Όλο το παρασκήνιο με τις προτάσεις Στόλτενμπεργκ- Θετική στην πρωτοβουλία ΝΑΤΟ δηλώνει η Άγκυρα

09:13 4/9/2020 - Πηγή: Fortune

Χαμηλές προσδοκίες για τον διάλογο που επιχειρεί να προωθήσει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σχετικά με τη συγκρότηση «μηχανισμού στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, διατηρεί η Αθήνα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Καθημερινής, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε στο γραφείο του τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας

και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπου σε μια συνάντηση πέντε λεπτών τούς έδωσε ένα μονοσέλιδο έγγραφο με τις σκέψεις του. Ακολουθώντας την υπηρεσιακή οδό, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, το έγγραφο Στόλτενμπεργκ μεταβιβάστηκε στο ΥΠΕΞ και στο υπ. Εθν. Άμυνας.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα αποφάσισαν να απαντήσουν ότι η πρόταση διαλόγου γίνεται επί της αρχής αποδεκτή, ωστόσο προηγείται η αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έως τότε δεν μπορεί να γίνει τεχνικός διάλογος. Ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει ζητήσει να συνομιλήσει επ’ αυτού και με τον Ν. Δένδια.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αρχικές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα είχαν γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου πέρα από τον Ν. Παναγιωτόπουλο συναντήθηκε και με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια την Πέμπτη αργά το απόγευμα, όταν στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ενημέρωνε πως ύστερα από επικοινωνία του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, «οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο».

Η αρχική αντίδραση της Αθήνας ήλθε μέσω διπλωματικών πηγών που διέψευδαν «τεχνικές συνομιλίες», ωστόσο σημείωναν ότι η Αθήνα «συγκρατεί» την πρόθεση Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι διπλωματικές πηγές των Αθηνών επανήλθαν, προσθέτοντας ότι «η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Η Άγκυρα στήριξε πάντως την ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Following my discussions with Greek & Turkish leaders, the two Allies have agreed to enter into technical talks at #NATO to establish deconfliction mechanisms and reduce the risk of incidents & accidents in the #EastMed. https://t.co/Kc70MlNPzY

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 3, 2020

Θετική στην πρωτοβουλία ΝΑΤΟ δηλώνει η Άγκυρα

Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για έναρξη στρατιωτικών- τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων στη θάλασσα και τον αέρα.

«Όπως έχει ανακοινώσει σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αυτή η πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται και από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις που επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση της έντασης και όχι στην επίλυση των διμερών ζητημάτων της Ελλάδας με την Τουρκία, στην ουσία σχετίζονται με τις διευθετήσεις που είχαν γίνει προηγουμένως μεταξύ σε διμερές επίπεδο μεταξύ των στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών. Αναμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, αναφέρεται ότι «από την άλλη, θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις σύμφωνες με το δίκαιο και την δικαιοσύνη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα