Πώς η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αλλάξει το design

15:04 18/4/2020 - Πηγή: Fortune

του Clay Chandler

Τα μέτρα υποχρεωτικού lockdown και περιορισμών των μετακινήσεων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν τροφοδοτήσει αλλαγές στις συμπεριφορές των ανθρώπων σε μια τεράστια κλίμακα. Αν δεν έχετε πειστεί, σκεφθείτε τούτο μόνο: ότι καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται πλέον λιγότερο, η ένταση των σεισμικών δονήσεων έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Πώς θα είναι ο κόσμος μετά το τέλος της πανδημίας του Covid-19; Διάφοροι γκουρού του design

ασχολούνται με το συγκεκριμένο ερώτημα. Οι προβλέψεις τους διαφέρουν, γενικά, αλλά φαίνεται να συναντιούνται σε ένα σημείο: τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια.

Ιδού μερικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν από τον χώρο του design στην εποχή μετά την πανδημία.

Απομάκρυνση από την πόλη

Ο Jack Shenker έγραψε στον Guardian ότι καθώς η κρίση τροφοδοτεί την τάση εργασίας από το σπίτι, τροφοδοτεί την «απο-πύκνωση» των πόλεων και εξαλείφει την ανάγκη ύπαρξης προαστίων. Ο ίδιος οραματίζεται ένα μέλλον όπου τα υπάρχοντα αστικά κέντρα συνδέονται με εργαζομένους σε απομακρυσμένα «νέα χωριά», ενώ οι παραδοσιακές ζώνες μεταφοράς από και προς τη δουλειά υποχωρούν. Και ο μελετητής των πόλεων Joel Kotkin σημειώνει ότι πολλά από τα πράγματα που καθιστούν ελκυστικές τις μεγάλες πόλεις τις κάνουν παράλληλα και επικίνδυνες. «Τα πλήθη, οι μαζικές μετακινήσεις, τα κλαμπ και οι τεράστιοι χώροι διασκέδασης δημιουργούν ένα τέλειο έδαφος για την εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών» έγραψε στο Fortune.

Απέχθεια για ψηλά κτίρια

Οι αρχιτέκτονες προβλέπουν εδώ και χρόνια τον …θάνατο του ουρανοξύστη και ο Ουκρανός αρχιτέκτονας Sergey Makhno προβλέπει ότι ο κόσμος που θα αναδυθεί μετά την κρίση θα απεχθάνεται τα ψηλά κτίρια. «Σε περιόδους πανδημίας, είναι αναγκαίο να μειώνεις την επαφή σου με καθετί που χρησιμοποιείται σε πολυώροφα κτίρια: ασανσέρ, κουμπιά ασανσέρ, χερούλια πόρτας, επιφάνειες και – πάνω απ’ όλα – γείτονες», επισημαίνει στο Dezeen. «Μετά από την αυτο-απομόνωσή μας σε ορόφους πάνω από το έδαφος, συχνά χωρίς μπαλκόνι ή ταράτσα, θα αναζητούμε απεγνωσμένα μία μονοκατοικία»

Οχυρωμένα κελάρια και παρτέρια εσωτερικού χώρου

Πώς θα είναι αυτά τα σπίτια; Ένας κρίσιμος χώρος θα είναι, προφανώς, το γραφείο, εφόσον θα εργαζόμαστε από το σπίτι. Ο Makhno προβλέπει ότι θα θέλουμε επίσης τα σπίτια μας να περιλαμβάνουν δωμάτια όπου θα αφήνουμε τα βρώμικα ρούχα μας και θα παραλαμβάνουμε πακέτα και delivery, ενισχυμένα κελάρια όπου θα αποθηκεύουμε τρόφιμα, παρτέρια εσωτερικού χώρου όπου θα καλλιεργούμε τομάτες, σύνθετα φίλτρα αέρα και αυτόνομα συστήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Επάνοδος του πλαστικού

Η Wall Street Journal ανησυχεί ότι η πανδημία θα πάει πολύ πίσω τον πόλεμο κατά του πλαστικού μιας χρήσης, καθώς αυξάνονται κατακόρυφα οι πωλήσεις μασκών και υγρών μαντηλιών. Οι καταναλωτές θα τοποθετούν την προσωπική υγεία τους πάνω από την ανησυχία για το περιβάλλον – κι έτσι θα απαιτούν συσκευασίες μιας χρήσης και θα αρνούνται να χρησιμοποιούν επανειλημμένα φλιτζάνια και ποτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα