Πίσω στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον για να παρουσιάσει την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα»

10:29 27/4/2020 - Πηγή: Fortune

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει σήμερα για να αναλάβει τα καθήκοντά του, αφού ανέρρωσε από τον κορωνοϊό, και να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο δίλημμα της μέχρι τώρα θητείας του: πώς να άρει τα περιοριστικά μέτρα που καταστρέφουν την οικονομία της Βρετανίας χωρίς να προκαλέσει ένα δεύτερο, θανατηφόρο κύμα της επιδημίας.

Ο 55χρονος Τζόνσον επιστρέφει σήμερα στη Ντάουνινγκ Στριτ ένα μήνα αφού βρέθηκε θετικός στην covid-19, η οποία τον οδήγησε

στο νοσοκομείο και τη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η κυβέρνησή του, το κόμμα του και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι είναι διχασμένοι για το πώς και πότε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, ακόμη και εν μέρει.

«Επιστρέφει στη θέση του οδηγού την ώρα που μιλάμε, συνεχίζει το έργο του», δήλωσε ο Έντουαρντ Άργκαρ, ο υφυπουργός Υγείας της Βρετανίας. «Είναι ενθουσιασμένος που επέστρεψε και είναι γεμάτος ενέργεια, όπως θα περιμένατε», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα της καθημερινής συνεδρίασης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, επεσήμανε ο Άργκαρ, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αρθεί το lockdown.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμικ Ράαμπ, τόνισε ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα ισχύουν για αρκετό καιρό ακόμη. Και εκείνος επεσήμανε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός “είναι ενθουσιασμένος” που επέστρεψε.

Με 20.732 θανάτους λόγω του κορωνοϊού στα νοσοκομεία, η Βρετανία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Όμως το αυστηρότερο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα εν καιρώ ειρήνης ενδέχεται να προκαλέσει η βαθύτερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία της Βρετανίας εδώ και τρεις αιώνες και τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην αρχή της επιδημίας ο Τζόνσον αντιστάθηκε στην επιβολή καθολικής καραντίνας στη χώρα, όμως άλλαξε στάση όταν προβλέψεις έδειξαν ότι 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν στη Βρετανία, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Αφού επιβλήθηκε lockdown στις 23 Μαρτίου η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποιους γιατρούς για τις περιορισμένες ικανότητες της Βρετανίας να διεξάγει διαγνωστικά τεστ, αλλά και τις ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο νέος επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ο Κιρ Στράμερ, κάλεσε τον Τζόνσον να καταρτίσει σχέδιο για το πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα του οικονομικού και κοινωνικού lockdown, ενώ το ίδιο έκαναν και κάποιοι δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Στράμερ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι άργησε να επιβάλει καραντίνα, να επεκτείνει τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ και να προμηθευτεί προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων φροντίδας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του για τη χαλάρωση του lockdown ακόμη και αυτή την εβδομάδα, έγραψε η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την covid-19 στα νοσοκομεία της Βρετανίας έφτασε τους 20.732, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 413 θανάτους σε 24 ώρες, τη μικρότερη ημερήσια αύξηση τον Απρίλιο. Συνολικά 29.058 διαγνωστικά τεστ είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μέχρι χθες Κυριακή.

Βάσει αυτών των στατιστικών στοιχείων η Βρετανία είναι η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από τον κορωνοϊό, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Όμως ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω της covid-19 ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος στη Βρετανία, καθώς οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός νοσοκομείων, για παράδειγμα σε οίκους ευγηρίας, δημοσιεύονται πιο αργά.

Keywords
Τυχαία Θέματα