Πώς τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ συνέβαλαν στη μετατροπή της Deutsche Bank σε τραγωδία

16:20 29/7/2019 - Πηγή: Fortune

Η Deutsche Bank, κάποτε ο τραπεζικός σούπερ σταρ της Ευρώπης, αποτελεί πλέον μια καταστροφή.

Ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας περικόπτει με ραγδαίους ρυθμούς θέσεις εργασίας, χάνει τεράστια ποσά και οι μετοχές της διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών.

Πολλά από τα προβλήματα της Deutsche Bank

οφείλονται στην ίδια. Υπήρξε ξεκάθαρη κακοδιαχείριση. Η Deutsche Bank (DB) δεν πραγματοποίησε ποτέ πλήρη εκκαθάριση του ισοζυγίου της οικονομικής κρίσης του 2008-9. Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης απέτυχαν. Και οι αμέτρητες νομικές ήττες της δεν βοήθησαν τα πράγματα.

Αλλά οι δυσκολίες της Deutsche Bank έχουν επίσης ενισχυθεί από κάτι που η τράπεζα, ηλικίας 149 ετών, ποτέ δεν φανταζόταν, κυρίως επειδή δεν είχε συμβεί ποτέ στη σύγχρονη ιστορία: από τα αρνητικά επιτόκια.

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλησε να ενισχύσει την υποτονική ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά τα επιτόκια ήταν ήδη μηδενικά. Η ασυνήθιστη απόφαση να τεθούν σε αρνητικά επίπεδα είχε ως στόχο την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και την αποφυγή του αποπληθωρισμού, αλλά σήμαινε ότι οι τράπεζες χρεώνονταν για την στάθμευση των αποθεμάτων τους στην κεντρική τράπεζα.

Οι ακραίες πολιτικές της ΕΚΤ μπορεί να έχουν προσφέρει κάποια ζωτικότητα στην υποτονική οικονομία της Ευρώπης, και με την σειρά τους να έδωσαν ώθηση στη Deutsche Bank και άλλους δανειστές. Ωστόσο, τα αρνητικά επιτόκια συντρίβουν επίσης την κερδοφορία όλων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank. Και αυτή η ανορθόδοξη πολιτική – αυτή που η ΕΚΤ βρίσκεται στα πρόθυρα να διπλασιάσει – καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την «ανάσταση» του πρωταθλητή του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας.

Παρόλο που όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης υπέκειντο στις ακραίες πολιτικές της ΕΚΤ, το επιχειρηματικό μοντέλο της Deutsche Bank και ο επισφαλής ισολογισμός της την έκαναν ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτές τις πιέσεις.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι ένας ουσιαστικός φόρος για τις τράπεζες.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι δανειστές κερδίζουν τόκους όταν διατηρούν περίσσεια αποθεματικών στην κεντρική τράπεζα. Αλλά υπό το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων, συμβαίνει το αντίθετο: Η κεντρική τράπεζα χρεώνει τόκους στις τράπεζες προκειμένου να «φιλοξενεί» τα μετρητά τους. Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθεί ο δανεισμός – αλλά στην πράξη έχει συμπιεστεί η κερδοφορία δανεισμού, γνωστή και ως καθαρό εισόδημα από τόκους.

Τον τελευταίο καιρό, η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank μειώθηκε σχεδόν παράλληλα με τις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες πρόσφατα έπεσαν ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό τερέν.

Σύμφωνα με αναλυτές. υπάρχει ισχυρός συσχετισμός 0,85 μεταξύ των μετοχών της Deutsche Bank και των αποδόσεων  των γερμανικών 10ετών ομολόγων κατά το τελευταίο έτος.

Συγκεκριμένα, αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεση ότι η έντονη πτώση των επιτοκίων από το 2014 αντιστοιχούσε σε μια «σημαντική» μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους των τραπεζών της ευρωζώνης, σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για το 2014.

Οι τράπεζες πλέον προετοιμάζονται ώστε η ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος.

Η Deutsche Bank κινδυνεύει ιδιαίτερα από μια τέτοια εξέλιξη.

Μία μείωση ποσοστού μόλις 0,2 ποσοστιαίων μονάδων θα εξαλείψει το 42% των εκτιμώμενων κερδών της Deutsche Bank για το 2019, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Μακράν οι μεγαλύτερες ζημιές από οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης που η Goldman καλύπτει με τις αναλύσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα