Ολοκληρώθηκε η πορεία για την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα παρά τις απαγορεύσεις

13:13 1/5/2020 - Πηγή: Fortune

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ την Πρωτομαγιά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι επόμενο να επιβάλλει πρόστιμα, σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, όποιος συμμετέχει παραβιάζει τον νόμο.» Σχετικά με το ενδεχόμενο διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν την επιλογή 6 (για σωματική άσκηση) με SMS στο 13033 για να αποφύγουν τα πρόστιμα, ο Στέλιος Πέτσας

απάντησε: «Αυτό είναι επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας. Η δική μας δουλειά είναι να επισημάνουμε ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Το πολιτικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Αυτό θα γίνει διατηρώντας την ύφεση στα ρηχά».

Ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα η συμβολική συγκέντρωση εργατικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και στη διάρκεια της συγκέντρωσης, τηρήθηκαν υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Στη συγκέντρωση που άνοιξε με το τραγούδι Bella Ciao από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου απηύθυνε χαιρετισμό ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.

Ο Π. Πολίτης μετέφερε στη συγκέντρωση τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν με ποσοστό 100% στην απεργία τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «τα συμπεράσματα της πανδημίας του κορονοϊού φωτίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2020, χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, παράγουν τον πλούτο και μια χούφτα παράσιτα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην παράγωγη, τον καρπώνονται».

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων της χώρας και της εργατικής τάξης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ως «συνέχεια των προηγούμενων και στην κατεύθυνση της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη λίγων, ψήφισε το νόμο εκποίησής της». Υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή, η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί απεριόριστα, αλλά δεν το κάνουν. Στόχος τους είναι να την εκποιήσουν παίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής της δραστηριότητας, κυριολεκτικά στα ζάρια μεταξύ ανταγωνισμών μεγάλων συμφερόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι σε αυτή την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας των εργατών που συνεχίζεται και τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις «έχουν πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι κάλεσμα για άμεση πάλη και αγώνες, ώστε να μην πληρώσουμε ξανά τα βάρη μιας κρίσης που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι προετοιμάζουν να μεταφέρουν στις πλάτες μας».

Στη συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε επίσης ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν διπλό αγώνα: «Να μείνουμε γεροί παλεύοντας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει κάθε πανδημία. Να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα που η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι αστικές δυνάμεις σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την πανδημία».

Αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στον αγώνα και στα αιτήματα των υγειονομικών για να σώσουν ζωές και επισήμανε πως «η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που επιτρέπει την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Οι επιδημίες και οι πανδημίες επαναλαμβάνονται. Το ζούμε και τον 20ό και στον 21ο αιώνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέτρα παίρνει το κάθε κράτος να μειώσει τις επιπτώσεις, τι βασικό επίπεδο Υγείας έχει σε ομαλές συνθήκες ώστε να δίνει ασφάλεια στον πληθυσμό όταν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, φυσικών καταστροφών ή επιδημίας. Εδώ όλα τα καπιταλιστικά κράτη πήραν μεγάλο μηδενικό. Γιατί, η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως οι υπηρεσίας Υγείας πρέπει να παρέχουν κέρδος».

Και κατέληξε ο κ. Σιώρας: «Την ελπίδα τη γεννά η οργανωμένη πάλη για το πιο απλό πρόβλημα στο πιο σύνθετο, με μόνιμο στόχο μια άλλη κοινωνία που θα μας επιτρέπει να ζούμε ανθρώπινα. Αυτό μας δίδαξαν και χιλιάδες νεκροί της Πρωτομαγιάς, αυτό μας δίδαξαν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα. Αυτό μας δίδαξαν οι νεκροί υγειονομικοί της πανδημίας.

Διεκδικούμε:

Να παρθούν πίσω όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αντεργατικές διατάξεις. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. Άμεσα χρηματοδότηση κρατική του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και ΠΦΥ. Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις. Ο δρόμος μας είναι με τους λαούς που αγωνίζονται με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς που άφησαν σαν ιερή παρακαταθήκη το δίκιο της εργατικής τάξης». Η συμβολική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν τη «Διεθνή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και ο Κουτσούμπας με μάσκα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Νωρίς το πρωί στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας φορώντας τη μάσκα του ΠΑΜΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα, κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του, με αφορμή τις συμβολικές συγκεντρώσεις των σωματείων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Πέτσας: Πρόστιμα για διαδηλωτές που θα βγουν στους δρόμους

Παράλληλα μήνυμα προς όλους τους διαδηλωτές για την Eργατική Πρωτομαγιά έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του OPEN. «Εμείς καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα σωματεία να καταλάβουν ότι το συμφέρον της εργασίας είναι η έξοδος από την κρίση, η επιστροφή στην κανονικότητα, ο περιορισμός της ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι οι συναθροίσεις μπορούν να μας πάνε πίσω».

REUTERS

Keywords
Τυχαία Θέματα