Τα επόμενα βήματα της Alpha Bank μετά το mega deal για το Galaxy και το νέο ομόλογο

17:16 11/3/2021 - Πηγή: Fortune

Βέβαιος για την ικανότητα της Alpha Bank να παραμείνει προσηλωμένη στο στρατηγικό της σχέδιο και, παρά τις αντιξοότητες, να επιταχύνει την προσπάθειά για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Στον απόηχο της

δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy και της επιτυχούς, δεύτερης μέσα σε 12 μήνες, έκδοσης ομολόγου Tier 2, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στην επιτυχία της Alpha Bank να πραγματοποιήσει τη δεύτερη σε μέγεθος τιτλοποίηση στην Ευρώπη, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, μειώνοντας αποφασιστικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο 13% και διατηρώντας υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει, συνολικά, επιδείξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, καθώς «μέσα σε έναν χρόνο, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν, αξιοποιώντας το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων “Ηρακλής”, να δρομολογήσουν τιτλοποιήσεις ύψους 31 δισ. ευρώ και να μειώσουν το ύψος ΜΕΑ του κλάδου σε 33 δισ. ευρώ».

Υψηλός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας

«Όπως γνωρίζετε, η Alpha Bank προχώρησε αμέσως μετά [τη συμφωνία για τη Συναλλαγή Galaxy] στην έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναν χρόνο μετά την αρχική μας έκδοση αντίστοιχου ομολόγου, ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφάλαια της Τράπεζας και διαμορφώνοντας τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας πρακτικά στο 17%» ανέφερε, επίσης, ο κ. Ψάλτης, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της Τράπεζας να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για τη διαχείριση του εναπομείναντος αποθέματος «κόκκινων» δανείων. Σε ερώτημα «εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη δημιουργία μίας “bad bank”», ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε πως «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η ομάδα του έχουν αφιερώσει αρκετή προσπάθεια και χρόνο για να παρουσιάσουν αυτή την πρόταση και οι ελληνικές τράπεζες συνεργαζόμαστε για να τοποθετηθούμε και να απαντήσουμε στην κυβέρνηση ως προς την πρόταση αυτή». Προσέθεσε δε, πως «μία επί της αρχής απάντηση, είναι ότι ενώ το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής» είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών ισολογισμών, η ιδέα της “bad bank” θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, στοχεύοντας σε δάνεια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με τελικό στόχο την αντιμετώπιση όλου του εύρους των προβληματικών δανείων».

Σε ερώτημα αναφορικά με την πίεση της πανδημίας στα οικονομικά επιχειρήσεων και νοικοκυριών και το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων, ο κ. Ψάλτης εκτίμησε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα ήταν θετική, κάτι που φέρνει την χώρα μας «σε ικανοποιητική θέση, τόσο ως προς την διαχείριση της «κληρονομιάς» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του παρελθόντος, όσο και για την αντιμετώπιση όποιων νέων προκύψουν από τα moratoria».

«Η κυβέρνηση εστίασε σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, οι οποίες έχουν αποδώσει σημαντικά καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» σχολίασε ο CEO της Alpha Bank, προσθέτοντας πως με την παράλληλη παροχή πολύ ισχυρών δημοσιονομικών κινήτρων, επιτεύχθηκε ο περιορισμός των επιπτώσεων στον τομέα της ανεργίας και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Προσέθεσε δε, πως «το τραπεζικό σύστημα κινήθηκε, από την πλευρά του, πολύ γρήγορα ως προς τη στήριξη των πελατών του, προχωρώντας σε ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με τις κανονιστικές οδηγίες, και σε αναστολές δανείων ύψους 22 δισ. ευρώ, ποσό αντιστοιχεί στο 15% των εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα, ενώ εκτιμάται πως εκταμιεύτηκαν 18 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους την αναγκαία ρευστότητα για ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την άρση των lockdown».

Keywords
Τυχαία Θέματα