Πώς ο Satya Nadella απέρριψε τη νοοτροπία του «τα ξέρω όλα» και έγινε ο πιο αξιοθαύμαστος CEO του κόσμου
της Carmela Chirinos
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, είναι ο πιο αξιοθαύμαστος διευθύνων σύμβουλος στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Fortune μεταξύ των συναδέλφων του. Μάλιστα, πιστεύουν ότι ο ηγέτης της Microsoft αξίζει ακόμη περισσότερα εύσημα από αυτά που λαμβάνει σήμερα.
Φέτος, ο Nadella ψηφίστηκε επίσης ως «ο πιο υποτιμημένος» CEO
Ο Nadella πέτυχε αυτή τη διάκριση μέσω του ενθαρρυντικού στυλ ηγεσίας του, της ταπεινότητας και του οράματός του.
Τα πρώτα χρόνια και το υπόβαθρο του Nadella
Γεννημένος στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, ο Nadella μεγάλωσε σε μια ινδουιστική οικογένεια. Η μητέρα του ήταν λέκτορας στα σανσκριτικά και ο πατέρας του εργαζόταν για την κυβέρνηση.
Πήρε το πτυχίο του από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Manipal και απέκτησε μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee. Πήρε επίσης MBA από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Booth του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Ο Nadella εντάχθηκε στη Microsoft το 1992, όταν ήταν μόλις 25 ετών. Το 1999 έγινε πρόεδρος της Microsoft bCentral, όπου ηγήθηκε των διαδικτυακών υπηρεσιών για μικρές επιχειρήσεις, και το 2014 έγινε ο τρίτος CEO της Microsoft.
Παντρεμένος με τη σύζυγό του, Anupama, με την οποία έχει τρία παιδιά, είναι λάτρης της ποίησης και είναι γνωστό ότι σε δημόσιες εμφανίσεις του παραθέτει αποσπάσματα από ποιήματα και άλλα λογοτεχνικά έργα. Οπαδός του κρίκετ και άλλων ομαδικών αθλημάτων, βλέπει αυτές τις ασχολίες ως εργαλείο για την ενίσχυση της ενέργειας στις κοινότητες και έχει εφαρμόσει αυτές τις τακτικές και στις επιχειρήσεις. Η αγάπη του για τα ομαδικά αθλήματα τον ώθησε μάλιστα το 2019 να γίνει συνιδιοκτήτης των Seattle Sounders, μιας ομάδας της Major League Soccer.
Πέρα από τις επιχειρήσεις, ο Nadella πιστεύει επίσης στην κοινωνική προσφορά: Πέρυσι η οικογένεια Nadella δέσμευσε 15 εκατομμύρια δολάρια στο Νοσοκομείο Παίδων του Σηάτλ για την προώθηση της προόδου στην έρευνα, την ψυχική υγεία των νέων και την ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις οικογένειες της κοινότητας.
Απόρριψη της υφιστάμενης κατάστασης και αλλαγή της κουλτούρας της Microsoft
Όταν ο Nadella έγινε διευθύνων σύμβουλος, ζήτησε από τα κορυφαία στελέχη της Microsoft να διαβάσουν το βιβλίο Μη Βίαιη Επικοινωνία του Marshall Rosenberg. Το βιβλίο αποθαρρύνει τις παραδοσιακές πρακτικές επιχειρηματικής ανατροφοδότησης, όπως η κριτική και οι κρίσεις, και παρέχει οδηγίες για το πώς να είναι κανείς πιο ενθαρρυντικός.
Ενώ οι προκάτοχοί του υποστήριζαν σκληρές επιχειρηματικές τακτικές, ο Nadella ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση. Είναι γνωστός για την ήρεμη συμπεριφορά του και την εστίασή του στη θετική ανατροφοδότηση για την ενίσχυση των καλών συνηθειών και την παρακίνηση της ομάδας του. Προσπάθησε να δημιουργήσει ένα άνετο περιβάλλον και κατέστησε σαφές ότι η επιθετική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή.
Παρόλο που η εταιρεία λειτουργούσε προηγουμένως με μια νοοτροπία του «τα ξέρω όλα», ο Nadella την απέρριψε, προωθώντας αντ’ αυτού μια κουλτούρα του «μαθαίνω τα πάντα». Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, εφάρμοσε μια νέα πρακτική κατά την οποία οι ερευνητές της Microsoft μπορούσαν να τηλεφωνούν για να μιλήσουν για τις καινοτομίες τους. Ο σκοπός αυτού ήταν να ενημερώνονται οι ηγέτες για τις εξελίξεις της εταιρείας, υπενθυμίζοντάς τους να σκέφτονται με προσανατολισμό προς το μέλλον.
Παρόλο που η Microsoft ήταν κερδοφόρα όταν ο Nadella ανέλαβε τον κορυφαίο ρόλο, υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για την πορεία της εταιρείας εκείνη την εποχή. Η κύρια ροή εσόδων της προερχόταν από τις άδειες χρήσης λογισμικού και η επένδυσή της για να κυριαρχήσει στην αγορά των smartphones είχε πέσει στο κενό.
Για να αλλάξει ρότα, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως διευθύνων σύμβουλος, ο Nadella δήλωσε ότι η Microsoft θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην κινητή τηλεφωνία και το cloud computing, τομείς στους οποίους η εταιρεία είχε μείνει πίσω. Στο παρασκήνιο, ζήτησε από τα στελέχη να βάλουν στην άκρη τους εγωισμούς τους και να συνεργαστούν με άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, προσπάθησε να μεταδώσει την αίσθηση ότι ο θρυλικός τεχνολογικός γίγαντας μπορεί να είναι άνετος και καινοτόμος.
Κάνοντας τη Microsoft και πάλι cool
Από τη δεκαετία του 1990, όταν η εταιρεία γνώρισε την ακμή της, η τεχνολογική σκηνή είχε γεμίσει με έντονο ανταγωνισμό. Ο Nadella εστίασε σε αυτόν και τον μελέτησε.
Μια από τις πρώτες πράξεις του Nadella ήταν η κυκλοφορία του Office Productivity για iPhone, μια συνεργασία με τον διάσημο αντίπαλο – την Apple – την οποία η ηγεσία της Microsoft είχε προηγουμένως μπλοκάρει. Επέκτεινε τη Microsoft φέρνοντας το λογισμικό και τις υπηρεσίες της σε άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως το Linux, καθώς και στη Google και την Apple. Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να συνεργάζεται με ανταγωνιστές όπως η Salesforce και η Red Hat.
Ο Nadella έθεσε επίσης το Azure, την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους της Microsoft, στο κέντρο της επιχείρησης, φεύγοντας μακριά από την ξεπερασμένη σουίτα Windows. Αυτό επέστρεψε την καινοτομία στην εταιρεία, και πέρυσι μάλιστα κατατάχθηκε πρώτη στην ικανότητα, την κερδοφορία και την ωριμότητα της τιμολόγησης από το CRN, μια πηγή ειδήσεων για παρόχους πληροφορικής.
Αναγνώρισε επίσης ότι οι προσπάθειες της Microsoft για smartphones ήταν χαμένη υπόθεση και διέγραψε την εξαγορά της Nokia. Οδηγώντας την εταιρεία προς μια νέα κατεύθυνση, επέβλεψε την αγορά του LinkedIn το 2016 έναντι 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό άφησε την πλατφόρμα να αναπτυχθεί. Το 2018, η εταιρεία πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη εξαγορά με το GitHub έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δείξει τη δέσμευσή της στην κοινή χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Πέρυσι, η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά της ZeniMax, της μητρικής εταιρείας της Bethesda, ενός εκδότη βιντεοπαιχνιδιών, για άλλα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να πείσει τον κόσμο να παίζει στα Xbox Series S, Series X και PC και να ανταγωνιστεί άμεσα το PlayStation 5 της Sony.
Ως διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ο Nadella έχει επιβλέψει την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, οι μετοχές της Microsoft διαπραγματεύονται υψηλότερα από την Alphabet της Google, την Apple ή τη Meta.
Κοιτάζοντας στο μέλλον, η εταιρεία σχεδιάζει να εξαγοράσει την Activision Blizzard έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση-κλειδί που θα καταστήσει τη Microsoft την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παιχνιδιών και θα της δώσει ένα πιθανό πάτημα στο metaverse. Επιπλέον, η Microsoft θα συνεχίσει να επενδύει σε παγκόσμιας κλάσης περιεχόμενο, στην κοινότητα και στο cloud, καθώς ο Nadella προβλέπει ότι τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη θα γεφυρώσουν τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο.
Ο θαυμασμός των συναδέλφων στελεχών για τον Nadella πηγάζει από την αναζωογονητική του προσέγγιση στην επικοινωνία και την προθυμία του να συνεργαστεί με άλλους, ακόμη και με ανταγωνιστές.
To άρθρο Πώς ο Satya Nadella απέρριψε τη νοοτροπία του «τα ξέρω όλα» και έγινε ο πιο αξιοθαύμαστος CEO του κόσμου δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τέρμα τα επιδόματα σε μετρητά – Θα δίνονται προπληρωμένες κάρτες
- Η βουτιά του Facebook και ο «άνθρωπος - κατσαρίδα» του Κάφκα
- Πώς ο Satya Nadella απέρριψε τη νοοτροπία του «τα ξέρω όλα» και έγινε ο πιο αξιοθαύμαστος CEO του κόσμου
- Μεσοβδόμαδα η νέα πληρωμή ΕΛΓΑ για παγετό άνοιξης, Μάρτιο σχεδιάζεται η συνδεδεμένη βάμβακος
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι ισχύει από αύριο Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου
- Τι ισχύει από αύριο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
- Το νέο τοπίο μετά τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ – Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς
- Ο πρωθυπουργός του Περού εγκαταλείπει το αξίωμα τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του
- Το νέο τοπίο μετά τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
- Mohamed Salah: Ρίξαμε μια κλεφτή ματιά στο εσωτερικό της έπαυλης του στο Λίβερπουλ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Πώς ο Satya Nadella απέρριψε τη νοοτροπία του «τα ξέρω όλα» και έγινε ο πιο αξιοθαύμαστος CEO του κόσμου
- Το νέο τοπίο μετά τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ – Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς
- Ο Ζούκερμπεργκ εναποθέτει τις ελπίδες του στο νέο αντίπαλο του TikTok που ανέπτυξε η Meta
- Την ώρα που το Facebook «γκρεμιζόταν», η Amazon κέρδιζε 191 δισ. δολάρια
- Κορωνοϊός: 16.023 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι , 567 διασωληνωμένοι
- Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία
- Yποχρεωτικός εμβολιασμός: Γερμανία όπως Αυστρία;
- Οι ζάπλουτοι δεν φαίνεται να συγκινούνται από τα NFT
- Ελληνική ανακάλυψη: Πώς η κυτταρική γήρανση κάνει τον καρκίνο και τον κορωνοϊό πιο επιθετικούς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Καλάβρυτα: Τρεις αγνοούμενοι στον Χελμό – Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους
- Η Γερμανία “αδύναμος” κρίκος της Δύσης απέναντι στη Ρωσία – Το φυσικό αέριο, ο Σολτς και ο Σρέντερ
- Διπλή η πρόκληση για Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
- Αντ. Γκουτέρες σε Κίνα: Να επιτραπεί μια "αξιόπιστη επίσκεψη'' της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
- Η οικονομική συγκυρία στον αγροτικό τομέα και τα «μπαλώματα» Λιβανού
- ΕΝΦΙΑ: Πώς διαμορφώνεται το τοπίο μετά τις μειώσεις – Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς
- Πώς θα λάβουν χρηματοδότηση για σήματα και διπλώματα ευρεσιτεχνίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τα βήματα