Πού έρχονται μειώσεις στον ΦΠΑ – Ο αγώνας δρόμου σε τουρισμό και εστίαση για να μην χαθεί η χρονιά

12:22 13/5/2020 - Πηγή: Fortune

Αλλάζουν κλίμακα στον συντελεστή ΦΠΑ σερβιριζόμενοι καφέδες και αναψυκτικά, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να ενταχθούν στο 13% από 24% σήμερα ενώ στο 11% από 13% αναμένεται να αποκλιμακωθεί ο ΦΠΑ ευρύτερα στην εστίαση, με ανάλογες παρεμβάσεις να κυοφορούνται για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από

24% σε 13% για την τουριστική περίοδο.

Η μείωση του ΦΠΑ μαζί με το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης, που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη – σε αντίθεση με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων που τοποθετείται σε δύο φάσεις, 1η Ιουνίου για τις μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας και τα εποχικά καταλύματα αντίστοιχα – θα ανακοινωθούν μέσα στον μήνα, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αφού προηγηθούν οι αποφάσεις για τις αερομεταφορές και τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, μάλιστα, ότι τα μέτρα θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και από τον Σεπτέμβριο και μετά θα υπάρξουν και νέες πολιτικές με μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου. Γεγονός το οποίο θα επηρεάσει ακόμη πιο βαθιά εντός της θερινής περιόδου τον τουρισμό.

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών με ευρωπαϊκούς και τοπικούς φορείς για την εξειδίκευση του συνολικού πακέτου για την στήριξη τουρισμού και εστίασης, που περιλαμβάνει ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης, με αξιοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ας σημειωθεί ότι αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει το Euroworking Group και το Eurogroup αντίστοιχα με ανοιχτή ατζέντα για τα μέτρα στήριξης των οικονομιών των χωρών μελών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την Ελλάδα να προσβλέπει στο πρόγραμμα SURE, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της για στήριξη της απασχόλησης σε πληττόμενους κλάδους και μετά την 1η Ιουνίου, ειδικά σε εστίαση και ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, χαρακτηρίζεται ως μέτρο προσωρινού χαρακτήρα, για την περίοδο της κρίσης. Αν και αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του, η θεσμοθέτηση του απαιτεί έγκριση των θεσμών. Ανάλογο πάντως είναι το επιχείρημα των ξενοδόχων για τη μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%, θέμα που δεν φαίνεται να έχει κλειδώσει, εν αντίθεση με τα προηγούμενα, που εκτιμάται ότι θα λάβουν πράσινο φως από τον πρωθυπουργό ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο στο συνολικό σχέδιο.

Το “χωροταξικό”

Ειδικά στην εστίαση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το άλλο μεγάλο project, των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών και της επέκτασης των εξωτερικών χώρων. Με βάση τις προωθούμενες ρυθμίσεις η αγορά θα “τρέξει” με διαφορετικές ταχύτητες αφού υπάρχουν καταστήματα με περιορισμένο εσωτερικό χώρο και άλλα που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ή δεν υπάρχει δυνατότητα για επεκτάσεις.

Οι επιχειρηματίες ζητούν να μειωθεί κατά το ήμισι η απόσταση, ήτοι από 3 τ.μ. ανά πελάτη σε 1,5 τ.μ. και να αυξηθούν τα άτομα ανά τραπέζι, από 4, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ενώ προσπάθειες γίνονται ώστε να εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία στο 80% της δυναμικότητας των επιχειρήσεων στην προ πανδημίας περίοδο. Η εξίσωση είναι δύσκολη αν ληφθεί υπόψη ότι στην εποχή της κανονικότητας οι αποστάσεις ορίζονταν σε 0,90 τ.μ. και 1,20 τ.μ., ανάλογα με το αν το κατάστημα υποδέχεται καθήμενους ή/και όρθιους πελάτες. Εν τέλει, οι επιχειρήσεις που λόγω προδιαγραφών δεν θα επωφεληθούν από τις προωθούμενες μετατροπές, όπως και ορισμένες κατηγορίες της εστίασης που εξακολουθούν να πλήττονται, π.χ. η αγορά του catering, είναι πιθανό να αντιμετωπιστούν ως πληττόμενες επιχειρήσεις και να ευνοηθούν από τα μέτρα που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις εποχικού τουρισμού.

Με ποια μέτρα θα ανοίξει η αγορά

Ζητούμενο είναι το θέμα της μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και η λύση στο θέμα των ενοικίων για τα καταστήματα εστίασης. Καθώς οι συμβάσεις για τις μισθώσεις δεν συνδέονται με τις πωλήσεις των καταστημάτων η συζήτηση μετατοπίζεται στις διαπραγματεύσεις για μειώσεις ενοικίων, τις οποίες θα διευκόλυναν μέτρα για την υποστήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων – θέμα που εξετάζεται.

Εν κατακλείδι, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων εστίασης και ευρύτερα του τουρισμού με προσθήκη νέων μέτρων στα υφιστάμενα που συνοψίζονται στα εξής βασικά.

Παράταση καταβολής φόρων μέχρι 31/8. Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων που είχαν πληττόμενο ΚΑΔ στις 20/3 και οι οφειλές έληγαν από 11/3 έως 30/4.Έκπτωση 25% για φόρους Μαρτίου ή Απριλίου (δεν καλύπτονται ΦΠΑ και παρακρατούμενοι φόροι που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, οφειλές από κρατικές ενισχύσεις και υπέρ ξένου Δημοσίου)Αναστολή προθεσμιών για τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεωνΜείωση συντελεστή ΦΠΑ για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίαςΠαράταση για καταβολή ασφαλιστικών εισφορώνΑποζημίωση ειδικού σκοπούΜείωση μισθωμάτωνΕπιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων και χορήγηση ρευστότητας με κρατικές εγγυήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ΕπενδύσεωνΠρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολήςΠρόγραμμα SURE, κυρίως για την χρηματοδότηση θέσεων εργασίαςΜείωση ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και ροφήματα σε 13% από 24%Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσηςΜείωση ΦΠΑ ευρύτερα στην εστίαση στο 11% από 13% την περίοδο της κρίσηςΜείωση ΦΠΑ σε αερομεταφορές και ακτοπλοΐα σε 13% από 24%Μείωση ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε 6% από 13%

Keywords
Τυχαία Θέματα