Ποιος θα έπαιρνε επενδυτικά δολάρια από το Facebook σε αυτή τη φάση;

της Lucinda Shen

Αν είστε ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος με τους λόγους για τους οποίους δεν θέλετε την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook ως επενδυτή.

Η πρόσφατα μετονομασθείσα Meta έχει μια μάλλον κακή φήμη ότι εμποδίζει τους μικρότερους ανταγωνιστές της αντιγράφοντας ευθέως τα προϊόντα τους – γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν είναι σοφό να λάβει κανείς χρηματοδότηση από

μια τέτοια εταιρεία εάν είναι μια νεαρή και ανερχόμενη νεοσύστατη επιχείρηση.

Και βέβαια, η εταιρεία εμπλέκεται σε πολλές διαμάχες: Πέρα από τις κατηγορίες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει τώρα και σοβαρές κατηγορίες ότι βάζει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια, τις οποίες εξαπέλυσε η Frances Haugen. Με όλα αυτά, είναι δύσκολο να μη θεωρηθεί αντιπερισπασμός η πρόσφατη απόπειρα του Facebook να επαναπροσδιοριστεί ως πρωτοπόρος του metaverse – ως Meta.

Αλλά τη Δευτέρα, μια εταιρεία στον χώρο της τεχνητής πραγματικότητας, των παιχνιδιών και της εικονικής πραγματικότητας ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε χρηματοδότηση από επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η, ναι, Meta.

Η Inworld AI, μια εταιρεία με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια, η οποία κατασκευάζει «τους εγκεφάλους για εικονικούς χαρακτήρες», ώστε αυτοί να μπορούν να ανταποκρίνονται δυναμικά στους ανθρώπινους χρήστες και στα ψηφιακά περιβάλλοντα, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 7 εκατομμύρια δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση από την Kleiner Perkins, την CRB και την Meta. Πουλώντας την τεχνολογία της απευθείας σε άλλες επιχειρήσεις, η Inworld οραματίζεται χαρακτήρες που δημιουργούνται μέσω της πλατφόρμας της να χρησιμοποιούνται για τα πάντα, από την υποστήριξη πελατών στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι πιο διαδραστικές εικονικές φιγούρες σε παιχνίδια.

Γιατί, λοιπόν, η εταιρεία πήρε κεφάλαια από τη Meta σε μια εποχή που το τελευταίο όνομα είναι αρκετά …τοξικό;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Inworld AI, Ilya Gelfenbeyn, πιστεύει ότι οι αντιπαραθέσεις δεν θα έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στη Meta μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για μια άποψη που φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί επενδυτές της χρηματιστηριακής αγοράς, με τη μετοχή της εταιρείας να εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 26% από την αρχή του έτους – σε γενικές γραμμές σε αντιστοιχία με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500.

«Δεν νομίζω ότι αυτό τους καθιστά κακούς επενδυτές ή οτιδήποτε άλλο», λέει ο Gelfenbeyn. Στην πραγματικότητα, εντυπωσιασμένος από την εμβέλεια και την ώθηση της Meta στην εικονική πραγματικότητα, δήλωσε ότι αναζήτησε ενεργά την εταιρεία ως επενδυτή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επισημαίνοντας το rebranding της Meta και το λανσάρισμα του προϊόντος συνεργασίας εικονικής πραγματικότητας, Horizon, προσθέτει: «Φαινόταν να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες εκεί έξω».

Όσον αφορά το θέμα της αντιγραφής, ο Gelfenbeyn λέει ότι πιστεύει ότι οι φόβοι για τη στρατηγική «αντιγραφής και θανάτου» είναι υπερβολικοί. Η εταιρεία έχει κάποια εμπειρία με τεχνολογικούς γίγαντες, με την ιδρυτική ομάδα της Inworld AI να έχει πουλήσει στο παρελθόν μια εταιρεία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, την API.AI., στην Google το 2016.

Η Meta μπορεί να είναι …ανέγγιχτη για πολλούς ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά όχι για όλους. Και πείτε ό,τι θέλετε για το rebranding του Facebook σχετικά με το Meta ως αντιπερισπασμό – σίγουρα μοιάζει με αντιπερισπασμό – αλλά μην μπερδεύετε τον αντιπερισπασμό με κάτι ασήμαντο.

To άρθρο Ποιος θα έπαιρνε επενδυτικά δολάρια από το Facebook σε αυτή τη φάση; δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα