Στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας με το βλέμμα στην Κίνα- Η αντίδραση της Γαλλίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ανακοίνωσαν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μια ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού- Ειρηνικού, η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει τις γαλλικές βλέψεις στην περιοχή.
H Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων. «Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία αυτού του (νέου συμφώνου που φέρει
Μετά από αυτή την ανακοίνωση, η οποία θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητη τεχνολογία, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία. «Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.
Δεν είναι βέβαιο ότι το Παρίσι θα παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη. Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.
Υποβρύχια
«Με βάση την κοινή ναυτική ιστορία των δημοκρατιών μας, δεσμευόμαστε για μια κοινή φιλοδοξία να υποστηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων», υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν των τριών εταίρων.
«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μοιραστεί ποτέ αυτή την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης είναι με την Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, δήλωσε νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση, θεμελιώδης. Θα δεσμεύσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές».
Δεν υπήρξε καμία αναφορά χθες στην Κίνα χθες ούτε στις προφορικές δηλώσεις, ούτε στο ανακοινωθέν, στο οποίο γινόταν λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα συμμαχία στοχεύει πρώτα και κύρια τις περιφερειακές βλέψεις του Πεκίνου.
Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει μετά την εκλογή του ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Κίνα, πολιτική και του προκάτοχού του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, και όχι απαραίτητα με κατά μέτωπο αντιπαράθεση.
Χθες, ο ίδιος είπε ότι θέλει «να επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή της δύναμης μας, τις συμμαχίες μας» και ότι επιθυμεί «αυτές να τις αναβαθμίσει για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις απειλές του σήμερα και του αύριο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί επίσης στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει συμπηχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.
Αλλά η χθεσινή ανακοίνωση της Τετάρτης, παρά τις προσεκτικές δηλώσεις του Μπάιντεν, κινδυνεύει να ψυχράνει μια άλλη συμμαχία, αυτή με τη Γαλλία, καθώς παγώνει η «σύμβαση του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία. Η συμφωνία-πλαίσιο που υπογράφηκε το 2016 από την Αυστραλία, η οποία αντιμετώπιζε δυσκολίες, προέβλεπε την κατασκευή 12 πυροκίνητων υποβρυχίων επίθεσης, σχεδιασμένων από τα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος, για το οποίο αρμόδιο είναι ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (31 δισεκατομμύρια ευρώ). Ο όμιλος που ειδικεύεται στην ναυπηγική βιομηχανία άμυνας εξέφρασε την «μεγάλη απογοήτευσή» του χθες Τετάρτη.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μόρισον στα μέσα Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επιβεβαιώσει την «πλήρη δέσμευση» της Γαλλίας για την τήρηση του δικού της μέρος της σύμβασης.
Για «ανακολουθία» κατηγορεί τις ΗΠΑ η Γαλλία
Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιγμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε το Παρίσι.
Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Νέα Ζηλανδία: Μπλόκο στα πυρηνικά υποβρύχια
Η Νέα Ζηλανδία θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η Αυστραλία, στενός της σύμμαχος, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.
Το Πεκίνο βλέπει «ψυχροπολεμική νοοτροπία»
Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν χθες ότι σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».
Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», είπε.
To άρθρο Στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας με το βλέμμα στην Κίνα- Η αντίδραση της Γαλλίας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μπογδάνος: Τανκς στην ΕΡΤ, διαδήλωση με Κασιδιάρη και στοχοποίηση ανηλίκων
- Πλατφόρμα για αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα ευκαιρία αλλά και πρόστιμα – Τα ψιλά γράμματα της νέας ρύθμισης
- Oι αμοιβές λογιστών και δικηγόρων που εκδίδουν συντάξεις
- Η πανδημία «πίκρανε» τον Τερκενλή
- Μακρόν: Η Γαλλία σκότωσε τον ηγέτη του ISIS στη Μεγάλη Σαχάρα
- «Προπύργιο» εναντίον της Κίνας το σύμφωνο ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας
- Mηχανική: Τα σχέδια για την ΑΜΚ και ο στόχος για το πτυχίο
- Τα 4 πεδία που εγκαινιάζουν τη νέα στρατηγική Μητσοτάκη
- Τράπεζες: Μετά τα «κόκκινα» δάνεια παίρνουν σειρά τα ακίνητα
- Ρεμδεσιβίρη: Είναι τελικά αποτελεσματική κατά της Covid;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας με το βλέμμα στην Κίνα- Η αντίδραση της Γαλλίας
- Η Κίνα δεσμεύεται να ενοποιήσει τον κατακερματισμένο κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων
- Περιορίζεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων
- Η Άνγκελα Μέρκελ είναι εν τέλει «φεμινίστρια»
- Ως την Παρασκευή θα μπορούν να προμηθεύονται self-test οι μαθητές για όλο τον Σεπτέμβριο
- Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή self-test θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια από αύριο
- Κορωνοϊός: 2.422 κρούσματα, 37 θάνατοι και 364 διασωληνωμένοι
- Αρκουμανέας: Ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι παιδιά
- Το 10ετές πλάνο της Κομισιόν για την ψηφιακή μεταρρύθμιση των κρατών-μελών της
- Συμφωνία- μαμούθ ύψους 12 δισ. δολαρίων έκλεισαν οι ιδρυτές της Mailchimp με την Intuit
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βόμβα στα θεμέλια του «Εξοικονομώ» οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά
- Η ανεπίσημη «πρώτη» του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- Ιαπωνία: Το κοινοβούλιο ενδέχεται να εκλέξει νέο πρωθυπουργό στις 4 Οκτωβρίου
- Κίνα: Επενδύσεις 15,64 δισ. δολαρίων σε 11 προγράμματα παγίων περιουσιακών στοιχείων
- Ιαπωνία: Διψήφια αύξηση των εξαγωγών για έκτο συνεχόμενο μήνα
- Βατόπουλος: Είναι θολό το τοπίο για την πανδημία το χειμώνα
- Φορολογία: Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, εταιρικά κέρδη, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές
- Ο χάρτης των φορολογικών αλλαγών και οι επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα
- Νέα στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας
- Ποιες φορολογικές αλλαγές δρομολογούνται μέσα από τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ