Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ για έναν επίλογο σε μια ταραχώδη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας
Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης η καγκεκλάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού. Σήμερα το βράδυ θα δειπνήσει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας,
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ακολούθως, στις 10:50, η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ προχωρεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής. Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης, 28 Οκτωβρίου και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Επίλογος μιας έντονης σχέσης
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να υπάρχει εν μέρει χάρη στην Άγγελα Μέρκελ»: αυτό θεωρεί ο Γιοχάνες Φάρβικ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάλε-Βίτενμπεργκ.
Ο κ. Φάρβικ βέβαια είναι Γερμανός. Ένας Έλληνας ίσως να είχε διαφορετική άποψη, ή να μην ήταν τόσο απόλυτος. Η σχέση της καγκελαρίου με την Ευρώπη περνάει, αναπόφευκτα, μέσα από την πολιτική της για την Ελλάδα. Και αυτή, μέχρις ότου εξομαλυνθεί, υπήρξε επώδυνη, άνιση, γεμάτη αγκάθια, αμηχανία, κυνισμό.
Τη 19η Μαΐου 2010 η Άγγελα Μέρκελ δήλωνε, για πρώτη φορά, «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», σηματοδοτώντας έτσι την απόφασή της να δώσει πράσινο φως στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια φράση έχει επαναλάβει έκτοτε δεκάδες φορές – ίσως για να την πιστέψει και η ίδια. Τη 18η Μαΐου 2010, μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση, έλεγε ότι «δεν γίνεται να έχουμε κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές ενώ ο άλλος πολύ λίγες». Η βοήθεια συνδέεται με όρους, επέμενε. «Δεν μπορούμε απλώς να δείξουμε αλληλεγγύη και να πούμε ότι αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν όπως πριν. Ναι, η Γερμανία βοηθάει, αλλά μόνο όταν και οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθεια. Και η προσπάθεια πρέπει να αποδειχθεί». Αυτό ήταν. Ο μύθος του τεμπέλη Έλληνα, Πορτογάλου, Ισπανού, είχε γεννηθεί και θα σκίαζε όλη την μετέπειτα περίοδο. Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε πρόσφατα ότι η κυρία Μέρκελ είναι εφοδιασμένη με «μεγάλη οξυδέρκεια, αλλά καθόλου ταπεραμέντο». Και η κρίση του ευρώ ίσως χρειαζόταν λιγότερο από το πρώτο και περισσότερο από το δεύτερο.
Η άποψη όμως της Άγγελας Μέρκελ για την Ευρώπη ήταν κάπως διαφορετική από αυτή που θα ήλπιζε ο ευρωπαϊκός Νότος. Μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, έμαθε να βλέπει την Ευρώπη απ’ έξω. Δεν ήταν «πεπεισμένη Ευρωπαία», δεν αντιλαμβανόταν – τουλάχιστον στην αρχή – το εύρος και το βάθος της Ένωσης, ούτε τη σημασία της συνοχής της. Ευτυχώς, την αντιλήφθηκε, έστω στο παρά πέντε. Αλλά, όπως λένε επικριτές της, το «ευρωπαϊκό πάθος» του Χέλμουτ Κολ μάλλον δεν το απέκτησε ποτέ, ή έστω δεν βρήκε ανάλογο όραμα να την εμπνεύσει. Ίσως για αυτό, όπως ομολόγησε πριν από λίγες ημέρες η ίδια, το μεγαλύτερο βάρος στους ώμους της το ένιωσε όταν «έπρεπε» να ζητήσει τόσα πολλά από τους Έλληνες. Και από αυτό το βάρος κοίταξε μεν πώς θα απαλλαγεί, αλλά έδειξε σα να μη νοιάζεται για το τι θα άφηνε πίσω της.
Κάνοντας τον απολογισμό της, παραδέχθηκε ότι απαίτησε υπερβολικά πολλά από την ελληνική κοινωνία. Το έκανε χωρίς να προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Άλλωστε η διαχείριση της κρίσης κάθε άλλο παρά την ωφέλησε στο εσωτερικό. Για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο Νότο, ήταν πολύ λίγη, πολύ άτολμη, πολύ αυστηρή. Για πολλούς Γερμανούς, παραμέλησε τα συμφέροντα της χώρας της. «Έστριψε τις βίδες από δω κι από κει, κράτησε τη μηχανή κατά κάποιο τρόπο σε λειτουργία, αλλά έλειπε μια ‘μεγάλη στρατηγική’ για μια ισχυρή Ευρώπη», της καταλόγισε (πάλι) το Spiegel. Ο Γιούργκεν Χάμπερμας μίλαγε τότε για την «γαλήνια ακαταστασία γύρω της».
Το ευρώ τελικά δεν διασώθηκε (μόνο) από την ίδια, όπως πιστεύει ο κ. Φάρβικ. Εκείνη ωστόσο, έστω αργά, πιστώνεται σίγουρα την αποφασιστικότητα με την οποία απέρριψε τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή (;) αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2015. Είχε στο μεταξύ συνειδητοποιήσει ότι η δύναμη της Ευρώπης δεν πηγάζει αποκλειστικά και μόνο από την οικονομική ευρωστία της και ότι η αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της.
To άρθρο Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ για έναν επίλογο σε μια ταραχώδη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΟΥ: Νέα στρατηγική στη μάχη κατά της Covid-19 - Ζητά 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- 75.000 ιδιοκτήτες ΙΧ «έχουν γράμμα» από την ΑΑΔΕ για τέλη κυκλοφορίας του 2016
- Σχέδιο για τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο «επαγγέλματα φοροδιαφυγής»
- Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ για έναν επίλογο σε μια ταραχώδη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας
- Μελέτη: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τη μετάλλαξη Δέλτα στους οικείους τους - Αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις
- Στην κατοικία του πρωθυπουργού η Άνγκελα Μέρκελ
- Από τον Ιανό στον… Νέαρχο: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα ο νέος μεσογειακός κυκλώνας
- Black Friday: Οργανώνονται οι μεγάλοι παίκτες της λιανικής - Πέφτει ο πήχης των προσφορών
- "Έχεις γράμμα" από ΑΑΔΕ για 75.000 ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας το 2016
- Η Βαρσοβία αρνείται να πληρώσει το ένα εκατ. ευρώ την ημέρα που της επέβαλε η ΕΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- 75.000 ιδιοκτήτες ΙΧ «έχουν γράμμα» από την ΑΑΔΕ για τέλη κυκλοφορίας του 2016
- Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ για έναν επίλογο σε μια ταραχώδη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας
- Βρετανία: Το Brexit «πληγώνει» την οικονομία χειρότερα από την πανδημία
- Evergrande και κερδοσκοπία στο κλάδο των ακινήτων, αναγκάζουν το Πεκίνο να εξετάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας
- Τελευταία Νέα Fortune
- Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ για έναν επίλογο σε μια ταραχώδη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας
- Evergrande και κερδοσκοπία στο κλάδο των ακινήτων, αναγκάζουν το Πεκίνο να εξετάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας
- 75.000 ιδιοκτήτες ΙΧ «έχουν γράμμα» από την ΑΑΔΕ για τέλη κυκλοφορίας του 2016
- Βρετανία: Το Brexit «πληγώνει» την οικονομία χειρότερα από την πανδημία
- Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη – Ξεπέρασε την Αττική σε νέα κρούσματα
- Συνεχίζει να σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα – Εντοπίστηκαν δύο στελέχη της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2
- Όσο κι αν χειροτερεύει η κατάσταση με τις αποκαλύψεις για το Facebook, ο Ζούκερμπεργκ παραμένει ακλόνητος
- Κυριακίδου: Η ενίσχυση του ΕΜΑ θέτει τα θεμέλια για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας
- Έλον Μασκ προς Κογκρέσο: Μην φορολογείτε τους δισεκατομμυριούχους. Θα χαλάσει το σχέδιο μου να πάω την ανθρωπότητα στον Άρη
- Ο ΠΟΥ ζητά στήριξη 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις φτωχές χώρες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δεν απειλεί σοβαρά την Ελλάδα ο νέος Μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος»
- Στην κατοικία του πρωθυπουργού η Άνγκελα Μέρκελ
- Η ΕΕ αποφάσισε ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)
- ΑΑΔΕ: Πότε ένα χρέος χαρακτηρίζεται "ανεπίδεκτο είσπραξης"
- Στην Άγκυρα αντιπροσωπεία των ΗΠΑ για τη λήξη της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35
- Κυριακίδου-Σχοινάς: «Ένα βήμα πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας»
- Black Friday: Οργανώνονται οι μεγάλοι παίκτες της λιανικής - Πέφτει ο πήχης των προσφορών
- Κλειστή είναι η εθνική οδός Πατρών-Πύργου και στα δυο ρεύματα από Ρομά
- Από τον Ιανό στον… Νέαρχο: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα ο νέος μεσογειακός κυκλώνας
- Στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ