«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στους φόρους ακίνητης περιουσίας

09:29 1/6/2019 - Πηγή: Fortune

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των «πρωταθλητριών» χωρών της Ευρώπης στους φόρους, με την κυβέρνηση να στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα φορολογικά έσοδα για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους, σύμφωνα με το Tax Foundation, ανάλυση που έρχεται να επιβεβαιώσει την υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί οι Έλληνες.

Στην ανάλυση, το Tax Foundation στηρίζεται στα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και

Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και συγκρίνει σε ποιο βαθμό οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ βασίζονται στη φορολογία ως βασική πηγή εσόδων. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη φορολόγηση, τόσο σε ακίνητη περιουσία, όσο και επί φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Φόρος ακινήτων: 4η στην Ευρώπη

Συγκεκριμένα, ως προς τους φόρους ακινήτων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Στη Βρετανία, οι φόροι επί ακίνητης περιουσίας αντιπροσωπεύουν το 12,6% των συνολικών φορολογικών εσόδων, στη Γαλλία το 9,5%, στο Λουξεμβούργο το 9,6%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 8,1%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Βέλγιο με ποσοστό 7,9% και ακολουθεί η Ισπανία με 7,5%.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία του 2017 και λαμβάνει υπόψη διαφορετικούς τύπους φόρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι φόροι κληρονομιάς. Σημειώνεται δε ότι το ποσοστό της Ελλάδας είναι εξίσου υψηλό με χώρες της Ευρώπης με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πιο ισχυρές οικονομίες.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Εσθονία όπου η επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας αντιστοιχεί μόλις στο 0,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ ακολουθούν Αυστρία, Λιθουανία και Σλοβακία με 1,3%. Ειδικότερα, ο παρακάτω πίνακας εξετάζει τα έσοδα από φόρους ακινήτων, τα οποία, σε σύγκριση με άλλους φόρους, αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο των συνολικών φορολογικών εσόδων στην Ευρώπη. Το 2017, οι φόροι περιουσίας αντιπροσώπευαν μόλις το 4,6% των φορολογικών εσόδων κατά μέσο όρο στις 27 ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτονται από αυτό το χάρτη.

Οι φόροι ιδιοκτησίας, σημειώνουν οι αναλυτές, επιβάλλονται στα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου ή επιχείρησης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φόρων περιουσίας, με επαναλαμβανόμενους φόρους επί ακινήτων (όπως σε γήπεδα και κτίρια), ο μόνος που εισπράττεται από όλες τις καλυπτόμενες χώρες. Άλλοι τύποι φόρων περιουσίας περιλαμβάνουν περιουσία, κληρονομιά και φόρους δωρεάς, καθαρούς φόρους περιουσίας και φόρους επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα