Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι εδώ – άρα γιατί υπάρχουν ακόμα τόσοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί;
του Grady McGregor
Τα εμβολιαστικά διαβατήρια είναι εδώ, αλλά οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τα εμπιστευτούν – καθώς και η μία την άλλη – για να διευκολύνουν την ασφαλή επανεκκίνηση των παγκόσμιων ταξιδιών.
Μέχρι την Τετάρτη, οι χώρες είχαν χορηγήσει σχεδόν 2,2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 παγκοσμίως. Οι αναφερόμενες λοιμώξεις COVID-19 μειώνονται σε μέρη με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.
Όμως τα σύνορα είναι κλειδωμένα και οι κανόνες καραντίνας για τους εισερχόμενους
Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη εργαλείων για τη διευκόλυνση των ταξιδιών των εμβολιασμένων ατόμων. «Δεν είναι η τεχνολογία το κομμάτι που λείπει», δήλωσε την Τρίτη ο Nick Careen, ανώτερος αντιπρόεδρος αεροδρομίων, επιβατών, εμπορευμάτων και ασφάλειας στη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, σε μια εικονική συζήτηση του Fortune Global Tech Forum. Πενήντα οκτώ αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της ΙΑΤΑ, η οποία επαληθεύει τα τεστ COVID και τα αρχεία εμβολιασμών. «Είναι η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των χωρών που απαιτεί χρόνο», δήλωσε ο Careen. «Και ελπίζουμε να συμβεί πιο γρήγορα».
Η ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων για τα διαβατήρια εμβολίων είναι μια αργή διαδικασία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει διάφορες προτάσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας για το έξυπνο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αλλά μετά την έκδοση αρχικών σχεδίων συστάσεων τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ δεν έχει παράσχει συγκεκριμένα πρότυπα.
«Δεν είμαστε πολύ μακριά από το σημείο μηδέν. Θέλω να πω, αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Fabio Vacirca, διευθύνων σύμβουλος της Accenture για την Ασία, τον Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Διακόσιες κυβερνήσεις σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ένας πολύ μεγάλος αριθμός δυνητικών συμφωνιών για την αμοιβαία αναγνώριση των διαβατηρίων εμβολίων, ανεξάρτητα από τα πρότυπα που θα υιοθετηθούν».
Η Jennifer Zhu Scott, εκτελεστική πρόεδρος του Commons Project, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ψηφιακών υπηρεσιών που έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα επαλήθευσης εμβολίων με την ονομασία Common Pass, συμφωνεί ότι η πιθανότητα να υιοθετήσουν όλες οι χώρες ένα κοινό πρότυπο είναι χαμηλή.
«Ακόμη και με όλα τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ για COVID-19, εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε παλιές μεθόδους όπως οι καραντίνες, επειδή η χώρα Α δεν μπορεί ποτέ να εμπιστευτεί τη χώρα Β», λέει.
Η πλήρης επανέναρξη των παγκόσμιων ταξιδιών μπορεί να απέχει μήνες – αν όχι χρόνια -, αλλά κάποιοι θύλακες διεθνών ταξιδιών μπορεί να ξαναρχίσουν σύντομα.
Μπλοκ χωρών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G7 δημιουργούν τα δικά τους πρότυπα για την αναγνώριση εμβολιασμένων ταξιδιωτών, ενώ η Κίνα και η Ιαπωνία αναπτύσσουν αυτόνομες πλατφόρμες διαβατηρίων εμβολίων και θέλουν να διαπραγματευτούν ταξιδιωτικούς διαδρόμους με άλλα κράτη σε διμερή βάση.
«Έχουμε ήδη δει ταξίδια στην Ευρώπη… Η Βόρεια Αμερική δεν θα είναι πολύ πίσω και η Ασία θα είναι πιθανώς η τελευταία, δυστυχώς», δήλωσε ο Careen. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ανοίγουν εκ νέου τις οικονομίες τους εν μέσω μιας ταχείας ανάπτυξης εμβολίων, ενώ ορισμένες χώρες στην Ασία φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικές στο να ξεκλειδώσουν τα σύνορά τους, είπε.
Η προοπτική επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών μπορεί να απομακρυνθεί περισσότερο για τις φτωχές χώρες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εμβόλια. Προς το παρόν, η ικανότητα ενός κράτους να προμηθεύεται και να διανέμει εμβόλια παραμένει στενά συνδεδεμένη με τον πλούτο του. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα έθνη υψηλού εισοδήματος έχουν …καταβροχθίσει το 44% των παγκόσμιων αποθεμάτων εμβολίων κατά του COVID-19, αφήνοντας μόλις το 0,4% των εμβολίων για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
«Η διανομή των εμβολίων στον παγκόσμιο Νότο είναι ιδιαίτερα προβληματική», λέει η Zhu Scott. Αλλά η ίδια υποστηρίζει ότι αντί να επιδεινώνουν τις ανισότητες, πλατφόρμες όπως το Common Pass μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των ταξιδιών και άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων, μέχρι ο κόσμος να θέσει υπό έλεγχο τον COVID-19.
«Χτίσαμε μια ψηφιακή υποδομή για να μπορέσουν οι άνθρωποι και η κοινωνία μας να συνυπάρξουν με την πανδημία πριν μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν», καταλήγει.
To άρθρο Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι εδώ – άρα γιατί υπάρχουν ακόμα τόσοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί; δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι εδώ – άρα γιατί υπάρχουν ακόμα τόσοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί;
- Πακιστάν: Μετά το κόψιμο των μισθών, τώρα και κόψιμο τηλεφώνου σε όσους δεν εμβολιάζονται
- Ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας δίνουν οι τελευταίες μετρήσεις
- Για επιστροφή του Μανωλά στον Ολυμπιακό «μιλούν» οι Ιταλοί
- EURO 2020: Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του α΄γύρου
- ΑΣΕΠ: Ορκίστηκε το νέο προεδρείο
- Eurobank: Καλύτερη η επίδοση της οικονομίας το α΄ τρίμηνο 2021
- Ομόλογα: Αρνητική η απόδοση του 5ετούς λόγω ΕΚΤ
- Ορκίστηκε το νέο Προεδρείο του ΑΣΕΠ
- Άντονι Μπλίνκεν: Ζητά «συνεργασία και διαφάνεια» από την Κίνα στην έρευνα για την προέλευση της Covid-19
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι εδώ – άρα γιατί υπάρχουν ακόμα τόσοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί;
- Ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας δίνουν οι τελευταίες μετρήσεις
- Ράλι τιμών στα ομόλογα – Αρνητική η απόδοση του 5ετούς
- Κορωνοϊός: 791 νέα κρούσματα, 11 θάνατοι και 375 οι διασωληνωμένοι
- Εγκρίθηκε επισήμως το πιστοποιητικό COVID-19 για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Folli Follie: Σε δίκη ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Όχι στο εμβόλιο της AstraZeneca από ασθενείς με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής
- Νέα επίσημη στήριξη της Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
- Στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Γερμανίας περιοχές της Ελλάδας
- Πολιτική Προστασία: Οδηγίες για τα έκτακτα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Φλώρινα: Ισόβια και 26 χρόνια κάθειρξη στον 46χρονο για την επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης
- Για επιστροφή του Μανωλά στον Ολυμπιακό «μιλούν» οι Ιταλοί
- ΧΑ: Με +0,17% άνοδο στο φινάλε τα κέρδη στη βδομάδα ανήλθαν το 2,69%
- Β. Παπαευαγγέλου: Κάτω από 200 διασωληνωμένοι στο τέλος του Ιουνίου
- Χαρδαλιάς: Η παρούσα φάση επιτρέπει να γίνουν βήματα προς την ελευθερία
- Θεσσαλονίκη: Αρχίζει και πάλι από σήμερα η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία
- Χαρδαλιάς: Η παρούσα φάση επιτρέπει να γίνουν βήματα προς την ελευθερία - Τι αλλάζει από αύριο
- Epsilon Net: Aνταπόκριση Ιατρών, Δικηγόρων, Μηχανικών και Ιδιοκτητών Καταλυμάτων στις Ημερίδες για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος σε εταιρείες πώλησης συσκευών τηλεπικοινωνίας και τηλεδιασκέψεων
- ΑΣΕΠ: Ορκίστηκε το νέο προεδρείο