Πόσο θα πληρώσει η Ευρώπη για κάθε εμβόλιο κατά του COVID-19

του David Meyer

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε εμβόλια κατά του COVID-19, εξ ονόματος των κρατών μελών της, αλλά οι τιμές ήταν κάτω από το περιθώριο κέρδους – μέχρι τώρα, χάρη στη Βελγίδα υπεύθυνη προϋπολογισμού.

Η Eva De Bleeker αποκάλυψε την Πέμπτη πόσο πληρώνουν τα ευρωπαϊκά κράτη, μέσω ενός πίνακα που δημοσίευσε στο Twitter.

Το tweet

φέρεται ότι έγινε κατά λάθος από την ομάδα επικοινωνίας της De Bleeker στο πλαίσιο ενός πολιτικού επιχειρήματος και διαγράφηκε γρήγορα, αλλά όχι πριν η ολλανδική εφημερίδα Het Laatste Nieuws πάρει ένα στιγμιότυπο οθόνης και το δημοσιεύσει στο διαδίκτυο.

Η De Bleeker επέμεινε στη συνέχεια ότι το περιστατικό δεν θα έθετε σε κίνδυνο την πρόσβαση του Βελγίου στα εμβόλια, παρά τους φόβους ότι ενδέχεται να έχει παραβεί τους συμβατικούς όρους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το εμβόλιο της AstraZeneca – τα δεδομένα δοκιμής του οποίου δείχνουν μέτρια αποτελεσματικότητα – φαίνεται να είναι το φθηνότερο, με κόστος 1,78 ευρώ για τις χώρες της ΕΕ. Το εμβόλιο από την Pfizer / BioNTech, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και αναμένεται να λάβει έγκριση από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, είναι περισσότερο από 10 φορές ακριβότερο: 12 ευρώ ανά δόση.

Η Moderna, η οποία ακολουθεί αμέσως μετά τη Pfizer, έχει το ακριβότερο εμβόλιο, στα 18 δολάρια ανά δόση.

Εντωμεταξύ, το ολλανδικό-γερμανικό εμβόλιο της Curevac έχει εξασφαλιστεί στα 10 ευρώ ανά δόση. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα κοστίζει 8,50 δολάρια ανά δόση και εκείνο της Sanofi / GSK θα κοστίζει 7,56 ευρώ ανά δόση.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι είχε ολοκληρώσει διερευνητικές συνομιλίες με τη Novavax των ΗΠΑ για την εξασφάλιση τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της.

Μόνο μέσω των έξι συμφωνιών που έχει ήδη υπογράψει, η ΕΕ (με πληθυσμό λίγο λιγότερο από 450 εκατομμύρια) έχει αποκτήσει πιθανή πρόσβαση σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Stefan de Keersmaecker στο Fortune. Ωστόσο, τόνισε ότι κανένα δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οπότε «συνεχίζουμε να χτίζουμε το πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο διαφορετικών εμβολίων».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ περιμένουν τη μεγάλη απόφαση του Οργανισμού την επόμενη εβδομάδα. Εάν οι ρυθμιστές εγκρίνουν τα εμβόλια, οι χώρες θα μπορούσαν να αρχίσουν να κάνουν εμβολιασμούς αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Keywords
Τυχαία Θέματα