εταιρείας Nanoradio, η οποία επεκτάθηκε στην Ελλάδα. Καταφέραμε, επίσης, να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην εξαγορά της Nanoradio από τη Samsung και να καταλήξουμε στη Yodiwo» αναφέρει στο Fortune.

Η Yodiwo αποτέλεσε ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τον Αλέξανδρο και την ομάδα του, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι αποφάσισαν να χαράξουν διαφορετικούς δρόμους από τον κολοσσό της Samsung, ρίχνοντας όλο το βάρος στις λύσεις που προσφέρει το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT). «Η ιδέα της δημιουργίας της Yodiwo προήλθε από μια ομάδα ανθρώπων που ηγούνταν μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 ενός τμήματος σχεδίασης και ανάπτυξης προϊόντων υλικού και λογισμικού σχετικών με το Internet of Things. Το κέντρο ανήκε στη Samsung. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι από τη στιγμή που εμείς παραδίδαμε τα προϊόντα μας μεσολαβούσε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που πολλές φορές ήταν αποθαρρυντικό και οδηγούσε ακόμα και σε ακύρωση μεγάλων έργων. Εκεί κάπου ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας μιας πλατφόρμας ανάπτυξης εφαρμογών Internet of Things − ιδέα την οποία παρουσιάσαμε στη Samsung, και εκμεταλλευόμενοι τα πλάνα της για αναδιοργάνωση συμφωνήσαμε να μεταβιβαστεί το σχεδιαστικό κέντρο από τη Samsung στους επικεφαλής του κέντρου. Υπήρξε μια ομαλή μετάβαση και από τον Μάιο του 2015 ξεκινήσαμε το ταξίδι της Yodiwo».

«Έξυπνη» διαχείριση με πολλαπλά οφέλη

Η Yodiwo παρέχει σύνθετες ψηφιακές λύσεις που στόχο έχουν την «έξυπνη», οικονομικά εφικτή και με πολλαπλάσια ανταποδοτικά οφέλη διαχείριση εγκαταστάσεων. Οι εγκαταστάσεις αυτές ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων, εμπορικά ή βιομηχανικά κτίρια, αλυσίδες καταστημάτων, ακόμα και ολόκληρες πόλεις. «Με την αυξανόμενη χρήση έξυπνων συσκευών, η διαχείριση των εγκαταστάσεων αυτών γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη. Γι’ αυτό και η χρήση της τεχνολογίας είναι επιτακτική αναφορικά με τη συλλογή δεδομένων από πολλές διαφορετικές πηγές, την επεξεργασία τους, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την αυτοματοποίηση κάποιων διαδικασιών. Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε τις εγκαταστάσεις μας, τα μέρη όπου δουλεύουμε ή επισκεπτόμαστε πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Τα τρία προϊόντα της Yodiwo αφορούν τα «έξυπνα» κτίρια, τις «έξυπνες» πόλεις και τη διαχείριση των χώρων πώλησης των καταστημάτων λιανικής. «Αυτό που εκτιμούν οι πελάτες στις λύσεις μας είναι η ευχρηστία τους, μα περισσότερο η προσαρμοστικότητά τους στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε υποδομής» δηλώνει ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, ο οποίος αποδίδει τις απόψεις αυτές στην τεχνολογική υπεροχή που δίνει στη Yodiwo η πρωτοποριακή πλατφόρμα IoT, που συνεχώς εξελίσσεται από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι σήμερα, και πάνω στην οποία έχουν αναπτυχθεί τα προϊόντα της. Υποστηρίζει εκατοντάδες διαφορετικές «έξυπνες» συσκευές του εμπορίου, ανεξαρτήτως του πρωτοκόλλου διασύνδεσης που χρησιμοποιούν αυτές, και παρέχει έτοιμες δομές επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και απεικόνισης των αποτελεσμάτων στον τελικό χρήστη. «Τα χαρακτηριστικά αυτά παρέχουν ευελιξία, επεκτασιμότητα, χαμηλό αρχικό κόστος εγκατάστασης και μηνιαίας χρήσης των προϊόντων μας», εξηγεί ο CEO της Yodiwo. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει λάβει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας από το US Patent Office.

Η Yodiwo αναλαμβάνει έργα για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Τα οφέλη που έχουν και στις δύο περιπτώσεις όσοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία της είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα, εταιρείες που παρέχουν εξελιγμένες υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων, γνωστές και ως facility management service providers, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα YodiFEM για να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση για τους πελάτες τους, χρήστες μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων, την καλύτερη δυνατή συντήρηση του εξοπλισμού και για να δημιουργήσουν καλύτερες και υγιεινές συνθήκες απασχόλησης στις εγκαταστάσεις αυτές. «Στον δημόσιο τομέα, όπου αποδέκτης της λύσης μπορεί να είναι ένας δήμος, ο στόχος είναι να διευκολύνουμε τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, να μειώσουμε τον χρόνο κατά τις μετακινήσεις τους και τα καύσιμα που καταναλώνουν, να πετύχουμε ενεργειακή εξοικονόμηση για τον δήμο ή την περιφέρεια, να ενημερώσουμε καλύτερα τον πολίτη με πληροφορία που χρειάζεται στο σημείο που κινείται σε πραγματικό χρόνο, να κάνουμε ασφαλέστερη τη μετακίνηση των πολιτών μέσα στην πόλη και να διασφαλίσουμε υγιεινές συνθήκες περιβάλλοντος, με αποτελεσματικότερη διαχείριση αποκομιδής των απορριμμάτων και βελτίωση της ποιότητας του αέρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προϊόντα της Yodiwo παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες ESG με αυτοματοποιημένο τρόπο, περιορίζοντας τον αριθμό ατόμων που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα έπρεπε να απασχολούνται για την υλοποίηση της ESG στρατηγικής του οργανισμού.

Όσον αφορά, τέλος, ειδικές κατηγορίες εγκαταστάσεων, όπως αυτές των καταστημάτων λιανικής πώλησης, η Yodiwo θέτει τους ίδιους στόχους που αναφέρθηκαν προηγουμένως και επιπλέον τη μεγιστοποίηση του κέρδους των οργανισμών με την κατάλληλη αξιοποίηση του χώρου. Για τον σκοπό αυτό παρέχει τα εργαλεία που προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την αποδοτικότητα των επιλογών και για την τοποθέτηση των προϊόντων, με κατάλληλα analytics και δείκτες απόδοσης. «Όλη αυτή η πληροφορία τους βοηθά, ώστε να έχουμε άποψη για το πώς ακριβώς μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χώρο τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Δείτε τι είπε στην κάμερα του Fortune ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος από τον χώρο του Δημόκριτου στην Αθήνα:

Το ζήτημα της ενέργειας

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που οι εταιρείες και οι οργανισμοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν σήμερα είναι το κόστος ενέργειας. Για τον Αλέξανδρο Μανιατόπουλο, η ενεργειακή κατανάλωση απαιτεί πρωτοβουλίες σε δύο άξονες: «Ο πρώτος αφορά την αναβάθμιση των υποδομών και των δομικών στοιχείων, αλλά και του εξοπλισμού τους. Ο δεύτερος αφορά την υιοθέτηση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης της λειτουργίας των υποδομών σε βάθος χρόνου. Οι δύο αυτοί άξονες δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Για παράδειγμα, όταν αποφασίζουμε να αναβαθμίσουμε ένα σύστημα θέρμανσης-ψύξης ενός κτιρίου, πρέπει να κοιτάμε όχι μόνο την ενεργειακή αποδοτικότητα του νέου συστήματος, αλλά και το αν αυτό είναι ανοικτού τύπου και επιτρέπει τη διασύνδεσή του με ένα “έξυπνο” σύστημα διαχείρισης υποδομών».

Διαρκής ανάπτυξη και σημαντικές νέες αγορές

Η Yodiwo έχει «ρίζες» στην Πάτρα και προσωπικό σε Ελλάδα, Σουηδία και Κύπρο. Στην Αθήνα προχώρησε σε συνεργασία με τον Δημόκριτο και έχει βάση στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος», όπου και προσφέρεται η δυνατότητα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασίες με άλλες αξιόλογες startups οι οποίες φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο. Από το 2015 η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες με μεγάλες επιχειρήσεις. Πιο σημαντική όσον αφορά την Ελλάδα είναι η συνεργασία με την Cordia, την πρώην Engie, που έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της Yodiwo για να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση, αλλά και τις συνθήκες εργασίας σε δεκάδες μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα. Όσον αφορά τις συνεργασίες στον τομέα έξυπνων πόλεων, αυτές περιλαμβάνουν εταιρείες που παρέχουν ολοκληρωμένα συστήματα όπως η Νokia ή τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπως η Cyta. «Με τις δύο αυτές εταιρείες έχουμε συνεργαστεί για το μεγάλο έργο της “έξυπνης” πόλης της Λευκωσίας, στο οποίο η εταιρεία μας παρέχει τρεις λύσεις. Τη λύση της “έξυπνης” στάθμευσης, της έξυπνης διαχείρισης των απορριμμάτων και τη λύση της διαχείρισης του φωτισμού. Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. Τέλος, όσον αφορά τον τομέα των “έξυπνων” καταστημάτων λιανικής πώλησης, η μεγαλύτερη συνεργασία μας είναι αυτή με την Κωτσόβολος, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα μας με την κωδική ονομασία “Πλάνο 360°”, για να διαχειριστούμε πάνω από 100 σημεία πώλησης και αρκετές από τις αποθήκες και τα logistics centers».

Σήμερα, η Yodiwo επικεντρώνεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις χώρες της Σκανδιναβίας −λόγω και της φυσικής της παρουσίας στη Σουηδία− στην Ολλανδία και τη Γερμανία μέσω συνεργατών της, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες ενέργειες για την επέκτασή της και στη Μεγάλη Βρετανία. Εκτός Ευρώπης υπάρχει ενδιαφέρον για τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Νοτίου Αφρικής, στις οποίες έχει ήδη εξασφαλίσει κάποιες συνεργασίες, ενώ θα επιδιώξει μετά το 2023 την επέκτασή της και στη Βόρεια Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έκλεισε το 2021 με έσοδα σε ενοποιημένη βάση περίπου 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 αναμένει έσοδα της τάξης των 2,3 εκατ. ευρώ. Η Yodiwo στοχεύει για την επόμενη τριετία να προχωρήσει σε τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, και για τον σκοπό αυτό προχωρά σε ένα μεγάλο πλάνο ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της σε Ελλάδα και εξωτερικό, με απώτερο σκοπό να επιταχύνει το πλάνο ενδυνάμωσης και στις πωλήσεις αλλά και στην κερδοφορία.

*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

**Tο άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Παρασκευή 24/06.

To άρθρο Οι «έξυπνες» λύσεις της Yodiwo που αλλάζουν τη ζωή μας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα