Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Παράγοντες του κλάδου αξιολογούν τα πεπραγμένα της φετινής χρονιάς

15:37 27/9/2021 - Πηγή: Fortune

Κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου την τιμητική της έχει η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970. Ο εορτασμός αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. Ειδικά για το 2021, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι «Τουρισμός για την ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς».

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης

σχολίασε τις επιδόσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας κάνοντας λόγο για μια χρονιά που έθεσε την παγκόσμια αγορά της φιλοξενίας αντιμέτωπη με τη χειρότερη και πιο μακρά σε διάρκεια κρίση που έχει περάσει ποτέ στην ιστορία της. «Οι απώλειες σε έσοδα και θέσεις εργασίας αυτά τα δύο χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον παγκόσμιο, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό. Με συλλογικότητα και σκληρή δουλειά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία μέσα στην κρίση. Η κυβέρνηση,  με ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης από τους πρώτους μήνες πανδημίας του 2020, ενίσχυσε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το 2021, υπογράμμισε πως με συνεκτικό σχέδιο και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κατάφερε να ανοίξει ο κλάδος και να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουριστική σεζόν, κάτι που ήταν άλλωστε και ο βασικότερος στόχος.

«Επιτυγχάνουμε μία σεζόν πολύ καλύτερη από την περυσινή τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα. Οι προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά μας. Η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού μας πρέπει να συμβαδίσει με διαρθρωτικές αλλαγές και δομική ενίσχυση του προϊόντος και των προορισμών, με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα».

Στο 75% τα έσοδα της κρουαζιέρας

«Σήμερα είχαμε την πρώτη μας εθιμοτυπική συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια  προκειμένου να γνωριστούμε καλύτερα. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν ότι κρουαζιέρα πρέπει να αναπτυχθεί σωστά χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στους προορισμούς. Ήμασταν άλλωστε από τις πρώτες χώρες που άνοιξε η κρουαζιέρα και έγινε homeporting από το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και τον Πειραιά. Τα λιμάνια λειτούργησαν κανονικά» λέει στο Fortune ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας, κ. Γιώργος Κουμπενάς.

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας δεν θα πρέπει να εκληφθεί, ως πρόσκαιρη, αλλά ως μια εξέλιξη που θα φέρει οφέλη μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στη χώρα.

«Είμαι βέβαιος ότι ο  ίδιος αριθμός εταιρειών θα μας εμπιστευθεί και του χρόνου. Διότι οι ελληνικές αρχές έδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και αυτό συνιστά ένα μεγάλο βήμα για μελλοντικές συνέργειες. Αποδείξαμε στην πράξη ότι σαν προορισμός μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτοτελώς. Το κλειδί είναι η συνεργασία, διότι στην περίπτωση της κρουαζιέρας εμπλέκονται πολλές και διαφορετικές αρχές. Ήδη τα έσοδα αγγίζουν το 75% του 2019 και η αίσθηση που αποκόμισα από τον Υπουργό Τουρισμού είναι ότι έχει διάθεση να δουλέψει».

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ικανοποιητική χρονιά

Για τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA), κ. Λύσανδρο Τσιλίδη, δεν μπορεί να υπάρξει η λέξη ικανοποίηση ως χαρακτηρισμός για τη φετινή τουριστική σεζόν όταν, όπως λέει, ο κλάδος των ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την διοργάνωση εκδηλώσεων, ή τις εκθέσεις, δούλεψαν ελάχιστα, έως καθόλου, και όταν οι μεγάλες αγορές, όπως η Αμερική, η Αυστραλία και η Κίνα ήταν αποκλεισμένες και δεν είχαμε τα πολυμελή γκρουπ του παρελθόντος.

«Οποιαδήποτε τουριστική ροή στη χώρα έγινε άναρχα και τελευταία στιγμή. Ήταν κυρίως οι ανεξάρτητοι μεμονωμένοι τουρίστες που μας επισκέφτηκαν, ενώ σημαντική κινητικότητα είδαμε κι απ’ την πλευρά του Έλληνα. Δε δουλέψαμε όπως θα θέλαμε, όμως, χαιρόμαστε που τα νησιά μας παραμένουν σταθερή αξία. Η κινητικότητα φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία αν αναλογιστούμε ότι η χρονιά ξεκίνησε στο -80% και κινείται ανοδικά, επουδενί όμως θα καταφέρουμε πιάσουμε τα επίπεδα του 2019» τονίζει ο κ. Τσιλίδης.

Επιχειρώντας να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της φετινής πορείας του τουρισμού, ο κ. Τσιλίδης αναφέρει πως την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου συντελέστηκε μία έξαρση σε επίπεδο αφίξεων, η οποία συνοδεύτηκε και από έντονο κανιβαλισμό στις τιμές, λόγω της αυξημένης ζήτησης. «Προσπάθησαν μέσα σε δύο μήνες να βγάλουν τα “σπασμένα” όλης της χρονιάς. Τα μεγέθη για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου φαίνεται να έχουν μπει σε λογικά πλαίσια. Πλέον δεν ταξιδεύουν οικογένειες καθώς ξεκίνησαν τα σχολεία, ωστόσο, υπάρχει σχετική επισκεψιμότητα. Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω με αφορμή τη σημερινή μέρα είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας και απαιτείται κατανόηση και σεβασμό από όλους σε αυτό που ονομάζουμε παγκόσμιο τουριστικό προϊόν».

Τα σκάφη έπιασαν το 70% του τζίρου του 2019

Σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, εντυπωσιακή ήταν η πορεία του θαλάσσιου τουρισμού. Οι απανταχού «σκαφάτοι» έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ύδατα και άφησαν χρήματα στις τοπικές οικονομίες των νησιών που επισκέφτηκαν.

Ο Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα επόμενα χρόνια αναφέροντας το εξής:

«Η φετινή τουριστική σεζόν ήταν καλύτερη από ότι περιμέναμε. Είχαμε πει ότι αν το 2021 θα μαζεύαμε το 40% με 50% του τζίρου του 2019 θα ήμασταν ικανοποιημένοι. Αρκεί να σας πως ότι σε πολλά σκάφη το ποσοστό αυτό άγγιξε το 65% με 70%. Βέβαια δεν ήταν ικανό να καλύψει τις απώλειες του 2020 που ήταν μία νεκρή χρόνια. Τα ιστιοπλοϊκά και τα καταμαράν τα οποία επέλεξαν πολλοί Ευρωπαίοι, κυρίως, Σκανδιναβοί, Γερμανοί και Πολωνοί πήγαν πάρα πολύ καλά. Δυστυχώς είχαμε λίγους Αμερικανούς που είναι και εκείνοι που ναυλώνουν τα μεγαλύτερα σε μέγεθος γιοτ».

Επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια  η ΕΠΕΣΤ βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ικανοποιηθεί τα περισσότερα αιτήματα της. Ευελπιστεί ότι επιτέλους το Κράτος θα βοηθήσει τον κλάδο ο οποίος συνεισφέρει κατά 1,42% στο 20% που είναι η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο Α.Ε.Π.

«Στον κλάδο μας απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι και βρίσκονται εν πλω 5.580 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη με ελληνική σημαία. Κάθε χρόνο πληρώνουμε 70 εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ και 50 εκατομμύρια ευρώ σε ναύλα. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μία φορά γιατί παραμένει top τουριστικός προορισμός σε ό,τι αφορά το yachting. Τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν θα είναι πολύ καλύτερα. Είμαστε μία χώρα με 5.000 νησιά και βραχονησίδες και 16.000 km ακτογραμμής. Κάθε νησί είναι μοναδικό, έχει τον δικό του αέρα πολιτισμού και ιστορίας, ενώ σε επίπεδο φιλοξενίας τον Έλληνα δεν τον φτάνει κανείς» καταλήγει ο κ. Στελλιάτος.

To άρθρο Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Παράγοντες του κλάδου αξιολογούν τα πεπραγμένα της φετινής χρονιάς δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα