Πού ποντάρει η κυβέρνηση για να πείσει τους Ευρωπαίους για φοροελαφρύνσεις και πλεονάσματα

12:08 5/8/2019 - Πηγή: Fortune

Το πλάνο για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2020, σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις που στοχεύει να περάσει ως τότε έχει βάλει η κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για να πέσει νωρίτερα από το 2021 το ύψος των πλεονασμάτων έχει, πρακτικά, ξεκινήσει, μαζί με νέες θετικές παρεμβάσεις στη φορολογία.

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι στόχοι ως το 2020 θα τηρηθούν, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι  το σενάριο του συνυπολογισμού των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα  ANFAs και τα SMPs στον μνημονιακό

ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν αυτό συμβεί, αυτομάτως θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος 1,2 δις. ευρώ που θα επιτρέψει τη  χρηματοδότηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.

Αυτό τόνισε και σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Το κρισιμότερο crash test για το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να έρθει στη βουλή το φθινόπωρο, και θα αποτελέσει το βασικό θέμα διαπραγμάτευσης κατά την έλευση των θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η κυβέρνηση έχει ξεχωρίσει τα βασικά σημεία τα οποία συνιστούν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό της χαρτί σε αυτήν την προσπάθεια, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

Τα έσοδα από την επιστροφή των κερδών που θα έχουν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SNPs), τα οποία εντάχθηκαν στη συμφωνία για το χρέος τον περασμένο Ιούνιο, να προσμετρηθούν για την κάλυψη του πλεονάσματος και μάλιστα με έναν τρόπο που θα περνούν μέσω του ΕΣΠΑ βοηθώντας και την ανάπτυξη.Αλλαγή της μεθοδολογίας στη μέτρηση και των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που θα δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο από 300 έως και 600 εκατ. ευρώ ανάλογα με τα έσοδα της κάθε χρονιάς.Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με τα ακριβότερα επιτόκια.Αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έντοκων γραμματίων με φθηνότερες εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου κόστους.Προώθηση των δύο βασικών σχεδίων για κόκκινα δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα