Πλαφόν κέρδους: «Ναι μεν αλλά» το ράλι θα συνεχιστεί, λέει η αγορά

11:04 3/3/2022 - Πηγή: Fortune

Η εκτόξευση των διεθνών τιμών αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις, παρά το πλαφόν στο κέρδος για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα των οποίων οι τιμές επηρεάζονται από τις παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συτό συγκλίνουν οι απόψεις παραγόντων της αγοράς, που δεν διαφωνούν με τις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο τυχόν εκμετάλλευση της συγκυρίας για αδικαιολόγητες αυξήσεις, αλλά δεν περιμένουν ότι με αυτό τον τόπο θα μειωθούν οι τιμές. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν δουλεύουν με περιθώρια κέρδους μεγαλύτερα

από αυτά του Σεπτεμβρίου του 2021, που είναι και η βάση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Επιπλέον είναι μεγάλες οι αυξήσεις τιμών στη διεθνή αγορά και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Ενδεικτική είναι για παράδειγμα η κατάσταση σε βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα άλευρα. Από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα μόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνουν τιμολόγια αυξημένα 60-65% αφού η kWh από 147,11 ευρώ εκτοξεύθηκε στα 252,51. Επίσης, όπως σημειώνει μιλώντας στο Fortune Greece ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ), από τον Σεπτέμβριο μέχρι πριν την εισβολή στην Ουκρανία, η αύξηση στα άλευρα ήταν πάνω από 40% και αντίστοιχη αύξηση, από 10-25% ήταν η αύξηση σε όλα τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Μάλιστα η ενημέρωση που έχουν από τους προμηθευτές τους είναι ότι τα άλευρα, ιδιαίτερα τα μαλακά θα ανατιμηθούν σημαντικά. Εξάλλου, είχαν ήδη εκτοξευθεί αφού μια μέρα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το μαλακό σιτάρι ήταν στα 297 ευρώ ο τόνος και χθες ήταν στα 351! Στα 50-60 ευρώ αύξησης ανά τόνο θα πρέπει να ποστεθούν τα κόστη μεταφοράς -άλλα 20-30 ευρώ- που ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές.

Οι επαγγελματίες περιμένουν να δουν την τιμή των αλεύρων στις επόμενες παραλαβές. Όπως αναφέρει ο κ. Μούσιος, εάν εφαρμοστεί πιστά η διάταξη για την οποία μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και προστεθεί μόνο η επιβάρυνση του κόστους από τις πρώτες ύλες είναι βέβαιαο ότι η τιμή του ψωμιού θα πάει στα ύψη. Ωστόσο τονίζει ότι οι αρτοποιοί, όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης και πιθανόν θα μετακυλήσουν μόνο ένα μικρό μέρος στην κατανάλωση.

Στο θέμα των καυσίμων, όπως αναφέρει στο Fortune Greece ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), οι τιμές αυξάνονται τους τελευταίους 12-13 μήνες και οι αυξήσεις είναι καθημερινές. Ωστόσο, όπως τονίζει «κανείς μα κανείς συνάδελφος δεν πουλάει με υψηλότερο ποσοστό κέρδους από τον Σεπτέμβριο του 2021». Εξηγεί ότι η απόδοση στις τιμές υπολογίζεται με συγκεκριμένο ποσοστό ανά λίτρο προκειμένου να «βγαίνει» ο επαγγελματίας και π.χ. τα 7-8 λεπτά κέρδος στο 1,5 ευρώ το λίτρο ήταν 4-5% και παραμένει το ίδιο παρά την αύξηση της τιμής.

Εκτιμά ότι οι τιμές δεν θα πέσουν χωρίς μείωση φόρων ή αποκλιμάκωση των γεγονότων που οδήγησαν στις σημερινές αυξήσεις. Πρακτικά δεν θα φανεί στην τσέπη του καταναλωτή η θέσπιση πλαφόν στην κερδοφορία ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν αύξηση της μέσης τιμής πάνω από τα 2 ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία της ΟΒΕ, όπως και άλλων κλαδικών φορέων εξέφρασαν τις απόψεις τους σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι δεν έχουν αντίθετη άποψη για το πλαφόν τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα οδηγήσει σε μείωση τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι το πλαφόν είναι ένα πολιτικό εργαλείο οικονομικής παρέμβασης για την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα πρόσβασης τους σε κοινωνικά αγαθά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Διαφέρει από το πλαφόν τιμών και την διατίμηση ανεξαρτήτως κόστους, ενώ όσο πιο πολύ πλησιάζει στην πηγή παραγωγής, εισαγωγής και χονδρικής διάθεσης, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι για τον τελικό καταναλωτή. Δηλαδή στην περίπτωση του πετρελαίου, στα διυλιστήρια και στη περίπτωση των σιτηρών στις αλευροβιομηχανίες, παρά σε βενζινοπώλες και αρτοποιούς αντίστοιχα.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για διάταξη-τροπολογία που προβλέπει πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και άλλα προϊόντα, η τιμή των οποίων υπόκειται σε μεταβολές λόγω της κρίσης που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το σκεπτικό είναι οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντατων οποίων το κόστος επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, να λειτουργήσουν με το περιθώριο κέρδους που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Επίσης στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν τα περιθώρια κέρδους για να αποκλειστούν οι δυνατότητες κερδοσκοπίας σε μια σειρά τομείς όπου οι ανατιμήσεις δεν εξηγούνται.

To άρθρο Πλαφόν κέρδους: «Ναι μεν αλλά» το ράλι θα συνεχιστεί, λέει η αγορά δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα