Στην Αθήνα ο Μάικ Πομπέο με στόχο την εμβάθυνση της αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας
Την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, αναμένεται να σηματοδοτήσει η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, με επιστέγασμα την
Οι επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο υποδέχθηκε χθες το βράδυ κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας, αρχίζουν σήμερα το πρωί με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις. Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφθασε στην Ελλάδα προερχόμενος από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφτεί το Μαυροβούνιο και την Ιταλία. Πριν από την αναχώρηση του Μ. Πομπέο από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης του Τύπου, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υπογραμμίσει τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της αμερικανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. Όπως τονίστηκε , η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, καθώς βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο.
Ο ίδιος μάλιστα αναφερόμενος στην «εξαιρετική συνεργασία» μεταξύ των πρεσβειών των δύο χωρών ως προς το θέμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, τόνισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό ως «θεμελιωδώς σημαντική» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τη «σύμμαχό μας Ελλάδα».
Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί ο β’ γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων. Από αμερικανικής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ ενώ στις επί μέρους θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων και οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις οικονομικές-επιχειρηματικές σχέσεις και εκπαιδευτικά-πολιτιστικά θέματα, Μανίσα Σινγκ (Manisha Singh) και Μαρί Ρόις (Marie Royce) αντίστοιχα. Από ελληνικής πλευράς, η έναρξη των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκη Κεραμέως, ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Κ. Φραγκογιάννης και Α. Στεφανής.
Η συμμαχική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς
Κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό σημείο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
«Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των δύο κοινωνιών», σημειώνεται.
Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον για την επέκταση της συνεργασίας με το περιφερειακό σχήμα της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο πλαίσιο του «3 + 1».
«Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο», τονίζεται.
Ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης
Όπως αναφέρεται, «μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Μεσόγειο». Υπό αυτό το πρίσμα, η Ουάσινγκτον στοχεύσει στη διατήρηση μιας ισχυρής οικονομικής σχέσης με την Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αξία των αμφίδρομων συναλλαγών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας άγγιξε τα 2.8 δισ. δολάρια το 2018, μια αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2017. Μάλιστα οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε περίπου 1.1 δισ. δολάρια το 2017, καταγράφοντας αύξηση 23% από το 2016. Σύμφωνα με το πρόγραμμα SelectUSA του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 ήταν 1.4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 16% από το 2017.
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του Στείτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για μια αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται. Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις».
Αναφορικά με τον τομέα της τεχνολογίας, αναφέρεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και τριάντα άλλες χώρες στην ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, «οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της».
Αμυντική και ενεργειακή συνεργασία
Όπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αναφορά στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του Διαδριατικού Αγωγού που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Κατά το τελευταίο έτος, ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αποστολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες) έχει διπλασιαστεί και θα αντικαταστήσει σύντομα τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδα-Βουλγαρία και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα προωθήσουν αυτή την τάση» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το πρόγραμμα του Μάικ Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί αύριο στις 10.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην συνέχεια, τον Μάικ Πομπέο, θα υποδεχθεί στις 11.25 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Έπειτα, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Δένδια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Σάββατο στις 12:30, θα διεξαχθούν συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών οι οποίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).
Μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η μέση ταχύτητα πληκτρολόγησης στο κινητό πλησιάζει πια εκείνη στο πληκτρολόγιο υπολογιστή
- Σκύλος – γάτα: Ποιος βγαίνει «νικητής» στην αριθμητική «μονομαχία»;
- Συντάξεις: Οι κερδισμένοι της απόφασης του ΣτΕ και τα αναδρομικά
- Ο Μητσοτάκης, οι λίγοι και οι πολλοί
- Η συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο και η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας
- Στην Αθήνα ο Μάικ Πομπέο με στόχο την εμβάθυνση της αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας
- Ξύλο στους μαθητές από δασκάλους και γονείς συνιστά ο πρόεδρος της Τανζανίας
- Eurobank: Ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την Bravo Strategies
- Πώς αξιολογείται σε πρώτη φάση ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό – Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Mohegan και Hard Rock
- Δείχνει κάθε μέρα την αξία της η τεχνολογία Agrotain
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Στην Αθήνα ο Μάικ Πομπέο με στόχο την εμβάθυνση της αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας
- Επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα: Με «ταχύτατους ρυθμούς» προχωρά η συμμαχική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ
- Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα μετά τη νέα τουρκική πρόκληση
- Διαφορά 900 εκατ. ευρώ χωρίζει τη κυβέρνηση με τους θεσμούς για το 2020
- Μητσοτάκης: Η ΝΔ σήμερα οδηγεί και πάλι την χώρα σε ένα μέλλον ανάπτυξης και προόδου
- Για τον κίνδυνο από τις «κινεζικές δωροδοκίες» και τα «ρωσικά τρολ» προειδοποιεί τα κράτη των Βαλκανίων ο Μάικ Πομπέο
- Επιχείρηση Ιρανών χάκερς σε βάρος «προεκλογικής εκστρατείας» στις ΗΠΑ εντόπισε η Microsoft
- Όταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «ευγενικό κοριτσάκι» την Γκρέτα Τούνμπεργκ
- Πυρά Τραμπ κατά του Τζο Μπάιντεν: «Τον έβγαλε από τη σωρό των σκουπιδιών ο Ομπάμα»
- Χατζηδάκης: Στην κορυφή της ατζέντας μας η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ως το 2028
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ζεεχόφερ: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό
- «The Institute»: Στη μικρή οθόνη το τελευταίο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ
- Μέτρα στο κέντρο για τον Πομπέο – Δύο συγκεντρώσεις-πορείες σε Σύνταγμα κ’ Προπύλαια
- Ένας ποινικολόγος στο «τιμόνι» του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας
- Ο Τραμπ βάζει “φράχτη” στους μετανάστες που δεν μπορούν να πληρώνουν την υγειονομική περίθαλψή τους
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεντρώσεις λόγω της επίσκεψης Πομπέο
- Times: "Όχι" των Βρυξελλών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Brexit μέσα στο Σαββατοκύριακο
- Οι εφημερίδες του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου 2019
- Δείχνει κάθε μέρα την αξία της η τεχνολογία Agrotain
- Τιμολόγια εξοπλισμού πληρώνονται από φέτος στα Σχέδια Βελτίωσης