Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Η ζωή των αδέσποτων στην εποχή του κορωνοϊού

14:23 4/10/2020 - Πηγή: Fortune

«Είμαστε τόσο ‘καλοί’ άνθρωποι που ακόμα και στο lockdown κάποιοι πετούσαν φόλες». Η δήλωση της πρόέδρου του φιλοζωικού σωματείου stray.gr Σοφίας Τζονίκη στο News 24/7 σοκάρει. Όχι μόνο για το οτι υπάρχουν άνθρωποι που πετούν φόλες, αυτό είναι γνωστό κι εξοργιστικό. Αλλά γιατί ακόμα και στην αρχή της πανδημίας που κανείς δεν ήξερε πώς θα εξελιχθεί, που όλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους με τον φόβο της μετάδοσης, που δημιουργήθηκαν ομάδες αλληλεγγύης για όσους αδυνατούσαν να βγουν από το σπίτι τους, το μίσος για τα ζώα σε κάποιους δεν μειώθηκε ούτε στο ελάχιστο. Βγήκαν έξω για να δολοφονήσουν ανυπεράσπιστα

τετράποδα.

Το πρόβλημα όμως των αδέσποτων την περίοδο της καραντίνας, δεν ήταν μόνο αυτό. Όπως λέει η κα Τζονίκη «δεν είχε προβλεφθεί ότι τα αδέσποτα πρέπει να συνεχίσουν να φροντίζονται είτε από τους φιλόζωους που δρουν μεμονωμένα, είτε από τα φιλοζωικά σωματεία που τα ταΐζουν και τα περιθάλπουν, τα μεταφέρουν στους κτηνιάτρους. Έτσι ξαφνικά βρέθηκαν αδέσποτα πεινασμένα και χτυπημένα, χωρίς να μπορεί να γίνει τίποτα».

Μέσα σε ένα μήνα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σχετική εγκύκλιο και οι δήμοι έδωσαν ειδικές άδειες στα σωματεία για τη φροντίδα των ζώων κατά την περίοδο του lockdown. Έτσι οι εθελοντές ξαναβγήκαν στους δρόμους για να φροντίσουν τα αδέσποτα.

Όχι βέβαια ότι νωρίτερα δεν έβγαιναν. Όπως λέει η κα Τζονίκη, με ένα μήνυμα στο 13033 για «σωματική άσκηση» κι ένα σακίδιο στον ώμο γεμάτο τροφές και νερά, τα ζώα ταΐζονταν. Μετά την εγκύκλιο απλώς δεν χρειαζόταν να σταλεί το SMS.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως προέκυψε με τις στειρώσεις. «Στειρώσεις δεν μπορέσαμε να κάνουμε καθόλου, πηγαίναμε στους κτηνιάτρους μόνο για έκτακτα περιστατικά, με αποτέλεσμα ειδικά με τις γάτες να έχει ξεφύγει η κατάσταση» λέει η κα Τζονίκη και εξηγεί πως «είναι υποχρεωτικό για τους δήμους να έχουν προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων που περιλαμβάνουν τις στειρώσεις και μάλιστα να προβλέπονται ειδικά κονδύλια για το θέμα αυτό. Όμως, οι ελάχιστοι δήμοι που έχουν πρόγραμμα για τα αδέσποτα, δεν περιλαμβάνουν τις γάτες, οι οποίες σε ποσοστό 99% στειρώνονται από ιδιώτες ή σωματεία».

Επίσης, λόγω του lockdown τα πασχαλινά μπαζάρ ακυρώθηκαν κι έτσι τα σωματεία δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων με αποτέλεσμα να «γονατίσουν» οικονομικά. Την ίδια ώρα όμως τα ζώα συνέχισαν να γεννούν, να τραυματίζονται, να δηλητηριάζονται από φόλες. Οι επισκέψεις τους κτηνιάτρους στοιχίζουν και τα χρέη διογκώθηκαν. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και τα Χριστούγεννα» λέει η κα Τζονίκη.

Αυτό που ζητούν τα φιλοζωικά σωματεία είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή όλοι οι δήμοι της χώρας να βγάλουν κονδύλι για τη στείρωση και φροντίδα των αδέσποτων ζώων και να δοθούν επιχορηγήσεις σε κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να στειρώσουν.

Η κα Τζονίκη επιμένει στις στειρώσεις και προτρέπει όλους όσοι έχουν κατοικίδια να το κάνουν.

“Ένα σκυλί όταν έρχεται σε οίστρο μυρίζει σε απόσταση 2 χιλιομέτρων γύρω του. Αν ζει σε σπίτι και δεν μπορέσει να εκπληρώσει την ορμή του, στρεσάρεται, αναπτύσσει πυομήτρα το θηλυκό και καρκίνο στους όρχεις το αρσενικό, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα. Οφείλουμε να στειρώνουμε, να εμβολιάζουμε τα ζώα, οφείλουμε να τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο όπως πηγαίνουμε τα παιδιά μας” λέει χαρακτηριστικά.

Όσο για τις συμβουλές που θα έδινε σε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο η κα Τζονίκη λέει τι δεν διαφέρουν από εκείνες που θα έδινε σε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει παιδί.

«Το ζώο είναι ένα παιδί που δεν μεγαλώνει. Σε έχει πάντα ανάγκη. Ένα παιδί που είναι πάντα εξαρτώμενο από σένα. Είναι μία δέσμευση στην καλύτερη περίπτωση για τα επόμενα 18 χρόνια. Που σημαίνει ότι αλλάζει η ζωή σου, πρέπει να προβλέψεις  τις διακοπές σου, πόσες ώρες θα το αφήνεις μόνο του, είναι μέλος της οικογένειάς σου. Αν είναι κουτάβι πρέπει να κάνεις υπομονή όπως κάνεις και με το παιδί σου όταν είναι μωρό».

Keywords
Τυχαία Θέματα