Οι Ρώσοι συνεχίζουν να αγοράζουν νέα αγαθά από τη Zara και άλλες μάρκες που έφυγαν από τη χώρα. Ιδού πώς

12:11 15/8/2022 - Πηγή: Fortune

της Sophie Mellor

Ακόμη και μετά την αποχώρηση εκατοντάδων δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, τα iPhone της Apple, οι φούστες Zara και τα αυτοκίνητα Mercedes-Benz εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα.

Μέσω ενός συστήματος που η κυβέρνηση αποκαλεί «παράλληλες εισαγωγές», η Ρωσία

παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις και εισάγει επώνυμα προϊόντα από εταιρείες που δεσμεύτηκαν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία – και προφανώς το κάνουν νόμιμα.

Το σύστημα, το οποίο εισήχθη λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο, επιτρέπει στις ρωσικές εταιρείες να αγοράζουν έναν μακρύ κατάλογο αγαθών που κατασκευάζονται από ξένες εταιρείες – από αυτοκίνητα, προϊόντα τεχνολογίας και ρούχα μέχρι μουσικά όργανα, καλλυντικά και σκάφη – από μια τρίτη χώρα και, χωρίς την άδεια των κατόχων των εμπορικών σημάτων, να τα πωλούν στη Ρωσία.

Αφού αγοραστούν νόμιμα από άλλες χώρες – συχνά από χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης της οποίας η Ρωσία ηγείται (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιζία) – τα αγαθά πωλούνται στη συνέχεια σε ρωσικά καταστήματα που λειτουργούν με τροποποιημένες ονομασίες για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Το σύστημα αμβλύνει τον αντίκτυπο της αποχώρησης των δυτικών εμπορικών σημάτων, η οποία είχε αρχικά ως στόχο να τιμωρήσει τη Ρωσία για την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Η αδυναμία αγοράς αγαπημένων εμπορικών σημάτων όπως η Zara και η Apple υποτίθεται ότι θα είχε πιο άμεσο αντίκτυπο στους Ρώσους πολίτες από τις μακροοικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε αξιωματούχους του Κρεμλίνου ή στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το Κρεμλίνο θέλει να διατηρήσει μια «αίσθηση κανονικότητας στην καθημερινή ζωή των Ρώσων», δήλωσε ο Grigory Yudin, κοινωνιολόγος, στον Guardian.

«Οι παράλληλες εισαγωγές, επομένως, παίζουν το ρόλο τους για να διασφαλίσουν ότι η ζωή δεν διαταράσσεται από τον πόλεμο. Ο Πούτιν δεν θέλει οι Ρώσοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους εξαιτίας του πολέμου, αλλά να συνεχίσουν να ζουν όπως ζούσαν».

Πώς να αγοράσετε τα Zara στη Ρωσία

Η Ρωσία νομιμοποίησε για πρώτη φορά τις παράλληλες εισαγωγές στα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια συνέταξε έναν κατάλογο των αγαθών που μπορούν να εισαχθούν τον Μάιο.

«Οι παράλληλες εισαγωγές δεν σημαίνουν άδεια εισαγωγής και κυκλοφορίας παραποιημένων προϊόντων στη Ρωσία – τα προϊόντα πρέπει να τίθενται νόμιμα σε κυκλοφορία από τη χώρα εισαγωγής», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του όταν δημοσίευσε τον κατάλογο των προϊόντων.

«Μία από τις αρχές κατάρτισης του καταλόγου ήταν η υπεράσπιση των συμφερόντων των εγχώριων καταναλωτών για τα προϊόντα εκείνων των ξένων εταιρειών που εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων που επιβλήθηκε από μη φιλικές χώρες».

Τον Ιούνιο, η Ρωσία αφαίρεσε κάθε νομική ευθύνη για τις παράλληλες εισαγωγές σε αγαθά και πνευματική ιδιοκτησία που προέρχονται από τη Δύση και τον Ιούλιο ο μηχανισμός εισαγωγών λειτούργησε πλήρως, επιτρέποντας στους Ρώσους να παρακάμπτουν τους περιορισμούς εφοδιασμού, δήλωσε στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Εμπορίου Denis Manturov.

«Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί», καυχιέται ο Manturov. «Υποβάλαμε τον προσαρμοσμένο κατάλογο στο υπουργείο Δικαιοσύνης πριν από λίγο καιρό».

Ρωσικοί διαδικτυακοί λιανοπωλητές όπως η Ozon και η Wildberries έχουν αρχίσει να πουλάνε προϊόντα μέσω ενός μηχανισμού παράλληλων εισαγωγών στις πλατφόρμες τους. «Τα αγαθά που εισάγονται με τη βοήθεια των παράλληλων εισαγωγών είναι διαθέσιμα στην Ozon», δήλωσε η εταιρεία στο Reuters τον Ιούνιο, προσθέτοντας: «Έχουμε ήδη αρχίσει να πουλάμε δημοφιλείς μάρκες ηλεκτρονικών ειδών στην Ozon, συμπεριλαμβανομένων smartphones και των εξαρτημάτων τους».

To άρθρο Οι Ρώσοι συνεχίζουν να αγοράζουν νέα αγαθά από τη Zara και άλλες μάρκες που έφυγαν από τη χώρα. Ιδού πώς δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα