Πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τη ζήτηση για αβγά το Πάσχα

11:44 16/4/2020 - Πηγή: Fortune

Το αβγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού.

Μπορεί παραδοσιακά την περίοδο του Πάσχα να τσουγκρίζονται στην Ελλάδα 300 εκατ. κόκκινα αβγά, περίπου – δηλαδή το 15%-20% της κατανάλωσης σε ετήσια βάση – ωστόσο, η έκτακτη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις για τη ζήτηση από τους καταναλωτές.

Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, Γιάννης Λιάρος ο οποίος διατηρώντας την αισιοδοξία του και για τη φετινή περίοδο, τόνισε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, οι Έλληνες παραγωγοί του κλάδου συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους για να υπάρχουν αβγά σε κάθε ελληνικό τραπέζι, κάθε ημέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως εξήγησε, η ζήτηση σε τρόφιμα γενικά είναι ήδη αυξημένη και το ίδιο ισχύει και για το αβγό, από τη στιγμή που σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και αγορές τροφίμων λειτουργούν κανονικά και αποτελούν σημαία αγοράς για τους πολίτες.

Στο «κόκκινο» πολλοί παραγωγοί εξαιτίας της περιορισμένης κατανάλωσης – Μείωση ζωϊκού κεφαλαίου

Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, η ετήσια μέση παραγωγή αβγού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,47 δισ. τεμάχια, με την αυτάρκεια της χώρας να κυμαίνεται στο 70%-80%. Η ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα φτάνει το 1,7 δισ. αβγά και η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση διαμορφώνεται σε 140 αβγά – συμπεριλαμβανομένων και όσων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αρτοσκευασμάτων ή γλυκισμάτων. Ο ετήσιος τζίρος του κλάδου ανέρχεται σε 150-200 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα τις συνθήκες και τη συγκυρία.

Ερωτηθείς για τον αριθμό αβγοπαραγωγών μονάδων στην Ελλάδα, ο κ. Λιάρος, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία και σημείωσε: «εδώ και καιρό ζητάμε επίμονα από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας την επικαιροποίηση και δημοσιοποίηση του μητρώου παραγωγών, ώστε να μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πόσες και ποιες μονάδες λειτουργούν ανά την Ελλάδα και τι είδους αβγά παράγει η καθεμία».

Για το ζωϊκό κεφάλαιο στη χώρα, ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, τόνισε: «τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τα τελευταία 10-12 χρόνια το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40%, από πάνω από 5.500.000 όρνιθες σε 3.500.000».

«Μεγάλη πληγή οι ελληνοποιήσεις» – «Η κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα»

Ως «μεγάλη πληγή» για τους Έλληνες παραγωγούς αβγού, χαρακτήρισε τις ελληνοποιήσεις ο κ. Λιάρος, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση της Ένωσης είναι γνωστή, πάγια και κατ’ επανάληψη κατατεθειμένη στις αρμόδιες αρχές. Υπογράμμισε, εκ νέου, την ανάγκη για υπαγωγή του αβγού στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ «όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εδώ και πέντε χρόνια».

Περαιτέρω, υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και ζήτησε την «παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων». Πάντως, όπως αναγνώρισε, η τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα