Στο «κόκκινο» η Αττική λόγω αυξημένων κρουσμάτων- Οι φόβοι Τσιόδρα και τα νέα μέτρα

09:20 1/10/2020 - Πηγή: Fortune

Έντονη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος σαρώνει τη χώρα μας με εκατοντάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα.

Ο Σεπτέμβριος εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα ενώ αποδείχθηκε και απρόβλεπτος δεδομένου ότι οι  υγειονομικές αρχές επιχειρούν να διαχειριστούν εκτός από την αρνητική «πρωτιά» της Αττικής σε κρούσματα, την επιδημική εστία που «άναψε» σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα αλλά και την έκρυθμη

κατάσταση που ανέκυψε μετά από κηδεία σε πέντε οικισμούς στη Βοιωτία και την Εύβοια, όπου ενεργοποιήθηκε τοπικό lockdown.

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε μήνυμα για την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική. «Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραμε. Η Αθήνα δεν πάει καλά, η Θεσσαλονίκη πάει καλά», είπε ο λοιμωξιολόγος.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να κάνει… πάρτι στην Αττική και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας και η κατάσταση όσο πάει γίνεται και χειρότερη.  Χθες υπήρξαν ακόμη 197 κρούσματα στην Αττική σε σύνολο 354 που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Χθες, καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα στο μετρό, σημαίνοντας συναγερμό στη ΣΤΑΣΥ. Ο οδηγός απομονώθηκε όπως και τα άτομα του επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του, ενώ όπως αναφέρθηκε από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία δεν ήρθε σε επαφή με επιβάτες καθώς η δουλειά του είναι σε ειδική καμπίνα.

Άπαντες αναφέρονται πλέον σε νέα μέτρα, με την πλειοψηφία αυτών να προκρίνουν την γενικευμένη χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, υπογράμμισε πως «ό,τι είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει» κι έτσι είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

«Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους» τόνισε αναφορικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Στο θέμα αναφέρθηκε, μέσω του MEGA, και η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Η κ. Παγώνη υπεραμύνθηκε της γενικευμένης χρήσης της μάσκας στην Αττική, λέγοντας πως «είναι το πιο βασικό και πρέπει να γίνει τώρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει εφαρμοστεί, θα σώσει ζωές». «Αν παρθεί κι αυτό το μέτρο και γίνει μία επανεκτίμηση σε 15 μέρες και έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αύξηση διασωληνωμένων, αύξηση θανάτων, αύξηση νοσηλευομένων τότε θα πρέπει τα μέτρα να είναι πιο σκληρά» πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημειώνεται ότι στα 23 που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας προστίθενται και άλλα 6 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 29.

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική βρίσκεται για πολλοστή μέρα στο «μάτι» του κυκλώνα με 195 κρούσματα, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη μετράει μόλις 12.

Ανησυχητικά ψηλά βρίσκονται τα κρούσματα Πέλλα, όπου εντοπίστηκαν 13, ενώ 10 εντοπίζονται στην Καρδίτσα.

Αναλυτικά:

23 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο195 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 26 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς5 κρούσματα στην  Π.Ε. Κοζάνης2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

Στα 18.475 τα συνολικά κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες, ενώ 2.927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των
διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα