Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο για την Κλιμματική Αλλαγή: Οι έξι ελληνικές πρωτοβουλίες για το κλίμα
Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τελειώνει και χρειάζεται να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή του παρέμβαση στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) με την παρουσία 130 ηγετών από όλο τον κόσμο.
Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης αν και η Ελλάδα έχει χαμηλό αποτύπωμα εκπομπής ρύπων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πρώτα από όλα την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα της ελληνικής ναυτιλίας που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεύτερον τη σταδιακή μετατροπή των ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους προορισμούς, καθώς όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για τον τουρισμό η κλιματική αλλαγή αποτελεί «μεγάλη απειλή».
Τρίτον την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενάλιων αιολικών πάρκων και την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028.
Επίσης τη λήψη μέτρων προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων και το σχέδιο κήρυξης του 10% των ελληνικών θαλασσών ως περιοχές απαγόρευσης αλιείας.
Τέλος επισήμανε το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.
Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του:
Εξοχότητες,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι τιμή μου που σας μιλώ σήμερα από αυτό το βήμα. Θα ήθελα να ξεκινήσω με το αυτονόητο: ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα.
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, έχουμε ήδη βιώσει τις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό το καλοκαίρι, έχοντας ζήσει αριθμό-ρεκόρ διαδοχικών ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης.
Για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις, δημιουργήσαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Δίνουμε έμφαση στον όρο «Κλιματική Κρίση», διότι ήδη χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Καλούμαστε όμως να δράσουμε και προληπτικά.
Η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση, πέραν των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030.
Θα ήθελα να επισημάνω εν τάχει 6 πρωτοβουλίες, ξεκινώντας με τη ναυτιλία:
1. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.
2. Προχωρώντας στον τουρισμό, η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς.
3. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της «παραδοσιακής» αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας.
4. Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.
5. Αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία «Untrodden Mountains» (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας.
6. Τέλος, οι διασυνδέσεις. Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει αυτή την εβδομάδα το νέο κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή.
Κλείνοντας, ένα τελευταίο σχόλιο: η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.
Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου -απλούστατα- δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μικροπολιτική. Τα παιδιά μας και οι γενιές που θα ακολουθήσουν δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρξιακή κρίση για την ανθρωπότητα. Ξεκινώντας από σήμερα, πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης.
Μητσοτάκης στο Sky News: Η Ελλάδα μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή. Δήλωσε ότι η Μεσόγειος επηρεάζεται ιδιαίτερα, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία στην Ελλάδα υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πάντα πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και πως στο μέλλον ο σχεδιασμός είναι για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.
Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και πιο γρήγορη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις ανεμογεννήτριες και στη συμφωνία που πρόσφατα υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Τόνισε ότι μπορούμε να προμηθευτούμε φτηνό ηλεκτρινό ρεύμα που παράγεται μέσω του ήλιου στη Βόρεια Αφρική και μέσω Ελλάδας να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη, ενώ το επόμενο βήμα μπορεί να είναι το υδρογόνο και φυσικά το φυσικό αέριο. Η χώρα μας, τόνισε, είναι το φυσικό σημείο υποδοχής και μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος.
Μιλώντας για τον «πράσινο» τουρισμό, αναφέρθηκε στην ενεργειακή αυτονομία των μικρότερων ελληνικών νησιών και στα παραδείγματα της Αστυπάλαιας και της Χάλκης, την οποία θα επισκεφτεί την Παρασκευή, όπως είπε.
To άρθρο Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο για την Κλιμματική Αλλαγή: Οι έξι ελληνικές πρωτοβουλίες για το κλίμα δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συντάξεις – αναδρομικά: Άνοιξε το Τaxis – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι (vid)
- Τάσος Ξιαρχό: Απειλεί πως θα αυτοκτονήσει-Προηγήθηκε καταδίωξη στο Μενίδι
- Μικρή αναβολή στην καθολική εφαρμογή του myDΑΤΑ
- Eletson Gas: Σε κατάσχεση δύο πλοίων της εταιρείας προχώρησαν οι τράπεζες
- Η Coca Cola κάνει ιστορικό ρεκόρ εξαγοράζοντας την Bodyarmor για 5,6 δισ. δολάρια
- Κικίλιας: Ανοίγει από τον Απρίλιο η τουριστική σεζόν με Αγγλία – Συμφωνία με την Jet2 για αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων
- Novartis: Έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Ν. Μανιαδάκη άσκησε η Εισαγγελία Εφετών
- Αθηνά Λινού: Εφαρμόζουμε πολιτική της Βρετανίας για την πανδημία που δυστυχώς απέτυχε
- Μυτιληναίος: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φταίνε για την ενεργειακή κρίση
- Με «χοντρά» νούμερα αρχίζει η μεγάλη προεξόφληση του ελληνικού χρέους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Η Coca Cola κάνει ιστορικό ρεκόρ εξαγοράζοντας την Bodyarmor για 5,6 δισ. δολάρια
- Κικίλιας: Ανοίγει από τον Απρίλιο η τουριστική σεζόν με Αγγλία – Συμφωνία με την Jet2 για αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων
- Πολιτική κρίση με άγνωστες διαστάσεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση Ζάεφ
- «Σαρώνει» η πανδημία – Νέο αρνητικό ρεκόρ με 5.449 κρούσματα, 52 θανάτους και 430 διασωληνωμένους
- Τελευταία Νέα Fortune
- «Σαρώνει» η πανδημία – Νέο αρνητικό ρεκόρ με 5.449 κρούσματα, 52 θανάτους και 430 διασωληνωμένους
- Κικίλιας: Ανοίγει από τον Απρίλιο η τουριστική σεζόν με Αγγλία – Συμφωνία με την Jet2 για αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων
- Πολιτική κρίση με άγνωστες διαστάσεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση Ζάεφ
- Η Coca Cola κάνει ιστορικό ρεκόρ εξαγοράζοντας την Bodyarmor για 5,6 δισ. δολάρια
- Baklava Gold: Ο ελληνικός μπακλαβάς που κάνει τον γύρο του κόσμου
- Θεαματική αύξηση κερδών κοντά στο 1 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2026 η ΔΕΗ έναντι 67 εκατ. το 2020
- Εγκαίνια Ιχθυόσκαλας Βόλου – Μία μεγάλης σημασίας επένδυση στην τοπική οικονομία
- Deloitte: Παγκόσμια έσοδα 50,2 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021
- Κορωνοϊός: Φόβοι για νέο ρεκόρ κρουσμάτων με πάνω από 5000 σήμερα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Μητσοτάκης – COP26: Αμετακίνητος στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2025 κι ας εισάγουμε ακριβό ρεύμα
- Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση
- INTRACOM: Ολοκληρώθηκε η πώληση της Intrasoft International
- Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τους στόχους για το κλίμα
- Παπουτσάνης: Αυξημένος κύκλος εργασιών, άνοδος σε κέρδη προ και μετά φόρων
- O Bert Habets CEO του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ
- Μπάιντεν για COP26: Θα εκπληρώσουμε τους στόχους για το κλίμα
- Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Πρώτη ανάμεσα στις χρηματιστηριακές εταιρείες στο δεκάμηνο 2021
- Αλ. Τσίπρας: Απροετοίμαστοι μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, με σφραγίδα Μητσοτάκη