Ρουμπινί: Βλέπουμε φούσκες, υπερβολική ανάληψη κινδύνων και μόχλευση – Θέμα χρόνου η κατάρρευση

12:02 6/4/2021 - Πηγή: Fortune

Φούσκες, υπερβολική ανάληψη κινδύνων, μόχλευση και, τελικά, κατάρρευση «βλέπει» ο φημισμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Μια νέα άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα σημάνει συναγερμό στις αγορές στέλνοντας πολλά family offices αλλά και hedge funds στην «κόλαση», όπως έγινε και με την Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ, δήλωσε στην τηλεόραση

του Bloomberg ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Μπιλ Κλίντον.

Ειδικότερα, ο Ρουμπίνι, που πλέον εργάζεται ως καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι ο συνδυασμός χαμηλών προς αρνητικών επιτοκίων και της εξαιρετικά επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής οδηγεί τους επενδυτές να αναλάβουν υπερβολικό ρίσκο. Συνέκρινε δε τους κυκλικά προσαρμοσμένους δείκτες τιμής-κέρδους το 1929 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κάνοντας λόγο για ένα  σημάδι της απερισκεψίας.

«Βλέπουμε φούσκες, υπερβολική ανάληψη κινδύνων και μόχλευση», επεσήμανε ο Ρουμπινί. «Πολλοί παίκτες έχουν αναλάβει πολλή δύναμη και πολύ ρίσκο και μερικοί από αυτούς θα ανατιναχτούν».

Ο καθηγητής, ο οποίος έχει το παρωνύμιο «Dr. Doom» για τις δυσοίωνες οικονομικές εκτιμήσεις του, ενώνει τη φωνή του με άλλους διακεκριμένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Scott Minerd της Guggenheim Investments, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να προκληθούν περισσότερες καταστροφές τύπου Archegos. Ο Ρουμπίνι είπε ότι τόσο η αμερικανική όσο και η παγκόσμια αγορά θα υποστούν σοκ εάν η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπεράσει 2%. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού και την προοπτική ενός πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είπε.

Ενώ το ισχυρότερο δολάριο έχει οδηγήσει ορισμένα hedge funds και άλλους επενδυτές να καλύψουν τα short στοιχήματά τους, το δολάριο θα εξασθενήσει μεσοπρόθεσμα, καθώς τα διπλά ελλείμματα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διευρύνονται, σύμφωνα με τον Ρουμπίνι. Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται με όρους δολαρίου.

«Ακόμα κι αν τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ανάπτυξης στις ΗΠΑ ενισχύσουν το δολάριο, η κατεύθυνση του δολαρίου με την πάροδο του χρόνου θα είναι πτωτική», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα