Ποσοστό-ρεκόρ των ενηλίκων παγκοσμίως πιστεύει ότι τα παιδιά θα είναι σε χειρότερη οικονομικά θέση σε σχέση με τους γονείς τους
της Kaitlyn Koterbski
Εν μέσω του τεράστιου πληθωρισμού και του συντριπτικού κόστους στέγασης, ένα ποσοστό-ρεκόρ των γονέων ανησυχεί για την οικονομική ευημερία των παιδιών τους.
Και δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί γονείς που χάνουν την πίστη τους.
Έντεκα χώρες – Αυστραλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Καναδάς, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και
Σε όλο τον κόσμο, ένα μέσο ποσοστό 70% των ενηλίκων πιστεύει ότι τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν περισσότερες οικονομικές δυσκολίες απ’ ό,τι οι γονείς τους. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 ενήλικες από 19 χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, είχε ως στόχο να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματα των γονέων σχετικά με το οικονομικό μέλλον της επόμενης γενιάς.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στην Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Ιταλία έχουν αρνητική γνώμη για το πόσο καλά οικονομικά θα είναι τα παιδιά τους στην ενήλικη ζωή τους, σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους. Ακριβώς το 75% των γονέων στον Καναδά έχουν την ίδια αίσθηση. Στην πέμπτη θέση των πιο απαισιόδοξων χωρών ισοβαθμούν η Ισπανία, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, με το 72% των ενηλίκων να εκφράζουν αρνητικές προοπτικές.
Σε όλο τον κόσμο, οι γονείς έχουν γίνει όλο και πιο απαισιόδοξοι τα τελευταία χρόνια. Από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, το ποσοστό των ενηλίκων στις ΗΠΑ που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα βρεθούν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση αυξήθηκε από 57% σε 72%, σύμφωνα με το Pew. Στην Πολωνία, το ποσοστό των ενηλίκων που λένε ότι η νεότερη γενιά θα βρεθεί σε χειρότερη οικονομική κατάσταση έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2019, από 23% σε 42% σήμερα.
Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι αρνητικές προοπτικές που περιβάλλουν το οικονομικό μέλλον των νεότερων γενεών είναι εν μέρει αποτέλεσμα τόσο των ιστορικών επιπέδων του χρέους των φοιτητικών δανείων, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία, όσο και της αύξησης του κόστους στέγασης που έχει ξεπεράσει σημαντικά την αύξηση του εισοδήματος, λέει ο Kevin Lum, πιστοποιημένος οικονομικός αναλυτής της Foundry Financial στην Καλιφόρνια.
«Πολλοί αισθάνονται ότι η ιδιοκατοίκηση είναι απρόσιτη – ή τουλάχιστον θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι πήρε στους γονείς τους», λέει ο Lum. Για τους νέους που αγοράζουν σπίτια, οι αστρονομικές τιμές θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στο να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα χρήματα που θα έβαζαν για τις αποταμιεύσεις τους για συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να μείνουν ακόμη πιο πίσω από τους γονείς τους, λέει.
Από την άλλη πλευρά, η Σιγκαπούρη ήταν η μόνη χώρα που συμμετείχε στην έρευνα στην οποία οι αισιόδοξοι υπερέβαιναν τους απαισιόδοξους: Το 56% των γονέων πιστεύει ότι τα παιδιά τους θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν οι ίδιοι. Πριν από πενήντα χρόνια, η οικονομία της Σιγκαπούρης αντιμετώπιζε υψηλά ποσοστά ανεργίας και έλλειψη κατοικιών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σήμερα θεωρείται χώρα υψηλού εισοδήματος με ανταγωνιστική οικονομία, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί τα αισιόδοξα συναισθήματά τους.
Η μελέτη συνέκρινε επίσης τις γενικές εκτιμήσεις των γονέων για την οικονομία της χώρας τους με το πώς βλέπουν το οικονομικό μέλλον των παιδιών τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερωτηθέντες που θεωρούσαν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας τους καλή ήταν επίσης πιο πιθανό να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Για παράδειγμα, το 66% των κατοίκων της Σιγκαπούρης με θετική εκτίμηση για την οικονομία της πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα τα πάνε καλύτερα οικονομικά από τους ίδιους, σε σύγκριση με μόλις το 35% εκείνων με αρνητική εκτίμηση.
Πάντως, ο Lum λέει ότι οι νεότερες γενιές δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ελπίδα για το οικονομικό τους μέλλον.
«Κάθε φορά που υπάρχει μια οικονομική διαταραχή, υπάρχουν πολλές μοναδικές ευκαιρίες στην άλλη πλευρά» καταλήγει.
To άρθρο Ποσοστό-ρεκόρ των ενηλίκων παγκοσμίως πιστεύει ότι τα παιδιά θα είναι σε χειρότερη οικονομικά θέση σε σχέση με τους γονείς τους δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κορωνοϊός: Πάνω από τους μισούς που κόλλησαν Όμικρον δεν το έμαθαν ποτέ
- Αλλαγή σχεδίου: Στόλος πλοίων με 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ κατευθύνεται στην Ευρώπη
- Ποσοστό-ρεκόρ των ενηλίκων παγκοσμίως πιστεύει ότι τα παιδιά θα είναι σε χειρότερη οικονομικά θέση σε σχέση με τους γονείς τους
- Κέρδη εμφάνισε το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων
- Μόναχο: Πέρασε στον τελικό η Ελίνα Τζένγκο
- Καύσωνας 7,5 εκατ. ευρώ στο ΤΖΟΚΕΡ
- Οι εξετάσεις της ελληνικής οικονομίας μέχρι και το τέλος του χρόνου
- CDC: Ξέσπασμα Escherichia coli σε Οχάιο και Μίσιγκαν
- Σφύζουν από τουρίστες τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου
- Τράπεζα της Ελλάδος: Πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα 1,76 δισ. ευρώ στο 7μηνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Ποσοστό-ρεκόρ των ενηλίκων παγκοσμίως πιστεύει ότι τα παιδιά θα είναι σε χειρότερη οικονομικά θέση σε σχέση με τους γονείς τους
- Κορωνοϊός: Πάνω από τους μισούς που κόλλησαν Όμικρον δεν το έμαθαν ποτέ
- Συνομιλίες ΗΠΑ – Ταϊβάν για σύναψη συμφωνίας εμπορίου το φθινόπωρο
- Wall Street: Η Fed κράτησε το «κόκκινο» στους δείκτες
- Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: «Ασημένια» η Κατερίνα Στεφανίδη
- Βρετανία: Η Λιζ Τρας διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στην κούρσα για την πρωθυπουργία
- Ανεβαίνει ο πήχης για το πακέτο μέτρων ενόψει ΔΕΘ λόγω ενεργειακού
- Απεργιακός «πυρετός» στην Βρετανία εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού
- Το αστείο του Έλον Μασκ που «εκτίναξε» τη μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Yara αποχαιρετά τον γεωπόνο της Θέμο Μπόγκια
- Συγχαρητήρια Αλ. Τσίπρα σε Στεφανίδη, Χρήστου, Γκολομέεβ: «Η Ελλάδα που θέλουμε»
- HSBC: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά το ισχυρό β’ τρίμηνο
- Μητσοτάκης: Τα αληθινά μετάλλιά μας είναι τα παιδιά μας!
- Μικρές απώλειες και υποτονικός τζίρος στο ΧΑ
- Project ΠΥΡΚΑΛ: Στις αρχές του 2023 ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου
- Αυξημένος κατά 39,3% ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στο β' τρίμηνο
- Χατζηδάκης: Δεν είμαστε του «δώστα όλα»-Στο...ζύγι κατώτατος μισθός και συντάξεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές κορυφαίοι αγοραστές πλοίων στο 1ο εξάμηνο