Οι τέσσερις τρόποι για ανάκαμψη μετά τον COVID
του Robert E. Moritz*
Πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει πόσο δραματικά θα άλλαζαν τα πάντα. Ο τρόπος που ζούμε. Ο τρόπος που δουλεύουμε. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το μέλλον. Φυσικά, ακόμη και πριν από τον COVID-19, η άνοδος του αυτοματισμού και των νέων τεχνολογιών μεταμόρφωνε τις παγκόσμιες αγορές εργασίας, με αποτέλεσμα την επείγουσα ανάγκη για μεγάλης κλίμακας βελτίωση και επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων. Αλλά τώρα, μετά από μήνες απρόβλεπτων δυσκολιών, αυτή η ανάγκη έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική.
Η
Έχουμε ένα πιεστικό κοινωνικό πρόβλημα: πώς να εφοδιάσουμε τους ανθρώπους με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να συμμετάσχουν στην οικονομία – τώρα και στο μέλλον. Όπως περιγράφεται στην τελευταία έκθεση για το μέλλον της εργασίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι μισοί από όλους τους υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο θα χρειαστούν επανεκπαίδευση έως το 2025 – και σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι που επί του παρόντος δεν εργάζονται. Εάν δεν δράσουμε τώρα, αυτό το χάσμα δεξιοτήτων μόνο θα διευρύνεται.
Με τις προκλήσεις έρχονται και ευκαιρίες. Οι κρίσεις, όπως η πανδημία, μπορούν και πρέπει να διαμορφώνουν την οικονομική σκέψη και να αποτελούν ένα σπάνιο αλλά στενό παράθυρο ευκαιρίας για να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε και να ορίσουμε εκ νέου τις προτεραιότητες. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτήν την ευκαιρία. Καλούμε τις κυβερνήσεις, τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους εκπαιδευτικούς να ενωθούν μαζί μας σε ένα παγκόσμιο κίνημα βελτίωσης των δεξιοτήτων (upskilling).
Όπως θα δείτε στη νέα μας έκθεση – Upskilling for Shared Prosperity – που δημοσιεύτηκε ως μέρος της Εβδομαδιαίας Ατζέντας του Νταβός για να σηματοδοτήσει την πρώτη επέτειο της Πλατφόρμας Επαναστατικής Βελτίωσης Δεξιοτήτων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υπάρχει μια σαφής κοινωνική και οικονομική βάση για upskilling. Εάν δεσμευτούμε να δώσουμε σε όλους τους ανθρώπους ευκαιρίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να συμμετάσχουν πλήρως στο μελλοντικό χώρο εργασίας, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε επιμερισμό της ευημερίας. Χρησιμοποιήσαμε οικονομικά μοντέλα για να εκτιμήσουμε το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ που μπορούμε να περιμένουμε από μια αύξηση της παραγωγικότητας, εάν οι χώρες βελτιώσουν τις δεξιότητες των πολιτών τους σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ και της βιομηχανίας.
Τα βασικά οικονομικά μας ευρήματα περιλαμβάνουν τα εξής:
– Η μεγαλύτερη συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα σε πρωτοβουλίες upskilling και reskilling μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και να δημιουργήσει 5,3 εκατομμύρια καθαρές νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.
– Οι οικονομίες όπου τα κενά δεξιοτήτων είναι μεγαλύτερα θα μπορούσαν να δουν τα μεγαλύτερα κέρδη ως ποσοστό του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας (7,5%) και της Ινδίας (6,8%).
– Το ήμισυ του πρόσθετου ΑΕΠ παγκοσμίως αναμένεται να αποκτηθεί στους τομείς των επιχειρηματικών υπηρεσιών, των καταναλωτικών υπηρεσιών και της μεταποίησης.
– Τομείς που έχουν υποφέρει από ανάπτυξη και παραγωγή βασισμένες σε χαμηλούς μισθούς για δεκαετίες θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από τo upskilling. Η υγειονομική και κοινωνική περίθαλψη θα μπορούσε να προσθέσει 380 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ΑΕΠ μέσω της αναβάθμισης έως το 2030.
Η προετοιμασία των ανθρώπων για τις δουλειές του αύριο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν προκλήσεις όπως η αποσύνδεση μεταξύ των τρεχόντων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των δεξιοτήτων που χρειάζονται οι εργοδότες τώρα και στο μέλλον. Η ανάπτυξη μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προετοιμαστούν όχι μόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του χώρου εργασίας του σήμερα αλλά και για εκείνες του αύριο.
Η έκθεσή μας καταδεικνύει επίσης τα ευρύτερα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης καλών θέσεων εργασίας – εργασίας που είναι ασφαλής, δίκαια αμειβόμενη και με κίνητρα, και που δίνει έμφαση στις μοναδικές ανθρώπινες δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων, παρέχοντας έτσι υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας.
Γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε από τις επιχειρήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εκπαιδευτικούς και έχουμε παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών που μπορούν να αναπαραχθούν και να κλιμακωθούν. Γνωρίζουμε ότι, μαζί, μπορούμε να σκεφτούμε τολμηρά, πέρα από τα όρια του σήμερα, να ξανασκεφτούμε τα οικονομικά και κοινωνικά μας συστήματα.
Ιδού τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να αρχίσουμε να μετατρέπουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία αλλαγής:
Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πάροχοι εκπαίδευσης πρέπει να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και διασυνδεδεμένο οικοσύστημα δεσμευμένο υπέρ μιας ολοκληρωμένης ατζέντας αναβάθμισης δεξιοτήτων.Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια ευέλικτη προσέγγιση για την προώθηση εθνικών πρωτοβουλιών upskilling, σε συνεργασία με επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τον εκπαιδευτικό κλάδο, όπως η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία και η υποστήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας.Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αγκαλιάσουν τις επενδύσεις στο upskilling και στο εργατικό δυναμικό ως βασική επιχειρηματική αρχή και να δεσμευθούν για δράση.Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την εκπαίδευση και να υιοθετήσουν τη διά βίου μάθηση για να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο μέλλον της εργασίας.Η έκθεσή μας είναι μια παρότρυνση για δράση. Ένα κάλεσμα σε ηγέτες από διάφορους τομείς και γεωγραφίες να συνεργαστούν για να μετατρέψουν αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Εάν θέλουμε να υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες που τίθενται σε αυτήν την έκθεση και να καλύψουμε αποτελεσματικά το παγκόσμιο χάσμα δεξιοτήτων, πρέπει να εκμεταλλευθούμε μια σειρά «μοχλών» που υποστηρίζονται όλοι από τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα: δια βίου μάθηση, προληπτική αναδιάταξη και εκ νέου απασχόληση ατόμων, χρηματοδότηση, και ικανότητα πρόβλεψης των δεξιοτήτων που θα απαιτούνται στην αγορά εργασίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση – την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ατόμων και τη διαθεσιμότητα καλών θέσεων εργασίας για κατάλληλα προετοιμασμένους εργαζόμενους. Αυτό θα απαιτήσει συνεργασία και δέσμευση μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών.
* Παγκόσμιος Πρόεδρος, PwC.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες: «Δεν μπορούμε να φτιάξουμε εμβόλια κατά του covid -19»
- Η ΔΟΕ αφήνει την Ιταλία εκτός Ολυμπιακών Αγώνων
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Σε ποιους δίνεται έξτρα ενίσχυση
- Πυροβολισμοί στην Πάτρα: Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς και έναν πολύ σοβαρά τραυματισμένο
- Ανακαλύφθηκε ένα ασυνήθιστο αστρικό σύστημα με έξι ήλιους και έξι εκλείψεις
- Πώς να υπολογίσετε το επίδομα θέρμανσης που δικαιούστε
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινούν πληρωμές ύψους 60 εκατ. ευρώ
- Τσακλόγλου: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων
- Intercontinental International: Ο Σωτήρης Καψομέρας αναλαμβάνει διευθυντής Επενδύσεων
- Τσακλόγλου: Είναι αδύνατον να έχουμε έναν επιθεωρητή του ΣΕΠΕ σε κάθε επιχείρηση για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Οι τέσσερις τρόποι για ανάκαμψη μετά τον COVID
- Θα έχουμε κι άλλο prequel του Game of Thrones;
- Το πολύ μεταδοτικό στέλεχος του ιού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και 30% πιο θανατηφόρο, προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον
- Ανακαλύφθηκε ένα ασυνήθιστο αστρικό σύστημα με έξι ήλιους και έξι εκλείψεις
- Μ. Θεοδωρίδου: Μόνο η πρώτη δόση δεν αρκεί για να μην νοσήσει κάποιος
- Αγωγή-μαμούθ 1,3 δισ. δολαρίων στον δικηγόρο του Τραμπ από εταιρεία μετρήσεων
- Κορωνοϊός: 436 νέα κρούσματα και 286 διασωληνωμένοι
- Έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale (βίντεο)
- Η Wolt εξασφάλισε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 440 εκατ. ευρώ
- Σι Τζινπίνγκ: «Όχι» σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο- Αιχμές κατά Τραμπ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για τις απαντήσεις που έδωσε η AstraZeneca εξέφρασε η Στέλλα Κυριακίδου
- Ιταλία: 8.561 νέα κρούσματα Covid-19 και 420 θάνατοι
- Η ΔΟΕ αφήνει την Ιταλία εκτός Ολυμπιακών Αγώνων
- Κορονοϊος στην Ιταλία: 8.561 κρούσματα, 420 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες
- Στη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμμετείχαν Μ. Βορίδης και Στ. Πέτσας
- Σοφί Βιλμές: Υπέρ της ευκαιρίας στην Τουρκία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της
- Tα ορόσημα για τις δηλώσεις για "Συν-Εργασία" και αναστολές
- ΥΠΕΞ Βελγίου: Υπέρ της ευκαιρίας στην Τουρκία, αλλά μόνο εάν έχει σαφή και διαρκή αλλαγή συμπεριφοράς
- Τσακλόγλου: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων
- Βαριές απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Τρίτη ημέρα πτώσης