Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα ελληνικά ομόλογα – Αυξάνεται το spread

10:11 2/11/2021 - Πηγή: Fortune

Ισχυρό sell off σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα, με την καμπύλη απόδοσής τους να αντιστρέφεται και να εκτινάσσεται ανοδικά.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε την 1η Νοεμβρίου στο 1,34%, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 0,55% και του 15ετούς αυξήθηκε οριακά στο 1,35% από 1,34% την Παρασκευή.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 211 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 92 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε

εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,33% από 1,34% έναντι -0,09 του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,42% από 1,43% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η άνοδος των ελληνικών ομολόγων, αν μη τι άλλο, τροφοδοτήθηκε από ερωτήματα σχετικά με την ισχύ υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε χρέος που ενέχει μεγάλο κίνδυνο αθέτησης.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Lagarde υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συνθήκες δεν δικαιολογούν αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Οι προθεσμιακές αγορές ωστόσο «στην πράξη» προεξοφλούν μία αύξηση -τουλάχιστον κατά 0,10%- τον Ιούλιο του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσθετη απόδοση ή spread που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ελληνικό 10ετές χρέος, αντί για το εξαιρετικά ασφαλές γερμανικό ισοδύναμό του, που εδώ και καιρό θεωρείται βαρόμετρο κινδύνων στην ευρωζώνη, διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, σε 1,43,6 ποσοστιαίες μονάδες, από περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η άνοδος των spread είναι επιζήμια για την οικονομία γιατί αναγκάζεται να πληρώνει κάθε χρόνο παραπάνω χρήματα σε τόκους.

Ωστόσο, πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η άνοδος των spread δεν βασίζεται μόνο στην κατάσταση της οικονομίας αλλά στην δυσπιστία για το μέλλον της – κάτι που φυσιολογικά επηρεάζει και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Διευρύνθηκε το spread…

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δηλώσεις της Lagarde την περασμένη εβδομάδα, ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ -γνωστό ως PEPP- θα τελείωνε τον Μάρτιο, αποτέλεσε πλήγμα για το ελληνικό χρέος και γενικότερα για το χρέος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

«Με την αγορά πλέον να είναι αντιμέτωπη με τη λήξη του PEPP, άρα και με τη σταδιακή άρση της νομισματικής χαλάρωσης, είναι φυσικό να διερωτάται κανείς πόση στήριξη ακόμη θα συνεχίσει να παρέχει η ΕΚΤ» ανέφερε σε δηλώσεις του στέλεχος της HSBC, που πρόσθεσε πως το spread αναμένεται να διευρυνθεί και άλλο.

Με συχνά ασταθή πολιτική και δανεισμό άνω του 200% του ΑΕΠ, η Ελλάδα στο παρελθόν αποτέλεσε οξύ πεδίο προβληματισμού για τους επενδυτές, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας της εντός της ζώνης του ευρώ.

Από την άλλη, ορισμένοι επενδυτές λένε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα παρέμβει εάν επιταχυνθούν οι τρέχουσες πωλήσεις.

«Για την ΕΚΤ, τα ελληνικά και ιταλικά spreads είναι πιθανώς ο βασικός δείκτης των συνθηκών χρηματοδότησης» δήλωσε ο Mohammed Kazmi, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Union Bancaire Privée.

«Αν είχαμε μια περαιτέρω επιθετική διεύρυνση σε σχέση με το γερμανικό δεκαετές, θα φανταζόμασταν ότι η ΕΚΤ θα έμπαινε και θα αγόραζε» κατέληξε.

To άρθρο Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα ελληνικά ομόλογα – Αυξάνεται το spread δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα