Πώς μπορούμε να αμυνθούμε από μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση;
Μπροστά στο άλμα της τιμής του πετρελαίου, ποιες δυνατότητες έχουν οι καταναλώτριες ή οι παραγωγοί χώρες για να απορροφήσουν το σοκ; Ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα, μια λύση ύστατης ανάγκης ή να αντληθεί (λίγο) παραπάνω πετρέλαιο.
Τι είναι τα στρατηγικά αποθέματα;
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), του οποίου μέλη είναι κυρίως ευρωπαϊκά
Τον Ιούνιο του 2019, τα γαλλικά αποθέματα ισοδυναμούσαν με 111 ημέρες καθαρών εισαγωγών, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Ο IEA ανακοίνωσε χθες ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία», σημειώνοντας: «Για την ώρα, οι αγορές είναι επαρκώς εφοδιασμένες με μια σειρά εμπορικών αποθεμάτων».
Εκτός του IEA, η Κίνα –πρώτη χώρα στην εισαγωγή αργού και από τις πλέον ενεργοβόρες– κατέχει στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου που ισοδυναμούν με 40-50 ημέρες καθαρών εισαγωγών της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκαν τον Μάρτιο κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Ποιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει;
«Έχω εξουσιοδοτήσει τη χρήση πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, εάν χρειαστεί, για μια ποσότητα που μένει να καθοριστεί», έγραψε την Κυριακή στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από την επίθεση που μείωσε κατά το ήμισυ την παραγωγή του αργού της Σαουδικής Αραβίας, του Νο1 εξαγωγού στον κόσμου.
Αποθηκευμένα σε ένα συγκρότημα τεσσάρων υπόγειων μονάδων κατά μήκος των ακτών του Κόλπου στο Τέξας και τη Λουϊζιάνα, τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα ανήλθαν στις 13 Σεπτεμβρίου στα 645 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης (EIA). Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 275 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ το 2018.
Στο παρελθόν, οι Αμερικανοί πρόεδροι προχώρησαν τρεις φορές σε έκτακτη πώληση των στρατηγικών αποθεμάτων: το 1991, όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ύστερα από την εισβολή του Ιράκ στου Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα το 2005 και κατά τη λαϊκή εξέγερση στη Λιβύη το 2011.
Και η Σαουδική Αραβία έχει υποσχεθεί να κινητοποιήσει τα τεράστια αποθέματά της για να αποσοβήσει το σοκ. Το βασίλειο κατέχει «σε αποθέματα σημαντικά επίπεδα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων», που ισοδυναμούν με «περίπου 35 ημέρες εξαγωγών της χώρας», ανέφερε σε έκθεσή του ο Αμαρπρέτ Σινγκ, αναλυτής της Barclays.
Θα πρέπει να αναμένουμε μια άμεση προσφυγή σε αυτά τα αποθέματα;
«Έως ότου να διευκρινιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν (στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας), είναι δύσκολο να αξιολογηθούν ακριβώς οι πιθανότητες χρήσης» των στρατηγικών αποθεμάτων, ανέφερε ο Μπομπ ΜακΝάλι, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Rapidan Energy, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ο οίκος Standard and Poor’s ανέφερε σήμερα ότι θα πρέπει να αναμένουμε μια μείωση κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα της σαουδαραβικής παραγωγής για έναν μήνα. Η χώρα παρήγαγε κατά μέσο όρο 9,77 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο και εξήγαγε κατά μέσο όρο 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον S&P.
Για την ώρα, «η κυβέρνηση (Τραμπ) θέλει να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντάς τις ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον IEA είναι έτοιμοι να δράσουν», τόνισε ο ΜακΝάλι.
Ποιος θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή του;
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), στον οποίο το Ριάντ έχει ηγετικό ρόλο, είχε τον Αύγουστο πλεονάζουσα ικανότητα 3,21 εκατ. βαρελιών την ημέρα αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής (2,27 εκατ. βαρέλια την ημέρα), βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον IEA.
Ωστόσο, «η επίθεση (του Σαββάτου) θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των προμηθειών» της Σαουδικής Αραβίας, «που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», δήλωσε ο Σινγκ.
Τα άλλα μέλη του οργανισμού με μη χρησιμοποιηθείσα παραγωγική δυνατότητα (κυρίως το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) θα μπορούσαν σίγουρα να προσπαθήσουν να καλύψουν την πιθανή έλλειψη του σαουδαραβικού αργού, αλλά χωρίς εγγυήσεις ότι αυτό θα είναι αρκετό.
Αστάθμητος παράγοντας: η δυνατότητα ή η προθυμία της Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγής πετρελαίου, να αυξήσει την παραγωγή της. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Μόσχα, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, και ο Οργανισμός να άρουν τη δέσμευση που ανέλαβαν από κοινού να περιορίσουν την παραγωγή.
Οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή, ιδιαίτερα του σχιστολιθικού πετρελαίου. Ωστόσο, αυτή η επιλογή έχει όρια: το πετρέλαιό τους, που είναι κυρίως ελαφρύ, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βαρύ αργό της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα οι υποδομές και τα αμερικανικά λιμάνια είναι ήδη κορεσμένα.
Αποκλιμάκωση των τιμών σήμερα
Πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, αν και η αγορά παραμένει σε επιφυλακή αναφορικά με την απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που μείωσαν στο ήμισυ την παραγωγή του βασιλείου και οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.
Στις 12:30 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψε πτώση 36 σεντς ή 0,5% στα 68,66 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 57 σεντς ή 0,9% στα 62,33 δολάρια το βαρέλι.
Χθες, οι τιμές κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά άνοδο σχεδόν κατά 20% μετά τις επιθέσεις, το μεγαλύτερο άλμα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, πριν κλείσουν με άνοδο σχεδόν 15% σε υψηλό τετραμήνου.
Αργότερα σήμερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Saudi Aramco δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.
«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Σάμιουελ Τσισούκ, εταίρος στην εταιρία ELS Analysis. «Χρειαζόμαστε μια κανονική αξιολόγηση των ζημιών, χρειαζόμαστε να δούμε ένα σχέδιο αποκατάστασης. Πριν γίνει αυτό, δεν μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε πόσο πετρέλαιο θα είναι εκτός παραγωγής και για πόσο καιρό και αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο κόσμος από το Σάββατο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πήρε διαζύγιο ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και προχωρά με την Σία Κοσιώνη
- Οι παροχές – έκπληξη που ανακοίνωσε η «Σκλαβενίτης» για όλους τους εργαζόμενους
- Ν. Κακλαμάνης για πετρέλαιο: «Κάντε το όπως ο Σαμαράς»
- Πόσο θα πάει η βενζίνη μετά την κρίση στη Σαουδική Αραβία
- ΠΝΟ: Απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου
- Με τι κριτήρια αγοράζουν προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ οι Έλληνες καταναλωτές
- Καταργείται η αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών-Τι είπε η Κεραμέως
- Thomas Cook: Αίτημα προστασίας από τους πιστωτές και στις ΗΠΑ
- Φαρμακοποιοί Αττικής: «Όχι» στη διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από ιδιωτικά φαρμακεία
- Πώς ο σεισμός του Σάν Φρανσίσκο το 1906 διαμόρφωσε την οικονομική δραστηριότητα στην αμερικανική Δύση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Οι παροχές – έκπληξη που ανακοίνωσε η «Σκλαβενίτης» για όλους τους εργαζόμενους
- Πόσο θα πάει η βενζίνη μετά την κρίση στη Σαουδική Αραβία
- Οι Έλληνες καταναλωτές κάνουν μετά από πολλά χρόνια στροφή προς την ποιότητα
- ReGeneration: Νέες και νέοι επαγγελματίες μιλούν για τις ευκαιρίες να αναπτύξουν μια καριέρα που τους κρατά στην Ελλάδα
- Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του ΟΤΕ – Στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ
- Πώς μπορούμε να αμυνθούμε από μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση;
- Νέα, πολύ σημαντική σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Intrasoft
- Τι περιλαμβάνει το «παζάρι» Eldorado και ελληνικής κυβέρνησης
- Έκρηξη σε διυλιστήριο της ΕΝΙ στην Ιταλία
- Handelsblatt: Η Ελλάδα πατάει γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις
- Τελευταία Νέα Fortune
- Πώς μπορούμε να αμυνθούμε από μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση;
- ReGeneration: Νέες και νέοι επαγγελματίες μιλούν για τις ευκαιρίες να αναπτύξουν μια καριέρα που τους κρατά στην Ελλάδα
- Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της και στις ΗΠΑ κατέθεσε η Thomas Cook
- Πόσο θα πάει η βενζίνη μετά την κρίση στη Σαουδική Αραβία
- Νέα, πολύ σημαντική σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Intrasoft
- Έκρηξη σε διυλιστήριο της ΕΝΙ στην Ιταλία
- Οι παροχές – έκπληξη που ανακοίνωσε η «Σκλαβενίτης» για όλους τους εργαζόμενους
- Handelsblatt: Η Ελλάδα πατάει γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις
- Τι περιλαμβάνει το «παζάρι» Eldorado και ελληνικής κυβέρνησης
- Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του ΟΤΕ – Στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- 1.326 Mustang καταρρίπτουν παγκόσμιο ρεκόρ (vid.)
- Ευρεία συνάντηση εκπροσώπων - φορέων Δήμου Πειραιά με την ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη
- ΕΣΕΕ: Επιδοτούμενα προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης
- Ανοίγει συνεχώς η όρεξη στο εξωτερικό για ελληνικό βαμβάκι- ένδυση
- Κεραμέως: Χωρίς αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας τα απολυτήρια σχολείων
- "Μυρίζουν" αυξήσεις στα βενζινάδικα με αφορμή τη Σαουδική Αραβία
- Κ. Σκρέκας: Δεν υπάρχει ελληνική γαστρονομία χωρίς ελληνικά αγροτικά προϊόντα
- Ενεργοποιήθηκε το Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΥΠΑΑΤ
- Τατιάνα Στεφανίδου: Τι απάντησε για την ίδια επιλογή φορέματος με την Σία Κοσιώνη
- Ν. Κακλαμάνης για πετρέλαιο: «Κάντε το όπως ο Σαμαράς»