Συνέδριο Economist: Οι επενδύσεις σε Ελλάδα και Αν. Μεσόγειο την επόμενη 10ετία
Η επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Violeta Bulc, ήταν η τιμώμενη ομιλήτρια κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου του Economist αλλά και κατά την έναρξη των εργασιών του αντίστοιχου συνεδρίου για τις υποδομές στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο την επόμενη δεκαετία.
Η επίτροπος αναφέρθηκε στον διάδρομο Orient-East-Med, ο οποίος διασχίζει την Ελλάδα,
Στο πλαίσιο αυτό, η Violeta Bulc υπογράμμισε: «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όσους εργάζεστε για την προετοιμασία ή την ολοκλήρωση οποιουδήποτε από τα έργα που συνδέονται με αυτόν τον διάδρομο: αξίζει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των έργων – τα οφέλη για την περιοχή θα είναι σημαντικά».
Μιλώντας ευρύτερα για το project ΤΕΝ-Τ, η Violeta Bulc υπογράμμισε ότι 800.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας θα είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με το 2016, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του κεντρικού δικτύου, γεγονός που θα προσθέσει 1,6% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ – «τα νούμερα αυτά αναμένεται να αυξηθούν μετά το 2030, από τη στιγμή που η οικονομία θα επωφελείται από τον πυρήνα του προγράμματος».
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να δει κάποια από αυτά τα οφέλη, σύμφωνα με την Επίτροπο, η οποία υπογράμμισε ότι η χώρα έχει χρησιμοποιήσει το πλήρες κονδύλι του Ταμείου Συνοχής CEF και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, θέτοντας σε λειτουργία το νέο τμήμα σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Τιθορέα- Δομοκός, που συμπληρώνει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα.
Η Violeta Bulc στάθηκε στη σημασία της συνδεσιμότητας στην Ευρώπη, ως στοιχείο το οποίο πριν απ’ όλα συμβάλλει στην ειρηνική συμβίωση των χωρών της ηπείρου. Η ίδια επεσήμανε ότι το 70% των χρηματοδοτήσεων στον τομέα των μεταφορών αφορά σιδηρόδρομους και προέτρεψε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για να είναι σε θέση να καταστεί κόμβος μεταφορών.
«Μέχρι το 2030 θα δείτε ένα τελείως καινούργιο σιδηροδρομικό σύστημα στην Ευρώπη. Αντί για 40.000 κανονισμούς, θα έχουμε μόλις 16.000. Θα καθορίσουν το σύστημα και θα αφορούν αδιάλειπτες μεταφορές», σημείωσε η Violeta Bulc, η οποία στάθηκε επίσης στη σύνδεση της στρατηγικής στις μεταφορές με τους στόχους για το κλίμα. «Το 60% της μόλυνσης προέρχεται από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα», επεσήμανε, μιλώντας για την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Τη σημασία της συνδεσιμότητας με τις βαλκανικές χώρες, «ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ενδοχώρα και καλύτερη πρόσβαση στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος στο πλαίσιο αυτό έκανε μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Πώς θα μπορούσαμε να έχουμε κοινό σιδηρόδρομο, όταν δεν είχαμε διμερή συμφωνία;», ανέφερε χαρακτηριστικά, για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει εθνικό στρατηγικό σχέδιο υποδομών και ανέδειξε τον σιδηρόδρομο ως προτεραιότητα. Αναφερόμενος στους αυτοκινητόδρομους, μίλησε για «τσουχτερά διόδια που θα πρέπει να μειωθούν» και άσκησε κριτική στον αρχικό σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού: «Ο ελληνικός λαός παρείχε 6-7 δισ. ευρώ για την κατασκευή ενός υπέροχου δρόμου, ο οποίος ωστόσο δεν συνδέεται με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν συνδέεται με κανένα βιομηχανικό ή τουριστικό κέντρο και δεν έχει κάθετες συνδέσεις με τα Βαλκάνια».
Ο ίδιος απευθύνθηκε στην ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει και οι μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν ένα κομμάτι της παραγωγής, δεν μπορεί να είναι μόνο χώρες που θα δανείζονται και θα καταναλώνουν».
Κώστας Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
«Αν συνεχιστεί το πρόβλημα με επενδύσεις όπως το Ελληνικό, οι Σκουριές και ο Πειραιάς, που έχουν καταστεί πλέον διεθνή θέματα, τότε ό,τι και να σχεδιάσει κανείς σε επίπεδο υποδομών, δεν θα καταφέρει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Χατζηδάκης, τονίζοντας: «Η χώρα θα πρέπει να πείσει ότι είναι φιλική στις επενδύσεις. Αυτή θα είναι και η αξία της επικείμενης πολιτικής αλλαγής».
Ο Κώστας Χατζηδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδανική θέση ώστε να καταστεί κόμβος στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη ενός σχεδίου μακράς πνοής το οποίο θα ενταχθεί στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, με τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση χρηματοδότησης.
Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα, χαρακτήρισε ατελέσφορη τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση με πλειοψηφικό πακέτο 66%. Επιπλέον, μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης ως προτεραιότητα, «ώστε να σταματήσουμε να δίνουμε 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο». Για τα λιμάνια, υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι θετική «στην επέκταση της προσπάθειας σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Βόλο και Ηράκλειο».
Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων 10 δισ. ευρώ στις υποδομές, εκτιμώντας ότι τα 4 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ, και άρα θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης και οι ευκαιρίες για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Η επέκταση της Αττικής Οδού θα δώσει φρέσκο χρήμα στο Δημόσιο», παρατήρησε ο Κώστας Χατζηδάκης.
Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος εταιρειών GEK TERNA
Τα περιθώρια της Ελλάδας για μεγάλες επενδύσεις είναι πολύ σημαντικά και οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες από αυτές που εμφανίζουν οι δανειστές και οι διεθνείς οργανισμοί, εκτίμησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών GEK TERNA Γιώργος Περιστέρης.
«Ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και διασυνδέσεις αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο μπορεί τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει τα 8 δισ. σε επενδύσεις κεφαλαίου και να προσθέσει 1,5% στο ΑΕΠ ετησίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περιστέρης.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη οικονομικού πατριωτισμού και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. «Δεν μπορεί να ζητά κανείς επιχορηγήσεις και χαμηλά επιτόκια από το τραπεζικό σύστημα, όταν κρατάει τα λεφτά του εκτός Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι οι ξένοι όμιλοι «πρώτα θα δουν τους ελληνικούς ομίλους να επενδύουν και μετά θα επενδύσουν και αυτοί».
Επικαλούμενος μελέτη της PriceWaterhouse Coopers, σημείωσε ότι ο αριθμός των προγραμματισμένων και ανεκτέλεστων έργων υποδομών έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω αναγκών αλλά και δυνατοτήτων, προσεγγίζοντας τα 20 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους, εξαιτίας της φορολογικής μεταχείρισης και της γραφειοκρατικής συμπεριφοράς του ελληνικού κράτους, «η οποία παραμένει δυστυχώς αμετάβλητη».
Emily Mansfield, Διευθύντρια προβλέψεων ανά χώρα και αναλύτρια για την Ευρώπη, The Economist Intelligence Unit
«Επενδύστε στις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια προβλέψεων, αναλύτρια για την Ευρώπη του Economist Intelligence Unit και πρόεδρος του συνεδρίου του Economist Emily Mansfield, τονίζοντας ότι μια χώρα με καλές υποδομές έχει σαφώς αυξημένες πιθανότητες να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις, που με τη σειρά τους παράγουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
Μεταφέροντας την εκτίμηση του EIU για τις υποδομές στην Ευρώπη, τόνισε ότι η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν τις κορυφαίες χώρες στον τομέα. Ξεχωρίζοντας χώρες οι οποίες αναμένεται να επιδείξουν αξιοσημείωτη βελτίωση τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε στην Εσθονία (προβλέπεται ότι θα ανέλθει στην 8η από τη 13η θέση) αλλά και στην Ελλάδα (στην 19η από την 26η θέση σήμερα). Επίσης, στην Πολωνία (στην 22η από την 28η θέση). Στον αντίποδα, στάθηκε σε χώρες με ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, μεταξύ άλλων λόγω θεσμικών αδυναμιών, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Ουκρανία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σεισμική δόνηση 7 Ρίχτερ στην Ινδονησία
- Καυγάς Τσαβούσογλου με Γαλλίδα βουλευτή για την αρμενική γενοκτονία
- Το πρώτο βρέφος «με τρεις γονείς» - Τι λένε μητέρα και γιατρός για την πρωτοποριακή τεχνική
- MasterChef spoiler: Αυτός ο παίκτης αποχωρεί απόψε (video)
- Συνέδριο Economist: Οι επενδύσεις σε Ελλάδα και Αν. Μεσόγειο την επόμενη 10ετία
- Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστείο από τον ΕΦΕΤ
- Βlend Hotel: Ένα νέο είδος ξενοδοχείου άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας
- Ζαχαράκη για Παππά: Θα καταλάβει σύντομα ότι δεν είναι κατήγορος αλλά υπόλογος
- Υπόθεση Novartis: Μετά το Πάσχα καλούνται για εξηγήσεις πέντε μη πολιτικά πρόσωπα
- Υπόθεση Novartis: Μετά το Πάσχα καταθέτουν τα πέντε μη πολιτικά πρόσωπα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Συνέδριο Economist: Οι επενδύσεις σε Ελλάδα και Αν. Μεσόγειο την επόμενη 10ετία
- Ξεκίνησε η λειτουργία μηχανισμού υποστήριξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην ΠΚΜ
- Υπόθεση Novartis: Μετά το Πάσχα καταθέτουν τα πέντε μη πολιτικά πρόσωπα
- Βιολέτα Μπουλτς: «Είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα τα έβγαλε πέρα»
- Τσίπρας: Στενή συνεργασία της Ελλάδας με όλες τις χώρες της Πρωτοβουλίας «17+1»
- Τελευταία Νέα Fortune
- Συνέδριο Economist: Οι επενδύσεις σε Ελλάδα και Αν. Μεσόγειο την επόμενη 10ετία
- Τσίπρας: Στενή συνεργασία της Ελλάδας με όλες τις χώρες της Πρωτοβουλίας «17+1»
- Βιολέτα Μπουλτς: «Είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα τα έβγαλε πέρα»
- Υπόθεση Novartis: Μετά το Πάσχα καταθέτουν τα πέντε μη πολιτικά πρόσωπα
- Ξεκίνησε η λειτουργία μηχανισμού υποστήριξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην ΠΚΜ
- Σε εξέλιξη η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα- Έντι Ράμα
- Εκδήλωση ΣΕΒ – HellasCert για τα πρότυπα και τις πιστοποιήσεις
- Nexi: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή IPO του 2019
- Ισπανία: Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 28ης Απριλίου
- Nexi: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή IPO το 2019
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εταιρικές σφραγίδες - Νέα μορφή ανακοίνωσης σύστασης εταιρειών: Εγκύκλιος εφαρμογής του ν. 4156/2013
- Ανανεώνεται η ενημέρωση της ΕΡΤ
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής ανεντιμότητας
- Τι είναι πια αυτό που κάνει τη μπίρα εζα τόσο ξεχωριστή
- Εύκολα τα 5,5 ευρώ το κιλό στο αρνί την Μ. Εβδομάδα
- Ημαθία: Έκλεψε χορτοκοπτικό μηχάνημα μέσα από αυτοκίνητο
- Η αύξηση των χρεών των εταιρειών ανησυχεί το ΔΝΤ
- Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Προειδοποίηση για τσουνάμι
- Ράλι για τη μετοχή της JP Morgan μετά τα κέρδη - ρεκόρ
- Το πρώτο βρέφος «με τρεις γονείς» - Τι λένε μητέρα και γιατρός για την πρωτοποριακή τεχνική