Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data μπορούν να βοηθήσουν ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού

16:21 13/3/2020 - Πηγή: Fortune

Στελέχη της Amazon, της Google, της Microsoft, της Apple και του Facebook είχαν συναντήσεις με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης την Τετάρτη προκειμένου να συζητηθεί ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το BBC, ένα από αυτά που συζητήθηκαν ήταν ο ρόλος τους στη δημιουργία μοντέλων δεδομένων και την παρακολύθησή τους. Επίσης, σε αντίστοιχες συναντήσεις στον Λευκό Οίκου, εταιρείες ρωτήθηκαν πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη, τη στιγμή που, σε αναφορά του ΠΟΥ από τον

προηγούμενο μήνα τονιζόταν πως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data αποτελούν «κλειδί» στην αντίδραση της Κίνας απέναντι στον ιό.

Το Facebook ήδη συνεργάζεται με ερευνητές του Harvard και του Εθνικού Πανεπιστημίου Τσινγκ Χούα στην Ταϊβάν, δουλεύοντας πάνω σε δεδομένα για μετακινήσεις ανθρώπων και υψηλής ανάλυσης χάρτες πυκνότητας πληθυσμού, που συμβάλλουν σε προβλέψεις για την εξάπλωση του ιού. Το κοινωνικό δίκτυο βοηθά επίσης τους συνεργάτες του να κατανοήσουν πώς συζητούν online οι χρήστες για το ζήτημα, μέσω εργαλείων όπως το Crowdtangle, που ασχολούνται με αναρτήσεις στα social media.

Στο παρελθόν δεδομένα αναζητήσεων της Google είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση μολυσματικών ασθενειών. Στο μεταξύ, για να βοηθηθούν άνθρωποι που θέλουν να παρακολουθούν την υγεία τους, ο βραχίονας ερευνών επιστημών υγείας της Google, Verily, αναπτύσσει ένα μικρό αυτοκόλλητο μέτρησης θερμοκρασίας που φοριέται και μεταδίδει δεδομένα σε μια εφαρμογή τηλεφώνου. «Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε πληθυσμούς ηλικιωμένων, όπου οι μολύνσεις από ιούς έχουν υψηλότερους βαθμούς θνησιμότητας» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει εκτενώς μελέτη πάνω στην έκταση της παραπληροφόρησης που εξακολουθεί να παραμένει σε πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook, μα θεωρείται πως θα είναι σημαντική. Η Google ανέφερε πως η ομάδα της εργάζεται συστηματικά για να προστατέψει τους χρήστες από το phishing, τις θεωρίες συνωμοσίας, το malware και την παραπληροφόρηση. Σε αναζητήσεις για κορωνοϊό ή Covid-19 εμφανίζεται μια ειδική ενημέρωση «SOS», μαζί με συνδέσμους που παρέχουν βοήθεια και πληροφορίες για τον ιό. Το YouTube, από πλευράς του, χρησιμοποιεί τη homepage του για να καθοδηγεί χρήστες στον ΠΟΥ και άλλες ομάδες για σκοπούς εκπαίδευσης και πληροφόρησης, ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες για την απομάκρυνση βίντεο που υποδεικνύουν υποτιθέμενες εναλλακτικές θεραπείες.

Η βρετανική startup Ecscientia έγινε η πρώτη εταιρεία που πέρασε ένα μόριο φαρμάκου σχεδιασμένου από τεχνητή νοημοσύνη σε ανθρώπινες δοκιμές νωρίτερα μέσα στο έτος. Οι αλγόριθμοι χρειάστηκαν μόλις 12 μήνες για να το δημιουργήσουν, συγκριτικά με 4-5 χρόνια που απαιτούνται με συμβατικές έρευνες.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρεις τρόπους στην παρούσα κρίση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, καθηγητή Άντριου Χόπκινς: Για την ταχεία ανάπτυξη αντισωμάτων και εμβολίων για τον ιό, για την εξέταση υπαρχόντων φαρμάκων για τη χρησιμότητά τους, και για τον σχεδιασμό ενός φαρμάκου που θα βοηθά τόσο στο υπάρχον όσο και σε μελλοντικά ξεσπάσματα. Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά στο τι μπορεί να επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη. «Το ταχύτερο που μπορεί να γίνει αυτό είναι 18-24 μήνες αργότερα, λόγω της αύξησης κλίμακας στην κατασκευή και όλων των δοκιμών ασφαλείας που πρέπει να γίνουν» σημείωσε.

Η DeepMind της Google, στο μεταξύ, έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα AlphaFold της για να παρέχει προβλέψεις δομής για αρκετές πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον ιό. Αν και δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί πειραματικά, η DeepMind ελπίζει πως αυτό θα βοηθήσει στην επιστημονική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο ιός. Σημειώνεται πως ερευνητές τόσο στη DeepMind όσο και στην Exscienta επαίνεσαν τον τρόπο με τον οποίο αυτοί στην «πρώτη γραμμή» του ξεσπάσματος παρείχαν δεδομένα, κάτι που θα είναι κρίσιμης σημασίας για αλγορίθμους που αναζητούν θεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα