Πού υστερούν πολύ περισσότερο έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού οι ελληνικές επιχειρήσεις
Χαμηλή έως μέτρια είναι η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεις σε όλους τους πυλώνες εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Grant Thornton.
Αξιολογώντας την ωριμότητα των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, προκύπτει ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πως ένα ισχυρό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης έχει θετική επίδραση, τόσο στη λειτουργία της επιχείρησης, όσο και στα κέρδη και στις ταμειακές ροές, εκτιμώντας ότι τελικά αυξάνει την αξία της εταιρείας και των μετοχών τους. Οι αναποτελεσματικές ή πολιτικές
Η πολυμορφία εντός ΔΣ αποτελεί με τη σειρά της καθοριστικό παράγοντα στο σύστημα διακυβέρνησης που ακολουθεί μία εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη της μπορεί να εκληφθεί και ως βασική τροχοπέδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως σήμερα 4 στις 10 εταιρείες έχουν ΔΣ, που απαρτίζονται στο σύνολο τους μόνο από άντρες με τις διοικήσεις να εκτιμούν, ότι τα μέλη του ΔΣ οφείλουν να παρέχουν εμπιστοσύνη στον μέτοχο και να έχουν βαθιά γνώση του κλάδου. Αντιθέτως, θέματα όπως η γνώση χρηματαγορών, αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, επαγγελματικού Management και γνώσεις τεχνολογίας δεν αναγνωρίζονται ούτε και αποτελούν βασικές προτεραιότητες.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με την διαχείριση κινδύνου και τη διαφάνεια. Συγκεκριμένα, μόνο 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν μια κάποια λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων, 8 στις 10, εκτιμά ότι δημοσιοποιεί επαρκή οικονομικά στοιχεία. Στην αντίπερα όχθη, όμως, αναγνωρίζουν αδιαφάνεια σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που βοηθούν τους ενδιαφερομένους να κατανοήσουν την απόδοση, την βιωσιμότητα και την στρατηγική της επιχείρησης.
Επιπλέον, ιδιαίτερη περίπτωση σε σχέση με την Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελούν οι εισηγμένες εταιρείες λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών τους. Αναλυτικότερα, 4 στις 10 εισηγμένες εταιρείες διαφαίνεται, πως εφαρμόζουν κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που ανέπτυξαν οι ίδιες, καθώς από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει, ότι ως βασικός λόγος της δημιουργίας «Ιδίου Κώδικα» από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, παραμένει η αποφυγή της εξήγησης των αποκλίσεων που θα έπρεπε να δηλώσουν. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι σχεδόν 2 στις 10 εισηγμένες εταιρείες εξακολουθούν να δηλώνουν, ότι εφαρμόζουν τον Κώδικα του ΣΕΒ, ο οποίος έχει αντικατασταθεί τον Οκτώβριο του 2013 από τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ).
Όσον αφορά δε την ανεξαρτησία των ΔΣ και τις συνακόλουθες πολιτικές που εφαρμόζονται, στις 4 από τις 10 εισηγμένες εταιρείες τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ είναι λιγότερα του 1/3 του συνόλου των μελών, σύμφωνα με τα όσα απαιτεί η νομοθεσία, 5 στις 10 δεν γνωστοποιούν τον αριθμό των συνεδριάσεων του ΔΣ, καθώς και τις παρουσίες των μελών σε αυτές τις συνεδριάσεις, ενώ ίδιο είναι το ποσοστό που δεν έχουν διαδικασίες αξιολόγησης των μελών του ΔΣ. Ως προς την εξειδίκευση δε των μελών ΔΣ , τα χαμηλότερα ποσοστά εμπειρίας παρατηρούνται σε θέματα τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού.
Ταυτόχρονα, από την πληροφόρηση που παρέχουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις αναφορικά με την πολυμορφία του ΔΣ παρατηρείται ότι 5 στις 10 εταιρείες γνωστοποιούν πληροφορίες για πολιτικές πολυμορφίας ως προς το φύλο, ελάχιστες εταιρείες γνωστοποιούν πληροφορίες πολιτικών πολυμορφίας ως προς το κοινωνικό υπόβαθρο, ενώ μόνο 2 στις 10 αναφέρουν πολιτικές που σχετίζονται με την εθνικότητα και 3 στις 10 με τις δεξιότητες. Συνολικά διαπιστώνεται ότι μόνο η 1 στις 10 των εισηγμένων περιγράφουν λεπτομερώς και με πλήρη σαφήνεια την εφαρμοζόμενη πολιτική τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα συμπεράσματα σε σχέση με τη διαχείριση κινδύνου, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση. Χαρακτηριστικά μόνο 5 στις 10 παρέχουν αναλυτική πληροφόρηση για τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζουν, ενώ οι αναφορές των επιχειρήσεων σε μη χρηματοοικονομικής φύσης θέματα (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, εργασιακά) είναι είτε ανεπαρκείς είτε πολύ γενικές. Συγκεκριμένα, οι 5 στις 10 επιχειρήσεις δεν παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για θέματα περιβαλλοντικής φύσεως, ενώ 7 στις 10 δεν παρέχουν αναλυτική πληροφόρηση για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, 5 στις 10 επιχειρήσεις που δημοσιοποιούν πολιτική αποδοχών, το περιεχόμενη της πολιτικής δε συμμορφώνεται γενικώς με τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Συμπερασματικά και σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton στην ευρωπαϊκή αγορά αποδεικνύεται, ότι η ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση, δημιουργεί αναμφίβολά αξία στις επιχειρήσεις καθώς είναι κατά 43% πιο αποτελεσματικές στην ανάπτυξη και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών και παράγουν διπλάσια απόδοση για τους μετόχους. Ακόμη, μακροπρόθεσμα διατηρούν την αξία τους καθώς είναι κατά 15% περισσότερο φερέγγυες και έχουν 25% περισσότερη ρευστότητα. Τέλος επιχειρήσεις που βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, κατόρθωσαν να πετύχουν κατά μέσο όρο 44% αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών, 46% αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και 10% αύξηση του περιθωρίου EBIT (κερδών προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (από 2 έως 8 Νοεμβρίου 2020)
- Handelsblatt: Πώς ο Κ. Μητσοτάκης οδηγεί την Ελλάδα εν μέσω κρίσεων
- ΣΤΑ.ΣΥ.: Προκήρυξη 186 θέσεων προσωπικού αορίστου χρόνου
- Το εμβόλιο της CureVac προκάλεσε ανοσολογική απόκριση στις δοκιμές της Φάσης 1
- Handelsblatt : Ο Μητσοτάκης τράβηξε το φρένο έκτακτης ανάγκης
- Ένταση και χημικά στα δικαστήρια της Ευελπίδων
- Προστίθεται η γκρι ζώνη στο νέο επιδημιολογικό χάρτη- Πώς διαμορφώνεται
- Ένταση και ρίψη χημικών στην Ευελπίδων
- Πού υστερούν πολύ περισσότερο έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού οι ελληνικές επιχειρήσεις
- Μέρκελ: «Θετικές οι προοπτικές» για το εμβόλιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Πού υστερούν πολύ περισσότερο έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού οι ελληνικές επιχειρήσεις
- Γ. Βρούτσης: Ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων και επανένταξη σε παλιές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές
- Το εμβόλιο της CureVac προκάλεσε ανοσολογική απόκριση στις δοκιμές της Φάσης 1
- Πότε θα ισχύει το «διάλειμμα μάσκας» για τους μαθητές
- Ο αγώνας των κατοίκων της Σάμου για επιστροφή στην κανονικότητα
- Επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν ως τα 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 μπορεί να φέρει το 5G στην Ελλάδα
- Επιστολή Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα- Αποδοκιμάζονται οι τουρκικές ενέργειες
- Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από το πρωί της Τρίτης. Μόνο με SMS οι μετακινήσει πολιτών
- Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Το lockdown της εστίασης θα κοστίσει 2 δισ. ευρώ
- ΣΕΒ: Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο για την ψηφιακή ωριμότητα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΙΟΒΕ: Ενισχυμένες οι προσδοκίες σε βιομηχανία, κατασκευές και λιανεμπόριο
- Handelsblatt: Η Ελλάδα έθεσε γρήγορα υπό έλεγχο την εξέλιξη των κρουσμάτων
- Ευρυζωνικές υποδομές σε αγροτικές περιοχές με πρόγραμμα 35 εκατ. ευρώ
- Σταϊκούρας-Πλακιωτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης για τα λιμάνια και την οικονομία
- ΚΙΝΑΛ: Η Σάμος χρειάζεται μια «fast track» διαδικασία με εγκατάσταση υπηρεσιών στο νησί
- ΔΝΤ: Η ύφεση στη Γαλλία θα είναι διψήφια - Χαμένη χρονιά το 2020
- Χρηματοδότηση 35 εκατ. ευρώ για ευρυζωνικές υποδομές στις αγροτικές περιοχές
- ΔΝΤ σε Γαλλία: Εκπονήστε σχέδιο αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών μετά την κρίση
- Κλείνει η ΑΣΟΕΕ μετά την επίθεση στον Πρύτανη
- Capital Product Partners: Αύξηση 131% της κερδοφορίας το τρίτο τρίμηνο