Ποια είναι η Delivery Hero που εξαγόρασε την ελληνική startup InstaShop για το ποσό ρεκόρ των 360 εκατ. δολαρίων

18:23 29/8/2020 - Πηγή: Fortune

Επιμέλεια Τάσος Ζάχος

Ο γερμανικός όμιλος online delivery Delivery Hero, επιδιώκοντας να επωφεληθεί περαιτέρω από την έκρηξη των διαδικτυακών αγορών εν μέσω πανδημίας, απέκτησε την εφαρμογή παντοπωλείων InstaShop, μια ελληνική startup που δραστηριοποιείται στο Ντουμπάι, έναντι 360 εκατ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Η

InstaShop, εταιρεία με παρουσία στην αγορά περίπου πέντε χρόνια, εκτιμάται ότι διαθέτει μισό εκατομμύριο χρήστες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπου πραγματοποιεί παραδόσεις – εντός μιας ώρας – προϊόντων, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα και λουλούδια.

Η εξαγορά αποτελεί μέρος της ραγδαίας ανάπτυξης της Delivery Hero, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε την εταιρεία πληρωμών Wirecard στον γερμανικό δείκτη Dax 30 των blue chip, ενώ σχεδιάζει περαιτέρω διείσδυση στο delivery του ηλεκτρονικού εμπορίου, τομέας που εκτιμάται ότι θα αξίζει τα 450 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Παράλληλα η κίνηση αυτή αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό επιχειρηματικό ταλέντο, ενώ πιστοποιεί ότι το οικοσύστημα πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, με αρκετές εταιρείες υπό Έλληνες ιδρυτές να σημειώσουν καλές επιδόσεις και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, διατηρώντας ένα σημαντικό κομμάτι κυρίως στον τομέα του R&D και της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας με υπεραξία. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και πολλά επενδυτικά σχήματα με Έλληνες διαχειριστές, που παρακολουθούν και επενδύουν σε ενδιαφέρουσες ομάδες Ελλήνων και εκτός Ελλάδος, είτε που έχουν φύγει πρόσφατα, είτε που βρίσκονται αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, και συνδέουν τη δραστηριότητά τους με την ελληνική οικονομία. Πολλοί από αυτούς συνδέονται με πολύ καλά πανεπιστήμια, όπως το MIT, το Stanford ή το Imperial. Άλλοι συνδέονται με πολύ καλές εταιρείες ή ερευνητικά εργαστήρια εταιρειών, όπως το Intel Labs.

Διαβάστε σχετικά:

«Μετάλλια» από InstaShop και VentureFriends στον επενδυτικό στίβο – Τι αναφέρει στο Fortune ο Aπόστολος Αποστολάκης

Ποιες είναι όμως οι επιδόσεις της Delivery Hero και μια ποια λογική προχώρησε στην παραπάνω εξαγορά;

Η εταιρεία διαδικτυακής παράδοσης φαγητού πρόσφατα αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση εσόδων της κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του έτους – δηλαδή κατά σχεδόν 8%, αφότου ο αριθμός των παραγγελιών διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο όμιλος με έδρα στο Βερολίνο που βρίσκεται πίσω από τις εφαρμογές Foodora, Foodpanda και Talabat εκτιμά ότι τα έσοδά του για το 2020 θα κινηθούν από 2,6 έως 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για έσοδα 2,4 – 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αφότου επλήγησαν αρχικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς τα εστιατόρια υποχρεώθηκαν να κλείσουν και οι καταναλωτές άρχισαν να στοκάρουν τρόφιμα, τα σχετικά apps είδαν τη ζήτηση για takeaway γεύματα να εκτοξεύεται τους τελευταίους μήνες με τα lockdown να συνεχίζονται παγκοσμίως. Η Delivery Hero είπε σε ανακοίνωσή της ότι τα έσοδά της για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 96%, στα 612 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία προσέθεσε 130.000 νέα εστιατόρια στην υπηρεσία της κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τον αριθμό των εστιατορίων που εξυπηρετεί να ανέρχεται πλέον στα 630.000.

Ο μικτός όγκος εμπορεύματος – ένα μέγεθος που μετρά πόσο δαπανούν οι καταναλωτές σε κάθε παραγγελία – αυξήθηκε κατά 166% στην Ασία φτάνοντας στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το αντίστοιχο νούμερο παγκοσμίως είναι 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

AFP

280 εκατ. παραγγελίες για το δεύτερο τρίμηνο του έτους

Η εταιρεία αναμένει ότι θα προβεί σε επιπλέον επενδύσεις ύψους έως και 150 εκατομμυρίων ευρώ σε προωθητικές ενέργειες και σε άλλες δράσεις για να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς της – το οποίο εμφανίζεται κατά 50 εκατομμύρια ευρώ μειωμένο σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οι παραγγελίες που έγιναν μέσω του δικτύου εφαρμογών και ιστοσελίδων της Delivery hero στην Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν κατά 95% στις 280 εκατομμύρια για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το ποσοστό αύξησης για το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι ήταν 67%. Ο αριθμός των παραγγελιών στην Ασία σχεδόν τετραπλασιάστηκε, ενώ και στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 47%. Όμως, σε Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική παρατηρήθηκε πτώση κατά 6%, με τις απώλειες από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου να ανέρχονται στις 40 εκατομμύρια παραγγελίες.

Με την εξαγορά της InstaShop η Delivery Hero έχει κάθε λόγο να περιμένει ότι θα ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή της ΜΕΝΑ, καθώς η ελληνικών συμφερόντων startup «έτρεχε» με έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 200%, σε μια συμφωνία που έφτασε περίπου 12 φορές τις μικτές της πωλήσεις.

Οι ιδρυτές της start up Instashop Γιάννης Τσιώρης και Ιωάννα Αγγελιδάκη/Φωτογραφία: Instagram/Instashop.

 Η Delivery Hero έχει προβεί σε εξαγορές και σε άλλες χώρες. Το 2019 απέκτησε τον νοτιοκορεατικό ανταγωνιστή της, Woowa για 4 δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδιάζει να εισέλθει στην Ιαπωνία με το εμπορικό σήμα Foodpanda το τρίτο τρίμηνο.

Η είσοδος στον δείκτη DAX και η αντικατάσταση της Wirecard

Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα έγινε το νεότερο μέλος του γερμανικού δείκτη μετοχών blue-chip DAX, μετά την απομάκρυνση της εταιρείας Wirecard που βρέθηκε στη δίνη ενός τεράστιου σκανδάλου. Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκε η τροποποίηση των κανόνων του χρηματιστηρίου από την εταιρεία Deutsche Boerse που το διαχειρίζεται, προκειμένου να απομακρύνονται γρήγορα οι αφερέγγυες εταιρείες.

Η Delivery Hero αξίζει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό περίπου τριπλάσιο από την αξία που είχε όταν έκανε το ντεμπούτο της στη γερμανική χρηματιστηριακή αγορά τον Ιούνιο του 2017. Οι μετοχές της Delivery Hero έχουν αυξηθεί κατά 70% από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στα μέσα Μαρτίου.

H εταιρεία είναι μια είσοδος-έκπληξη στον ελίτ δείκτη επειδή, παρά τις συναλλαγές της σε περισσότερες από 40 χώρες, δεν έχει πωλήσεις στη Γερμανία – γεγονός εντελώς σπάνιο για μια εταιρεία του δείκτη DAX – αν και ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2011. Η εταιρεία πούλησε όμως  το σύνολο των γερμανικών της δραστηριοτήτων (Foodora, Lieferheld και Pizza.de) στην ολλανδική Takeaway το 2018 για ένα ποσό κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Η είσοδος στο DAX είναι μια αναγνώριση ότι η κεφαλαιαγορά πιστεύει στην πλατφόρμα μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Niklas Ostberg.

Η Delivery Hero αρχικά ειδικεύτηκε ως διαδικτυακός διαμεσολαβητής μεταξύ πελατών και εστιατορίων. Αργότερα δημιούργησε τους δικούς της στόλους παράδοσης, επεκτείνοντας τις υπηρεσίες της ώστε να συμπεριλάβει είδη σουπερμάρκετ, φαρμακευτικά προϊόντα, ακόμη και λουλούδια.

Τα ερωτήματα, βεβαίως, παραμένουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου, καθώς η εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ λειτουργικό κέρδος. Έχει επίσης προσελκύσει τα βέλη της κριτικής ως έκφραση του σκληρού προσώπου της «οικονομίας gig», καθώς ταξινομεί πολλούς από τους εργαζομένους της, όπως οι οδηγοί παράδοσης, ως ανεξάρτητους συνεργάτες και όχι ως υπαλλήλους. Παράλληλα καλείται να επιβιώσει σε έναν ανταγωνιστικό και πολυπληθές τοπίο που περιλαμβάνει τη Deliveroo και την Uber Eats.

AFP

Η παρουσία στην Ελλάδα

Η εταιρεία στην ελληνική αγορά διατηρεί παρουσία από το 2015 με την εξαγορά του e-food.gr. Κατόπιν εξαγόρασε την τουρκική Yemeksepeti, που είχε στο μεταξύ αποκτήσει την clickdelivery.gr ενώ εξαγόρασε και το delivaras.gr τον Ιανουάριο του 2018.

Σήμερα η Online Delivery (θυγατρική της Delivery Hero στην Ελλάδα), με ναυαρχίδα το e-food.gr αναπτύσσεται με ρυθμό 50% έχοντας διεισδύσει στην αγορά ειδών παντοπωλείου μέσω συνεργασίας με τα super market Σκλαβενίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα