Πολ Τόμσεν: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

10:32 1/10/2019 - Πηγή: Fortune

Στην Ελλάδα και τα λάθη που θεωρεί πως έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν το ΔΝΤ ζητούσε από το 2012 χαμηλά πλεονάσματα αλλά η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμιζόταν με τους Ευρωπαίους

υπέρ υψηλότερων στόχων για να τους εντυπωσιάσει με την αποφασιστικότητά της.

Ο εκνευρισμός του Τόμσεν

«Ο εκνευρισμός μας ήταν πολύ μεγαλύτερος πιο πρόσφατα όταν η πρότασή μας για συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν τον χώρο για φιλοαναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάστηκαν ως αίτημα για περισσότερη λιτότητα. Η κυβέρνηση μάλιστα υπερέβαινε εσκεμμένα τον στόχο του πλεονάσματος για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείναμε», σχολίασε ο Τόμσεν.

Αρχικά είπε, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι η αρχική εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα επέστρεφε στα προ κρίσης επίπεδα σε οχτώ χρόνια αλλά «τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα».

«Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ακόμη 22% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, συνεπώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε» είπε ο Τόμσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο το ΔΝΤ ζητούσε από το 2012 χαμηλότερα πλεονάσματα για την Ελλάδα αλλά η τότε κυβέρνηση «συμπαρατασσόταν με τους Ευρωπαίους υπέρ των υψηλότερων πλεονασμάτων θέλοντας να τους εντυπωσιάσει με την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Ο Ντάγκι για Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά ο απερχόμενος πρόεδρός της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο B, με την Ελλάδα εκτός του ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, όταν ένας υπουργός είπε σε συνεδρίαση του Eurogroup ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει από καιρό κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, του απάντησε: «Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε».

Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ το 2015, όταν η Ελλάδα έφθασε κοντά στη χρεοκοπία, ήταν αρκετά επιτυχής, καθώς διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας παράλληλα προφανείς παραβιάσεις της Συνθήκης της ΕΕ. Μας είχαν ασκήσει δύο διαμετρικά αντίθετες κριτικές τότε, είπε.

«Η μία ήταν ότι θα έπρεπε να έχουμε κόψει αμέσως την Ελλάδα από κάθε γραμμή χρηματοδότησης, κάτι που θα σήμαινε την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανόν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η άλλη έλεγε ότι θα έπρεπε να έχουμε προσφέρει απεριόριστη, χωρίς όρους ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία ό,τι και να γίνει».

Η ρευστότητα που δόθηκε στην Ελλάδα, τόνισε ο Ντράγκι, ήταν σημαντική.

Ο συνολικός δανεισμός στις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, έφθασε, στο ζενίθ της, στα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα