Σε νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πειρατείας εξελίσσεται ο Κόλπος της Γουινέας

18:27 17/8/2019 - Πηγή: Fortune

Η απαγωγή εννέα Κινέζων και οκτώ Ουκρανών ναυτικών σε επιθέσεις εναντίον δύο εμπορικών πλοίων ανοικτά των ακτών του Καμερούν, που αποδόθηκαν σε Νιγηριανούς πειρατές, έδειξε για άλλη μια φορά ότι ο Κόλπος της Γουινέας έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές του κόσμου.

Το πρωί της Πέμπτης, πειρατές, «πιθανόν νιγηριανοί», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των λιμενικών αρχών του Καμερούν, επιτέθηκαν σε δύο εμπορικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, στα ανοικτά της Ντουαλά, του μεγάλου λιμανιού της χώρας

που γειτονεύει με τη Νιγηρία. Μία από τις επιθέσεις κατέληξε στην απαγωγή «εννέα κινέζων ναυτικών», η δεύτερη στην απαγωγή 8 ουκρανών ναυτικών, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος δεν έκανε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τα δύο σκάφη ήταν «αγκυροβολημένα» στα ανοικτά της Ντουαλά, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Κουάλα Λουμπούρ ο Νοέλ Τσουνγκ, επικεφαλής του κέντρου ενημέρωσης για την πειρατεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου, που έχει τη βάση του στη μαλαισιανή πρωτεύουσα. Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν με «μερικές ώρες διαφορά η μία από την άλλη», πρόσθεσε.

Το ένα πλοίο που υπέστη επίθεση είναι ένα «σκάφος πολλαπλών χρήσεων που ανήκει σε γερμανική εταιρεία» και πλέει υπό σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, σύμφωνα με τον Τσουνγκ. «Οκτώ άνθρωποι απήχθησαν από το 12μελές πλήρωμα Ασιατών και Ευρωπαίων», πρόσθεσε.

Ο δεύτερος στόχος των πειρατών ήταν ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, υπό σημαία Λιβερίας, που ανήκει σε ελληνική εφοπλιστική εταιρεία, συνέχισε ο Τσουνγκ και πρόσθεσε: «Επέβαιναν 21 άνθρωποι, όλοι τους ασιάτες, εννέα απήχθησαν».

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο «εξέπεμψε σήμα συναγερμού προς όλα τα πλοία που είναι αγκυροβολημένα στη Ντουαλά, ζητώντας τους να διπλασιάσουν τα μέτρα προφύλαξης» που εφαρμόζουν, συμπλήρωσε.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε και αναμεταδόθηκε από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι οι τρεις από τους ναυτικούς που απήχθησαν έχουν τη ρωσική υπηκοότητα. Πολλοί Ουκρανοί έχουν επίσης τη ρωσική υπηκοότητα.

Μετά τις απαγωγές, άρχισαν έρευνες αρχής γενομένης από τη Ντουαλά και το Κοτονού, ανέφερε μια πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Καμερούν.

Το 73% των απαγωγών και το 92% των ομηρειών στη θάλασσα σε διεθνές επίπεδο που καταγράφει το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο γίνονται στον Κόλπο της Γουινέας, ειδικά στα ανοικτά της Νιγηρίας, της Γουινέας, του Τόγκο, του Μπενίν και του Καμερούν.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι Νιγηριανοί πειρατές αυτοί οι οποίοι επιτίθενται στα πλοία και απάγουν ναυτικούς με σκοπό να εξασφαλίσουν λύτρα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κόλπος της Γουινέας έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας πειρατείας στη θάλασσα.

Το 2018 σε αυτή την περιοχή, όπου οι επιθέσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2017, συγκεντρώθηκε σχεδόν το σύνολο των πειρατικών επιθέσεων, κατά το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο: τα έξι πλοία που καταλήφθηκαν σε διεθνές επίπεδο έπλεαν στον Κόλπο της Γουινέας, όπου σημειώθηκαν επίσης οι 13 περιπτώσεις πειρατών που άνοιξαν πυρ εναντίον πλοίων από τις συνολικά 18 παγκοσμίως και οι περισσότερες απαγωγές ναυτικών έναντι λύτρων.

Πριν από μία εβδομάδα, Τούρκοι ναυτικοί που απήχθησαν στα ανοικτά της Νιγηρίας στα μέσα Ιουλίου, απευθερώθηκαν. Το φορτηγό πλοίο τους, υπό σημαία Τουρκίας, έπλεε κενό φορτίου από τη Ντουαλά στην Αμπιτζάν, όταν δέχθηκε επίθεση «πειρατών», ανέφεραν οι τουρκικές αρχές. Την 9η Αυγούστου, οι εννέα ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, «καλά στην υγεία τους», μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους απαγωγείς τους, ή τα λύτρα που πιθανόν καταβλήθηκαν.

Η πειρατεία στον Κόλπο του Άντεν, ειδικά στα ανοικτά της Σομαλίας, που είχε πάρει θεαματικές διαστάσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μειώθηκε σημαντικά, χάρη στην ανάπτυξη μιας διεθνούς αρμάδας στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα