Πώς θα υποδεχθεί στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ τον Κυριάκο Μητσοτάκη

13:05 28/8/2019 - Πηγή: Fortune

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Βερολίνο για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα ως πρωθυπουργός. Η επικείμενη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί την πρώτη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης στην προσπάθεια να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας στο briefing, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο

Σολτς για την οικονομία, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ζητήματα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Πέτσας είπε: «Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας από το 2016. Το έχει πει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και το θέμα των πλεονασμάτων θα τεθεί, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός από το 2021. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα υποβάλει ευθέως σε αυτήν τη φάση το αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών. Το επιτελείο Μητσοτάκη φαίνεται να έχει λάβει και εμπεδώσει το μήνυμα ότι οι πιστωτές θα πρέπει πρώτα να δουν έργο προτού εισέλθουν επί της ουσίας σε μια διαβούλευση για μείωση των συμφωνημένων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξ ου και η όποια συζήτηση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2021 και έπειτα.

Η δέσμευση της Ελλάδας δια χειρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να παραδίδει πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023 και στο 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060, ώστε να παραμένει σε τροχιά εξόφλησης το δημόσιο χρέος προς το γερμανικό κράτος, είναι το Α και το Ω για την καγκελαρία στην ελληνική υπόθεση, η οποία αποτελεί αγκάθι για τον Γερμανό φορολογούμενο.

Ο αναπτυξιακός νόμος ισχυρό «χαρτί»

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του πρωθυπουργού θα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και σύντομα θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Κωδικοποιημένα, στο νομοσχέδιο περιέχονται ρυθμισεις για την άρση χωροταξικών, πολεοδομικών, αρχαιολογικών και λοιπών εμποδίων, με το Ελληνικό να λειτουργεί ως «μπούσουλας» και για άλλες επενδύσεις, μικρότερες και μεγαλύτερες. Από εκεί και πέρα, προσφέρονται ισχυρά κίνητρα για συμμετοχή σε επιχειρηματικά πάρκα και στρατηγικά projects, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδοτήσεων κ.ο.κ.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να «χαμηλώσει» το θέμα των πλεονασμάτων, υπηρετώντας τη στρατηγική της ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης πρώτα, αυτό το νέο πλαίσιο που αποσκοπεί στο να διευκολύνει το επιχειρείν και τις επενδύσεις θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό ως μια απτή δήλωση προθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι Γερμανοί, άλλωστε, είναι πάντα λεπτομερώς ενήμεροι για το τι συμβαίνει στη χώρα μας, ενώ και οι συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη, όπως είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες το πρωί, αναμένεται να περιστραφούν και γύρω από τις επενδύσεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, όπου πολλές γερμανικές εταιρείες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι αναφέρει ο γερμανικός τύπος

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, oι εν δυνάμει προϋποθέσεις του κ. Μητσοτάκη για να αναπτύξει στενές σχέσεις με την κ. Μέρκελ είναι καλύτερες από αυτές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόσο κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα τον Ιανουάριο όσο και αργότερα στο Βερολίνο, η καγκελάριος εκφράστηκε θετικά για τις προγραμματικές θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. σε θέματα μεταρρυθμίσεων και οικονομίας.

Η επιφυλακτικότητά της απέναντί του εξηγείται μεταξύ άλλων με την πρακτική της Ν.Δ. να καταψηφίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση τα μέτρα των μνημονίων αλλά και τη σφοδρή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία τόσο είχε επενδύσει το Βερολίνο. Για τη Γερμανία δεν επρόκειτο για μια απλή συμφωνία, προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η επίλυση του ονοματολογικού θεωρούνταν πρωτίστως αναγκαία επειδή δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά αποτρέποντας κατά αυτό τον τρόπο προσπάθειες της Ρωσίας, της Κίνας ή και της Τουρκίας να αυξήσουν την επιρροή τους σε αυτή τη χώρα.

Η διαβεβαίωση που έλαβε στο μεταξύ το Βερολίνο από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι στην περίπτωση των Πρεσπών ισχύει η αρχή του pacta sunt servanda ήταν μια πρώτη σημαντική χειρονομία για την ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Οπωσδήποτε δημιουργούν καλές εντυπώσεις οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που εξ αρχής έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς θα πρέπει να αναμένεται ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατά τη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη θα είναι θετική.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να αναμένονται απτά αποτελέσματα. Πριν από εβδομάδες, η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια δεν σημαίνει ότι θα του κάνει «εκπτώσεις». Με άλλα λόγια, είπε ότι θα περιμένει πρώτα να δει το έργο του πριν καν εξετάσει τα ελληνικά αιτήματα, για παράδειγμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η στάση της κ. Μέρκελ είναι γνωστή στην Αθήνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα πλεονάσματα λίγο πριν το Βερολίνο

«Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της», τονίζει η Κουμουνδούρου με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα θέσει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Ο κ. Μητσοτάκης «ξέχασε» τα πλεονάσματα, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο»:

«Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε σήμερα την απάτη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων. Αφού απέρριψε χωρίς καμία διαπραγμάτευση την μείωση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, έφθασε σήμερα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδεχθεί στο πανελλήνιο πως «θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά», μήπως και κατεβάσει τον πήχη ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, μετά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς πριν λίγες μέρες στο Παρίσι.

Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της. Στον προϋπολογισμό δεν χωρούν ούτε ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε ναι μεν αλλά. Εκεί θα αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Keywords
μερκελ, βερολινο, ανγκελα μερκελ, deutsche welle, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, αεπ, χρεος, βουλη, ρυθμισεις, συμμετοχή, τσιπρας, αθηνα, εξηγείται, νατο, επιρροή, νέα, σημαίνει, εκπτωσεις, συριζα, νεα δημοκρατια, πήχη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , φορολογικη δηλωση 2011, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, το θεμα, αεπ, γερμανια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ψεματα, ατμοσφαιρα, αφορμη, εβδομαδες, βορεια, βρισκεται, γεγονος, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, ειπε, ενημερωση, εξηγείται, επενδυσεις, επιρροή, ιδια, υποθεση, ισχυει, κυβερνηση, λογια, μακεδονια, μητσοτακης, μειωση, νατο, παντα, οικογενεια, οπωσδηποτε, παρισι, πεμπτη, πρωι, ρυθμισεις, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, σχεδιο, τρια, χρηστος, deutsche welle, ελληνικα, γερμανο, χωρα, ιδιαιτερο, πήχη, πληροφοριες, σημαια, σημαίνει, θεματα, θεσεις, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα