Πληθωρισμός και έσοδα κρίνουν τα νέα μέτρα – Τα σενάρια και η ΕΚΤ

09:39 7/6/2022 - Πηγή: Fortune

Κορυφώνεται η πίεση για τον σχεδιασμό εφεδρικών μέτρων ενόψει της κλιμάκωσης του πληθωρισμού, με την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου, να αποτελεί ορόσημο για ανακοινώσεις, τόσο από την Ελλ.Στατ. όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η μεν Ελλ.Στατ. θα δώσει στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Μάιο και η δε ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις προβλέψεις της

για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη αλλά και τις προθέσεις της για το πώς θα διαχειριστεί την παροχή ρευστότητας στις οικονομίες.

Όπως είναι αναμενόμενο, μετά και τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει στο «κόκκινο» και τον Μάιο σημειώνοντας νέο ρεκόρ πάνω από τα επίπεδα του Απριλίου (10,2%), ήτοι γύρω στο 11%. Από την άλλη μεριά η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει σήμα αύξησης των επιτοκίων από τον επόμενο μήνα, στη συνεδρίασή της στις 21 Ιουλίου. Οι οικονομικοί αναλυτές επεξεργάζονται σενάρια για το αν η αύξηση θα κυμανθεί στις 25 μονάδες βάσης ή θα είναι πιο επιθετική, στις 50 μονάδες βάσης. Σε κάθε περίπτωση θα είναι η πρώτη αύξηση από το 2011. Οι διεθνείς οίκοι συγκλίνουν σε εκτιμήσεις για μια πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο -και όχι στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, την Πέμπτη- και για μια ακόμη αύξηση μέσα στο έτος, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ 8 Σεπτεμβρίου ενώ ανάλογα με τον ρυθμό και το εύρος της αύξησης δεν αποκλείεται και νέα κίνηση στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.

Εντωμεταξύ μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν αναμένεται από την ΕΚΤ προς το παρόν κάποιο νέο πρόγραμμα στήριξης και μένει να ξεκαθαριστεί αυτή η θέση, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει αποτύπωμα στην αγορά συναλλάγματος και ειδικότερα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση μετράει τα δημοσιονομικά περιθώρια στο πλαίσιο του σχεδιασμού νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Καθοριστικής σημασίας θα είναι πέραν του πληθωρισμού, η πορεία των εσόδων τον Μάιο, που φαίνεται να πριμοδοτείται από τις τουριστικές ροές. Το τρέχον διάστημα θα οριστικοποιηθούν οι νέες παρεμβάσεις με επίκεντρο ενεργειακά αγαθά και τρόφιμα και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται περί τα μέσα του μήνα.

Μεταξύ άλλων μελετάται μείωση του ΦΠΑ για περιορισμένη χρονική περίοδο σε ψωμί, προϊόντα άρτου και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης που καταγράφουν διψήφια αύξηση τιμών σε ετήσια βάση. Η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% είναι κάτι που εξετάσει η κυβέρνηση κατά τη λογική της μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές στο 6%. Το ψωμί αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης και η τιμή του έχει αυξηθεί περίπου 20% από την περίοδο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ οι επαγγελματίες αρτοποιοί έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις τιμών στην πρώτη ύλη. Με βάση στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πριν από λίγους μήνες «κλείνοντας» τη συζήτηση περί μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά, το κόστος σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πάντως αν και το συγκεκριμένο σενάριο για μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί είναι πάλι ανοιχτό στο τραπέζι, δεν γίνεται λόγος για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με το θέμα της ακρίβειας να επιχειρείται να αντιμετωπιστεί στον συγκεκριμένο τομέα με μέτρα όπως η διεύρυνση της περιμέτρου των ωφελούμενων του fuel pass.

To άρθρο Πληθωρισμός και έσοδα κρίνουν τα νέα μέτρα – Τα σενάρια και η ΕΚΤ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα