Στην εντατική ο τουρισμός- Ανυπολόγιστη η ζημιά στα ξενοδοχεία

08:48 2/9/2020 - Πηγή: Fortune

Ανυπολόγιστη ζημιά προκάλεσε στον τουριστικό κλάδο έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα μας.

Τα χτυπήματα που δέχτηκε ο κλάδος ήταν απανωτά. Δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί προχώρησαν σε τοπικά «lockdown» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων με αποτέλεσμα η τουριστική σεζόν να οδηγηθεί σε πρόωρο τερματισμό διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις προσδοκίες για επέκτασή της έως τον Οκτώβριο.

Λόγω της διασποράς του κορωνοϊού καθώς και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κάθε ελπίδα που υπήρχε για την επικράτηση «καλού σεναρίου», η οποία προέβλεπε να φτάσει η χώρα το 30%-40% των περσινών αφίξεων,

έχει γκρεμιστεί.

Για τους φορείς του τουριστικού χώρου, ξενοδόχους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς προορισμούς, τα περσινά ρεκόρ φαντάζουν σήμερα μακρινή εικόνα.

Το πλήγμα για την οικονομία και την απασχόληση είναι μεγάλο, δεδομένης και της συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ (21% η συνολική συμμετοχή στο ΑΕΠ και 22% στην απασχόληση σύμφωνα με στοιχεία του 2019), ενώ και ο φετινός πήχης των εσόδων κατέβηκε κι άλλο.

Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τουλάχιστον δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για την επάνοδο της τουριστικής αγοράς μετά το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Στον πάτο τα έσοδα

Από τα 5 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη, με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων και των περιφερειακών αεροδρομίων, ο στόχος έπεσε στη συνέχεια στα 4 δισ., για να χαμηλώσει πλέον στα 3,5 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.  Σημειώνεται πως τη φετινή χρονιά η αγορά ανέμενε 20 δισ.  ευρώ, τουλάχιστον 1,5 δισ. παραπάνω από τα 18,2 δισ. που ήταν το περσινό ταμείο.

Ήδη, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εξάμηνο, έχουν χαθεί περίπου 5 δισ. από τον τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ήταν μόλις 678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Στην ουσία, το τουριστικό καλάθι είναι άδειο από τον Μάρτιο και έπειτα, καθώς τα 527 εκατ. αφορούν εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του τουρισμού. Δραματική ήταν η εικόνα των εσόδων τον Ιούνιο. Μόνο 64 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις, από 2,56 δισ. ευρώ πέρσι. Όπως αναφέρει επίσης η ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 93,8%.

Στο εξάμηνο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,9% και διαμορφώθηκε στους 2.178 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 9.407 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 84,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 55,4%

Πτώση και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία των Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού και GBR Consulting για τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας – η οποία έχει αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – κατέγραψε πτώση της τάξης του 49,2%, ενώ καθοδικά κατά 62,0% και κατά 25,2% κινήθηκαν το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) και η Μέση Τιμή Δωματίου στο 7μηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2020.

Οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού έγιναν αισθητές ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, επηρεάζοντας τόσο την πληρότητα των ξενοδοχείων, όσο και την ζήτηση, τις κρατήσεις αλλά και τις προκατήσεις απ’ όλες τις αγορές και σε όλες τις μορφές τουρισμού (επαγγελματικό τουρισμό, οργάνωση συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και εκδηλώσεων).

Η κατάσταση, όπως ήταν φυσικό κορυφώθηκε κατά τους μήνες που διήρκεσε το lockdown (Απρίλιο και Μάιο) όπου η πλειονότητα των ξενοδοχείων της χώρας παρέμειναν κλειστά με κυβερνητική εντολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα