Παπαευαγγέλου: Η πληρότητα στις ΜΕΘ Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97%

Είναι στο χέρι μας να αναχαιτίσουμε την πανδημία, η οποία παρουσιάζει επιδείνωση αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σημαντικά. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας και φυσικά εμβολιαζόμαστε, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα κριθούν από την συμπεριφορά του καθενός μας, τόνισαν κατά την ενημέρωση για την πανδημία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το θετικό είναι ή αύξηση που παρατηρείτε στους εμβολιασμούς, είπε η κ. Γκάγκα, ωστόσο, ο εμβολιασμός

χρειάζεται κάποιες μέρες για να δράσει, άρα είναι σημαντικό να προσέχομε, να φοράμε τη μάσκα, να τηρούμε τις αποστάσεις, να περιορίζουμε τις επαφές μας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιτροπή των εμπειρογνώμων δεν έχει συζητήσει για παραπάνω μέτρα, οριζόντια ή τοπικά. «Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον ελληνικό λαό, ο οποίος συνειδητοποιεί τι συμβαίνει γύρω του» και όπως είπε, βλέπει μια μεγάλη μεταστροφή στην τήρηση των μέτρων.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο για άλλη μια φορά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι η απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με τον ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων αλλά και με την σχετιζόμενη με τον κορονοιό νοσηρότητα και θνητότητα. Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνεται ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου. Το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκαν ΜΕΘ και το 98% αυτών που έχασαν τη ζωή τους είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα που δυνητικά μείωσε και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Η νοσηρότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%.

Σύμφωνα με μελέτη που εξέτασε την ενδοοικογενειακή μετάδοση σε ένα περιβάλλον με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι. Όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν αλλά και να μεταδώσουν την λοίμωξη, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Είναι κρίσιμο, τόνισε, όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. «Εφόσον όλοι και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, αναμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δούμε μία μείωση των κρουσμάτων».

Έκρηξη κρουσμάτων – πίεση στο ΕΣΥ

Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με μια σημαντική έκρηξη της πανδημίας και αρκετά μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και ο κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε 6.781 ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείτε μια μικρή αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών. Σήμερα τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου ένα στα τέσσερα κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Π.Ε. Λάρισας. Σημαντική είναι και η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Παρατηρείται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα 3.633 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στο ΕΣΥ και είναι αναμενόμενο η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια έχει φθάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης δείχνει ότι 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο.

Σχεδόν και στα 124 νοσοκομεία λειτουργούν τμήματα Covid μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, κάτι που σημαίνει αυξημένη δουλειά για τους γιατρούς, πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Έφερε ως παράδειγμα ένα επαρχιακό νοσοκομείο με 30 κρεβάτια που τώρα χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή 70 ή και παραπάνω ασθενείς covid, κάτι που είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι περισσότερα τα κρούσματα αλλά είναι πολύ βαρύτερα, χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μια ημέρα.

Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκάγκα, είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Για το επόμενο δίμηνο είπε το σύστημα χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς. Τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.

Η κ. Παπαευαγγέλου, έλεισε τη σημερινή ενημέρωση με το αισιόδοξο, όπως είπε, μήνυμα της παραλαβής από την χώρα μας των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η Επιτροπή έχει διαμορφώσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου και διευκρίνισε ότι ο στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή επιδείνωσης της νόσου. Η χορήγηση αυτής της θεραπείας συστήνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.

To άρθρο Παπαευαγγέλου: Η πληρότητα στις ΜΕΘ Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97% δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα