Οι μεγάλες τράπεζες καταλαβαίνουν πως η κλιματική αλλαγή είναι και δική τους υπόθεση

12:33 29/4/2019 - Πηγή: Fortune

της Katherine Dunn

Εκπρόσωποι από μερικές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τι σκοπεύουν να κάνουν για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Καμία χώρα ή κοινότητα δεν είναι άτρωτη», αναφέρει μια ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από τον διοικητή της Τράπεζας

της Αγγλίας Mark Carney, τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Galhau, και τον Frank Elderson, ο οποίος προεδρεύει του Δικτύου για το Πρασίνισμα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και είναι εκτελεστικός διευθυντής στην Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας. «Η πρωταρχική ευθύνη για την πολιτική για το κλίμα θα συνεχίσει να βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων. Και ο ιδιωτικός τομέας θα καθορίσει την επιτυχία της προσαρμογής. Όμως, ως υπεύθυνοι για τη χάραξη χρηματοπιστωτικής πολιτικής και ως συνετοί σύμβουλοι, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον προφανή κίνδυνο που βρίσκεται μπροστά μας».

Φαίνεται ότι υιοθετείται ευρέως από τις κεντρικές τράπεζες μια πραγματιστική προσέγγιση γύρω από την αλλαγή του κλίματος. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν ασχολείται με την ηθική ή την πολιτική διάσταση του προβλήματος, και εστιάζει στην καρδιά της λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών: τη διαχείριση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου ενός κράτους. Με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη να απειλεί την αξία των δανείων, τις ασφαλίσεις, τις βιομηχανίες αλλά και ολόκληρες οικονομίες, οι τράπεζες λένε ότι το να μην κάνουν τίποτα δεν υπάρχει πλέον ως επιλογή.

«Είναι πολύ σαφές ότι θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα», λέει η Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος στην OMFIF, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο που λειτουργεί και ως φόρουμ για τις κεντρικές τράπεζες. «Είναι ένα ζήτημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Το Δίκτυο για το Πρασίνισμα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, που απευθύνεται σε κεντρικές τράπεζες και εποπτικές αρχές, ήταν πίσω από την επιστολή, η οποία συνόδευσε την έκδοση της πρώτης έκθεσης του Δικτύου και έναν αριθμό συστάσεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής.

Οι συστάσεις αυτές κυμαίνονται από την απαίτηση από τις τράπεζες να αναφέρουν τον βαθμό έκθεσής τους στην κλιματική αλλαγή μέχρι τη διοχέτευση των δικών τους κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις και την προαγωγή της διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις οικονομίες.

Η ομάδα έχει επεκταθεί· ενώ στα τέλη του 2017 είχε λίγες μόνο ευρωπαϊκές τράπεζες, πλέον περιλαμβάνει 34 κεντρικές τράπεζες και εποπτικές αρχές. Επίσης, στους κόλπους της συναντάμε και μια σειρά παρατηρητών, όπως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και οι κεντρικές τράπεζες της Ταϊλάνδης, της Ελλάδας και της Κολομβίας. Συμμετέχουν επίσης ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα