Ολοκληρώθηκε η τετραμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας- Σαφής αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας στο κοινό ανακοινωθέν
Με την κοινή συνέντευξη Τύπου και το κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια, Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς που αποτελείται από τέσσερα άρθρα, ξεκινάει με την αναφορά στην προηγούμενη συνάντηση στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020, στην οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και προτάσσεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.
Ακολουθεί αναλυτικά το ανακοινωθέν:
1. Σε συνέχεια της πρώτης μας συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Κάιρο, και των αποτελεσμάτων και του τελικού ανακοινωθέντος, εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας συναντηθήκαμε στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου 2021, για να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, υπό το φως των πολύπλευρων προκλήσεων που επηρεάζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
2. Αναφερθήκαμε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των αντίστοιχων κρατών μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και τονίσαμε τη στρατηγική φύση της σχέσης μας, η οποία θέτει τα γερά θεμέλια για ενισχυμένη συνεργασία σε πολλούς τομείς.
3. Οι απόψεις μας συνέκλιναν σε σχέση με την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και συζητήσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων στους διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της πανδημίας της πανδημίας του Covid-19 και η μετανάστευση.
4. Συμπερασματικά, επιβεβαιώσαμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη που όλοι φιλοδοξούμε, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας εξέτασαν τις κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός, η διασυνδεσιμότητα. Επίσης, συζήτησαν ζητήματα όπως η εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Αφρική, η μετανάστευση, η πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως το νερό του Νείλου.
Ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως είναι δυσάρεστο ότι παρότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την προηγούμενη συνάντησή του στο Κάιρο, τα θέματα παραμένουν ακόμη επίκαιρα. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη είναι οι ίδιες και κοινός παρονομαστής των περισσότερων από αυτές παραμένει η Τουρκία. Συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, να υποθάλπει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Έδωσε παράδειγμα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, το οποίο βρίσκει μιμητές τώρα στη Λευκορωσία. Και διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόρους στη Λιβύη και εμμένει στο ανύπαρκτο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί μια συνάντηση εναντίον της Τουρκίας. Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς την Τουρκία, διαμήνυσε πως «επιθυμούμε καλές σχέσεις και έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά βεβαίως πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Υπογράμμισε πως «δικό μας κοινό όραμα είναι η εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προσχωρήσει στο πλαίσιο αυτών των αρχών, στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, «κάτι που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις μας». Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως αυτό σήμερα φαίνεται σαν ένα μακρινό όνειρο. «Έχουμε ακόμα την απειλή πολέμου, την κατοχή, την εξαγωγή μισθοφόρων, την εξαγωγή drones, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων» προσέθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Κύπρο και δήλωσε την ευγνωμοσύνη της χώρας μας προς τις χώρες αυτές για τη στήριξη τους κατά την κρίση του περασμένου καλοκαιριού.
To άρθρο Ολοκληρώθηκε η τετραμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας- Σαφής αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας στο κοινό ανακοινωθέν δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- FDA: «Πράσινο φως» στις ενισχυτικές δόσεις Pfizer-Moderna για τους ενήλικες
- Γερμανία - κορωνοϊός: Σε γενικό lockdown η Βαυαρία - Κλειστά μπαρ, κλαμπ και υπαίθριες αγορές
- Γερμανικός Τύπος: Νέα διένεξη στην αν. Μεσόγειο για τα υποθαλάσσια καλώδια
- «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για την τρίτη δόση Pfizer και Moderna σε όλους τους ενήλικες
- Φίλης: Η ΠτΔ να προφυλάξει το αξίωμά της από «αιγίδες-παγίδες»
- ΕΡΓΑΝΗ: Αρνητικό το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο του 2021
- ΕΑΔ: Έλεγχοι-πρόστιμα για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας
- Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
- Σύλληψη 30χρονου για διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας
- Μητσοτάκης για ψηφιακό γνήσιο υπογραφής: Γλιτώνουμε εκατομμύρια επισκέψεις στα ΚΕΠ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για την τρίτη δόση Pfizer και Moderna σε όλους τους ενήλικες
- ΕΡΓΑΝΗ: Αρνητικό το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο του 2021
- Eurostat: Η πανδημία μείωσε κατά 8% τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών της Ευρώπης το 2020
- Ολοκληρώθηκε η τετραμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας- Σαφής αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας στο κοινό ανακοινωθέν
- Έρευνα ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Χαμηλό το επίπεδο οικονομικής παιδείας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- 4.8 ρίχτερ «ταρακούνησαν» την Κεφαλονιά
- Τελευταία Νέα Fortune
- Ολοκληρώθηκε η τετραμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας- Σαφής αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας στο κοινό ανακοινωθέν
- «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για την τρίτη δόση Pfizer και Moderna σε όλους τους ενήλικες
- Eurostat: Η πανδημία μείωσε κατά 8% τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών της Ευρώπης το 2020
- ΕΡΓΑΝΗ: Αρνητικό το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο του 2021
- 4.8 ρίχτερ «ταρακούνησαν» την Κεφαλονιά
- Έρευνα ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Χαμηλό το επίπεδο οικονομικής παιδείας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Από σήμερα μέσω του docs.gov.gr η ψηφιοποίηση της υπογραφής των πολιτών
- Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου: Θα επιμένουμε στη στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος για να περιορίσουμε αχρείαστους θανάτους
- Σούπερ μάρκετ, καταστήματα αγοράς τροφίμων και φαρμακεία εξαιρούνται από την τροποποίηση ωραρίου για το λιανεμπόριο
- Κορινθία: Βραβεία Hercules SUSTAINABILITY σε επιχειρήσεις και γυναίκες από το ICC WOMEN Hellas
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το TikTok ξεπέρασε σε χρήση το Instagram στους εφήβους
- Τετραμερής Ελλάδας- Γαλλίας- Αιγύπτου- Κύπρου: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν
- Τετραμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Γαλλίας: Με σαφή αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας το κοινό ανακοινωθέν
- Ποια είναι τα 5 χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ που θα μοιράσουν 600 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
- Γερμανικός Τύπος: Νέα διένεξη στην αν. Μεσόγειο για τα υποθαλάσσια καλώδια
- Δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ισχυρίζεται το Ινστιτούτο Γκαμαλέι
- Φίλης: Η ΠτΔ να προφυλάξει το αξίωμά της από «αιγίδες-παγίδες»
- Archegos: Πώς οι «σκιώδεις» επενδύσεις του Χουάνγκ απείλησαν την Texas Capital με διάλυση
- Alumil: Αύξηση 26,1% τζίρου και διπλασιασμός ebitda στο 9μηνο
- Κορωνοενισχύσεις: Σε προϊόντα που υπάρχει τεκμηρίωση απώλειας δίνονται ενισχύσεις με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες