Όσα πρέπει να γνωρίζετε για ασφαλείς ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές
Να είναι προσεκτικοί οι καταναλωτές στις τραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές τους και να εφαρμόζουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε οι εξ αποστάσεως τραπεζικές συναλλαγές τους να είναι ασφαλείς.
Αυτό συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή με αφορμή τις καταγγελίες που δέχεται σχετικά με το θέμα ενώ καλεί τις τράπεζες να επικαιροποιούν και να αναβαθμίζουν διαρκώς τα συστήματα και το λογισμικό ασφαλείας, που χρησιμοποιούν για τη διενέργεια ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών.
Σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής για την
«Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης πλήθους καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με τη διενέργεια μη εγκεκριμένων/παράνομων ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών.
Συγκεκριμένα, αναφέρονται περιστατικά εξαπάτησης δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι απαντούν σε παραπλανητικά sms ή email και προβαίνουν σε αποκάλυψη των κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες e-banking ή των στοιχείων των χρεωστικών/πιστωτικών τους καρτών.
Ιδιαίτερα αυξημένος παρουσιάζεται και ο αριθμός καταγγελιών, που αφορούν σε εξαπάτηση πολιτών – καταναλωτών, που έχουν αναρτήσει ιδιωτικές αγγελίες στο διαδίκτυο, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων που δέχονται από πρόσωπα, τα οποία προσποιούμενα τους υποψήφιους αγοραστές προϊόντων ή υπηρεσιών, τους παραπείθουν σε αποκάλυψη προσωπικών κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες e- banking ή στοιχείων των χρεωστικών / πιστωτικών καρτών. Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση των προσώπων αυτών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους πραγματοποιούνται μεταφορές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, κυρίως σε τράπεζες της αλλοδαπής. Η διατραπεζική αναζήτηση των ποσών αυτών μπορεί να γίνει ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενώ η επιστροφή τους είναι αβέβαιη, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σύνολο των χρημάτων έχει άμεσα αναληφθεί από τον δικαιούχο του λογαριασμού, στον οποίο μεταφέρθηκαν.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, έχει εκδώσει ανακοίνωση προς τους καταναλωτές σχετικά με τα μέτρα αυξημένης επιμέλειας και προσοχής, που απαιτούνται κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, για τον περιορισμό της έκθεσης των καταναλωτών στον κίνδυνο απώλειας της περιουσίας τους.
Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των καταγγελιών σχετικά με περιστατικά εξαπάτησης καταναλωτών, όπως προαναφέρθηκε, και την εκτεταμένη πλέον χρήση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί τους καταναλωτές να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή για την ασφαλή χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Συστάσεις
H Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή » συστήνει στους καταναλωτές:
– Να φυλάσσουν τους αυστηρώς προσωπικούς μυστικούς κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες e-banking (Username, Password) με ιδιαίτερη επιμέλεια και να μην τους αποκαλύπτουν σε τρίτα πρόσωπα. Να χρησιμοποιούν σύνθετους κωδικούς ασφαλείας και να τους αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
– Να φυλάσσουν με αντίστοιχη επιμέλεια όλα τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας: αριθμό, όνομα κατόχου, ημ/νία λήξης και ιδίως τον τριψήφιο κωδικό επαλήθευσης CVV2 και να τα αποκαλύπτουν μόνον στο πλαίσιο βεβαιωμένα ασφαλών συναλλαγών.
– Να μην εισάγουν κωδικούς e-banking, καρτών, ούτε στοιχεία ταυτοποίησης, σε ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί να τους παραπέμψει μέσω σύνδεσης (link) οποιαδήποτε αμφιβόλου προελεύσεως εισερχόμενη ηλεκτρονική επιστολή (e-mail).
– Όταν δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από υποψήφιους αγοραστές προϊόντων που πωλούνται σε αγγελίες στο διαδίκτυο ή υποτιθέμενους εκπροσώπους τραπεζών ή άλλων φορέων, που τους ζητούν να αποκαλύψουν προσωπικούς μυστικούς κωδικούς πρόσβασης, να μην ανταποκρίνονται και να τερματίζουν την επικοινωνία.
– Όταν λαμβάνουν μηνύματα άγνωστης ή αμφίβολης προέλευσης στον υπολογιστή ή στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), εφαρμογής (app), μέσου κοινωνικής δικτύωσης ή και από άγνωστο τηλεφωνικό αριθμό (sms), θα πρέπει να τα αγνοούν και να τα διαγράφουν.
– Να ελέγχουν σχολαστικά τις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών επιστολών (e-mail) που δέχονται και κυρίως ότι το εμφανιζόμενο όνομα του αποστολέα αντιστοιχεί στη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail address). Συνήθης πρακτική υποκλοπής στοιχείων είναι το εισερχόμενο e-mail ψευδεπίγραφα να φέρει όνομα πραγματικής επαφής του παραλήπτη, ενώ το e-mail του αποστολέα οφθαλμοφανώς δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την επαφή.
– Η διενέργεια συναλλαγών e-banking θα πρέπει να γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι διαθέτουν ενεργοποιημένο και ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Συνίσταται η αποφυγή χρήσης υπολογιστών για τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών σε δημόσιο ή κοινόχρηστο περιβάλλον.
– Για την είσοδο σε ιστοσελίδες τραπεζών και πλατφόρμες e-banking, οι καταναλωτές να πληκτρολογούν απευθείας τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να βεβαιώνονται ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή κρυπτογράφηση (ενδεικτικά: να υπάρχει πρόθεμα https, εικονίδιο κλειστού λουκέτου αριστερά από τη διεύθυνση του site ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου -με πάτημα του κέρσορα στο λουκέτο μπορεί να ελεγχθεί αν είναι ενεργή κατάσταση της κρυπτογράφησης).
– Τονίζεται ότι οι τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζονται, δεν θα ζητήσουν ποτέ και με κανέναν τρόπο (email, τηλεφωνικά ή με sms) τους προσωπικούς κωδικούς των καταναλωτών.
– Τονίζεται, επίσης, ότι οι καταναλωτές πρέπει μόλις υποπτευθούν διαρροή των προσωπικών και μυστικών κωδικών τους, άμεσα να επικοινωνούν με την τράπεζά τους για οδηγίες και να προβαίνουν σε ενέργειες αμφισβήτησης των τυχόν μη εγκεκριμένων από τους ίδιους συναλλαγών. Επιπλέον, ανάλογα με την περίπτωση, να απευθύνονται στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η Αρχή καλεί όλους τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόζουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε οι εξ αποστάσεως τραπεζικές συναλλαγές τους να είναι ασφαλείς.
Επιπλέον, καλούνται οι τράπεζες να επικαιροποιούν και να αναβαθμίζουν διαρκώς τα συστήματα και το λογισμικό ασφαλείας, που χρησιμοποιούν για τη διενέργεια ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών».
To άρθρο Όσα πρέπει να γνωρίζετε για ασφαλείς ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Όσα πρέπει να γνωρίζετε για ασφαλείς ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές
- Εταιρεία φέρι μποτ απέλυσε 800 υπαλλήλους μέσω zoom
- Γερμανία: Αντιδράσεις για την απόφαση της Bundestag να μην επιτρέψει συζήτηση για την Ουκρανία μετά την παρέμβαση Ζελένσκι
- Εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους σε λιγότερο από 90 ημέρες
- ΟΕΕ: Ζητεί κατάργηση ελάχιστου ορίου τζίρου για υπογραφή λογιστών στις δηλώσεις
- Θάνος Πλεύρης: Προαναγγέλλει μείωση των self test στα σχολεία
- Offshore καταθέσεις $216 δισ. δολαρίων έχουν οι Ρώσοι στις ελβετικές τράπεζες
- Βρετανία: Υπάρχουν «τεκμήρια» ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
- Marta Ortega: H πρώτη πρόκληση της νέας προέδρου του ομίλου Inditex (Zara) είναι η Ρωσία – mononewTV
- Morgan Stanley: Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το Brent - Στα 120 δολ. από 100 δολ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Όσα πρέπει να γνωρίζετε για ασφαλείς ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές
- Μερική ικανοποίηση των Βιομηχανικών Συνδέσμων για τα μέτρα -Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης ζητά το ΒΕΑ
- Θάνος Πλεύρης: Προαναγγέλλει μείωση των self test στα σχολεία
- Η Βρετανία ενέκρινε τη θεραπεία της AstraZeneca – Ακόμα ένα φάρμακο στη μάχη κατά της πανδημίας
- Λαγκάρντ: Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια αμέσως μετά το τέλος της αγοράς ομολόγων
- Τρία χρόνια tzoker.gr: Γενέθλια με νέα ιστοσελίδα, εμπλουτισμένο περιεχόμενο και μοναδικές προσφορές
- Ευρωπαϊκή λύση για το ενεργειακό ζητούν Ισπανία και Πορτογαλία – Προτείνουν «ταβάνι» 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα
- Απαισιόδοξες προβλέψεις του ΟΟΣΑ – Μείωση 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω του πολέμου
- ΤτΕ: Στα 417 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο
- ΣΑΕΕ: Ο πόλεμος φέρνει την υπερδεκαετή δοκιμασία της ελληνικής οικονομίας σε μια πολύ δύσκολη φάση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Siemens Mobility θα παραδώσει 50 ηλεκτρο-ντιζελάμαξες στην DB Cargo και στον Όμιλο DB Bahnbau
- Παράκρουση Πούτιν: Προανήγγειλε «αυτοκάθαρση» της Ρωσίας από «καθάρματα και προδότες»
- Συνήγορος του Καταναλωτή: Προσοχή των καταναλωτών στις τραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές
- JP Morgan: Παραμένει ελκυστικό το story των μετοχών – Λάθος η αποτίμηση ύφεσης ή στασιμοπληθωρισμού του ‘70
- Ιταλία: Καταργείται τον Απρίλιο το πιστοποιητικό εμβολιασμού στα ΜΜΜ
- Ποιες είναι οι οκτώ χώρες που έχουν μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα
- Cenergy (τηλεδιάσκεψη): Τον επόμενο μήνα η συμφωνία με την Orsted- Συνδυασμένες πωλήσεις καλωδίων και αγωγών
- Ξεκινά νέα κακοκαιρία με βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας
- Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Ουκρανία να σεβαστεί τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου