Ποσοστό-ρεκόρ των ενηλίκων παγκοσμίως πιστεύει ότι τα παιδιά θα είναι σε χειρότερη οικονομικά θέση σε σχέση με τους γονείς τους

13:18 18/8/2022 - Πηγή: Fortune

της Kaitlyn Koterbski

Εν μέσω του τεράστιου πληθωρισμού και του συντριπτικού κόστους στέγασης, ένα ποσοστό-ρεκόρ των γονέων ανησυχεί για την οικονομική ευημερία των παιδιών τους.

Και δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί γονείς που χάνουν την πίστη τους.

Έντεκα χώρες – Αυστραλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Καναδάς, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και

Νότια Κορέα – ανέφεραν ένα ποσοστό-ρεκόρ ενηλίκων που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα βρεθούν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τους γονείς τους όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Pew Research Center.

Σε όλο τον κόσμο, ένα μέσο ποσοστό 70% των ενηλίκων πιστεύει ότι τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν περισσότερες οικονομικές δυσκολίες απ’ ό,τι οι γονείς τους. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 ενήλικες από 19 χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, είχε ως στόχο να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματα των γονέων σχετικά με το οικονομικό μέλλον της επόμενης γενιάς.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στην Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Ιταλία έχουν αρνητική γνώμη για το πόσο καλά οικονομικά θα είναι τα παιδιά τους στην ενήλικη ζωή τους, σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους. Ακριβώς το 75% των γονέων στον Καναδά έχουν την ίδια αίσθηση. Στην πέμπτη θέση των πιο απαισιόδοξων χωρών ισοβαθμούν η Ισπανία, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, με το 72% των ενηλίκων να εκφράζουν αρνητικές προοπτικές.

Σε όλο τον κόσμο, οι γονείς έχουν γίνει όλο και πιο απαισιόδοξοι τα τελευταία χρόνια. Από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, το ποσοστό των ενηλίκων στις ΗΠΑ που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα βρεθούν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση αυξήθηκε από 57% σε 72%, σύμφωνα με το Pew. Στην Πολωνία, το ποσοστό των ενηλίκων που λένε ότι η νεότερη γενιά θα βρεθεί σε χειρότερη οικονομική κατάσταση έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2019, από 23% σε 42% σήμερα.

Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι αρνητικές προοπτικές που περιβάλλουν το οικονομικό μέλλον των νεότερων γενεών είναι εν μέρει αποτέλεσμα τόσο των ιστορικών επιπέδων του χρέους των φοιτητικών δανείων, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία, όσο και της αύξησης του κόστους στέγασης που έχει ξεπεράσει σημαντικά την αύξηση του εισοδήματος, λέει ο Kevin Lum, πιστοποιημένος οικονομικός αναλυτής της Foundry Financial στην Καλιφόρνια.

«Πολλοί αισθάνονται ότι η ιδιοκατοίκηση είναι απρόσιτη – ή τουλάχιστον θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι πήρε στους γονείς τους», λέει ο Lum. Για τους νέους που αγοράζουν σπίτια, οι αστρονομικές τιμές θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στο να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα χρήματα που θα έβαζαν για τις αποταμιεύσεις τους για συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να μείνουν ακόμη πιο πίσω από τους γονείς τους, λέει.

Από την άλλη πλευρά, η Σιγκαπούρη ήταν η μόνη χώρα που συμμετείχε στην έρευνα στην οποία οι αισιόδοξοι υπερέβαιναν τους απαισιόδοξους: Το 56% των γονέων πιστεύει ότι τα παιδιά τους θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν οι ίδιοι. Πριν από πενήντα χρόνια, η οικονομία της Σιγκαπούρης αντιμετώπιζε υψηλά ποσοστά ανεργίας και έλλειψη κατοικιών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σήμερα θεωρείται χώρα υψηλού εισοδήματος με ανταγωνιστική οικονομία, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί τα αισιόδοξα συναισθήματά τους.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης τις γενικές εκτιμήσεις των γονέων για την οικονομία της χώρας τους με το πώς βλέπουν το οικονομικό μέλλον των παιδιών τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερωτηθέντες που θεωρούσαν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας τους καλή ήταν επίσης πιο πιθανό να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Για παράδειγμα, το 66% των κατοίκων της Σιγκαπούρης με θετική εκτίμηση για την οικονομία της πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα τα πάνε καλύτερα οικονομικά από τους ίδιους, σε σύγκριση με μόλις το 35% εκείνων με αρνητική εκτίμηση.

Πάντως, ο Lum λέει ότι οι νεότερες γενιές δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ελπίδα για το οικονομικό τους μέλλον.

«Κάθε φορά που υπάρχει μια οικονομική διαταραχή, υπάρχουν πολλές μοναδικές ευκαιρίες στην άλλη πλευρά» καταλήγει.

To άρθρο Ποσοστό-ρεκόρ των ενηλίκων παγκοσμίως πιστεύει ότι τα παιδιά θα είναι σε χειρότερη οικονομικά θέση σε σχέση με τους γονείς τους δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα