Οι πανδημίες έχουν έρθει για να μείνουν – Ιδού πώς να προετοιμαστούμε για την επόμενη
του Mikkel Vestergaard Frandsen, Weforum.gr
Δύο σημεία έχουν γίνει ξεκάθαρα, μετά από μία μακρά ιστορία καταπολέμησης ασθενειών. Το πρώτο είναι ότι η επιτυχής διαχείριση των πανδημιών απαιτεί έναν εξειδικευμένο οργανισμό υγείας, του οποίου οι ηγέτες να έχουν εμπειρία στον χώρο. Το δεύτερο κρίσιμο δίδαγμα – το οποίο αντλούμε με πολύ πόνο απ’ αυτή την πανδημία – είναι ότι ένα ξέσπασμα οπουδήποτε στον πλανήτη μάς απειλεί όλους μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να επιστρέψουμε ταχύτερα στις εργασίες μας και να προετοιμαστούμε για την έλευση της επόμενης πανδημίας;
Η εξάπλωση του
Αυτή είναι η νέα μας κανονικότητα. Και πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιο μπορεί να είναι ένα βιώσιμο, ανθρώπινο μοντέλο για την αντιμετώπιση αυτής της νέα κανονικότητας με τρόπο που θα επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της οικονομίας;
Καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν θα έπρεπε να έχει μια παθητική στρατηγική αντίδρασης σε μία πανδημία. Κι όμως, ό,τι έχει λάβει χώρα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ως αντίδραση στον Covid-19 χαρακτηρίζεται από παθητικότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να αυτό-απομονώνονται, να ελέγχουν οι ίδιοι τα συμπτώματά τους, και να αναζητούν οι ίδιοι τα τεστ.
Έχουμε καταπολεμήσει ευρύτατες μεταδοτικές ασθένειες στο παρελθόν. Όταν θέτουμε ως στόχο τον περιορισμό της πολιομυελίτιδας, πηγαίνουμε και εντοπίζουμε τα άτομα που έχουν προσβληθεί. Αυτό ονομάζεται ενεργητική καταστολή – πρόκειται για την ίδια επιτυχημένη στρατηγική που υιοθετήθηκε από τις αρχές στη Γουχάν κατά του Covid-19.
Ένα ενεργητικό μέτρο που απεδείχθη επιτυχημένο στη Γουχάν είναι η συγκεντροποιημένη απομόνωση. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα απομακρύνονται από τα σπίτια τους και μεταφέρονται σε εξειδικευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις. Για να δουλέψει μια τέτοια στρατηγική πρέπει τα άτομα με συμπτώματα και τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα να απομονώνονται, ενώ εξετάζονται και περιμένουν τα αποτελέσματα.
Μόνο έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιοι άνθρωποι να γίνουν υπέρ-μεταδότες του ιού, πηγαίνοντας σε πάρτι ή ταξιδεύοντας με αεροπλάνα ενώ περιμένουν το αποτέλεσμα του τεστ.
Μια άλλη εκδοχή είναι η ταχύτερη μετάβαση στην ανοσία της αγέλης, η οποία προκύπτει όταν αρκετοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει αντισώματα που αποτρέπουν την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Σε αυτή την περίπτωση, απομονώνουμε και προστατεύουμε μόνο τα ιατρικά ευπαθή άτομα και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιστρέφουν στις δουλειές ή στις σπουδές τους.
Δεν επιτρέπει, όμως, κάθε ιός να εκμεταλλευθούμε την ανοσία της αγέλης. Για παράδειγμα, δεν δουλεύει με την εποχική γρίπη, καθώς είναι επικίνδυνη για παιδιά και εγκύους. Επιπλέον, και η ανοσία της αγέλης απαιτεί ευρεία εξέταση του πληθυσμού για να γνωρίζουμε πότε αποκτά επαρκή αντισώματα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε οι ηλικιωμένοι να μπορούν να βγουν από την καραντίνα.
Η τρίτη επιλογή έχει δουλέψει καλά σε κάποιες χώρες της Ασίας: τεστ – απομόνωση – ιχνηλάτηση. Πριν τον Covid-19, η στρατηγική αυτή ακολουθήθηκε κατά την τελευταία έξαρση του Ebola. Στη Νιγηρία, εντοπίστηκε ταχύτατα ο «ασθενής μηδέν» και στη συνέχεια εντοπίστηκαν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, τέθηκαν σε καραντίνα, και όσοι ήταν φορείς του ιού νοσηλεύτηκαν. Μέσα σε τρεις μήνες, ο Ebola είχε εξαλειφθεί στη Νιγηρία.
Εναπόκειται στους ειδικούς δημόσιας υγείας να αποφασίζουν ποια επιλογή πρέπει να εφαρμόζουν κάθε φορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθεμιά απ’ αυτές τις επιλογές, ή ένας συνδυασμός τους, θα μας οδηγήσει εκτός της απομόνωσης ταχύτερα σε σχέση με μια παθητική στρατηγική. Έτσι, όταν έρθει ένα δεύτερο κύμα ή μια πανδημία ενός νέου ιού, θα απαιτείται λιγότερη προσαρμογή της κοινωνίας και θα μπορούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές και τις δουλειές μας.
Κάθε επιλογή απαιτεί μια δραματική αύξηση των τεστ και έναν καθετοποιημένο οργανισμό υγείας για την υλοποίηση της στρατηγικής. Ο οργανισμός αυτός θα πρέπει να έχει μια εξειδικευμένη αποστολή και απόλυτη εστίαση. Και θα πρέπει να λειτουργεί διακριτά από τα εθνικά συστήματα υγείας, με ξεκάθαρο προσανατολισμό που θα ξεκινάει από την ηγεσία και θα μεταφέρεται στους επαγγελματίες υγείας και στο προσωπικό στην πρώτη γραμμή.
Μια πληθώρα παραδειγμάτων επιτυχημένης διαχείρισης ασθενειών, όπως η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα και η ελονοσία, δείχνουν τι μπορεί να πετύχει ένας καθετοποιημένος οργανισμός δημόσιας υγείας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Covid-19: Η χώρα που δεν καταγράφει κανένα νέο κρούσμα επί 22 ημέρες
- Οι πανδημίες έχουν έρθει για να μείνουν – Ιδού πώς να προετοιμαστούμε για την επόμενη
- Ποιοι δικαιούνται δάνεια ως 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις
- Μικροπιστώσεις: Σε ποιους και πώς θα χορηγούνται τα δάνεια έως 25.000 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η 10χρονη αγνοούμενη
- Η Ελλάδα απαντά δείχνοντας δόντια
- Αίσιο τέλος για τη 10χρονη-Βρέθηκε στην ανατολική Θεσσαλονίκη
- Impact Investing: Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος στο κέντρο της προσοχής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας
- Αντώνης Τζωρτζακάκης: Προχωρούν οι επενδύσεις στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας – Tι είπε για την είσοδο της PC Partners στη Forthnet
- Εφορία: Οι 4 πλατφόρμες που μοιράζουν χρήμα και ελαφρύνσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Οι πανδημίες έχουν έρθει για να μείνουν – Ιδού πώς να προετοιμαστούμε για την επόμενη
- Mήνυμα Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη για ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου
- Φώφη Γεννηματά: Tο ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του όσο και αν Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν το επιθυμούν
- Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την κατεδάφιση κτιρίων στο Ελληνικό
- Τελευταία Νέα Fortune
- Οι πανδημίες έχουν έρθει για να μείνουν – Ιδού πώς να προετοιμαστούμε για την επόμενη
- Mήνυμα Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη για ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου
- Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την κατεδάφιση κτιρίων στο Ελληνικό
- Φώφη Γεννηματά: Tο ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του όσο και αν Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν το επιθυμούν
- Gucci Equilibrium: Ο οίκος Gucci ενισχύει τη κοινωνική και περιβαλλοντική μεταρρύθμιση
- Οι θρυλικοί Doors γίνονται κόμικ: 50 χρόνια «Morrison Hotel»
- Σταϊκούρας: Ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση φόρων οι στόχοι για το επόμενο διάστημα
- Οι έξι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη μέρα της πανδημίας
- Έτσι θα λειτουργήσει ξανά ο τουρισμός στην Ελλάδα
- Google, Apple και Microsoft αλλάζουν τους χάρτες τους στηρίζοντας το Black Lives Matter
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Tom Cruise πιλοτάρει μαχητικό σε στυλ Maverick, η μέρα γίνεται καλύτερη
- Οι σοφότερες συμβουλές από τους κορυφαίους fitness experts στον πλανήτη
- Στη δίνη των φημών ο όμιλος MIG
- Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η 10χρονη Μαρκέλλα
- ΥΠΟΙΚ: Λύση στο πρόβλημα φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων
- Λουκέτο σε 5 μεγάλα νυχτερινά καταστήματα χθες το βράδυ για τον συνωστισμό
- Στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις
- Λουκέτα και πρόστιμα σε νυχτερινά καταστήματα
- Σταϊκούρας: Μέχρι 7 Ιουλίου τα χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή του β΄ γύρου
- Χωρίς πρόστιμα η άρση ακινησίας Ι.Χ.