Τα σενάρια για τις «διευκολύνσεις» στους εμβολιασμένους- Πότε θα δούμε μείωση σε κρούσματα και διασωληνωμένους

12:47 14/6/2021 - Πηγή: Fortune

Με την πτωτική πορεία της πανδημίας στη χώρα, να γεννά αισιοδοξία, φουντώνει η συζήτηση για τις επιπλέον ελευθερίες, που θα μπορούν να απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

Όπως επισημαίνεται το σημαντικότερο ρόλο, στην πορεία ύφεσης της πανδημίας, παίζει, το εμβόλιο, με τους ειδικούς καθημερινά, να υπογραμμίζουν την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού ώστε να έχουμε τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να μην έρθει τέταρτο κύμα από τον Σεπτέμβριο.

Η

κυβέρνηση επιδιώκει αρχικά να πείσει όσους διστάζουν να εμβολιαστούν, και αναμένει εντός αυτής της εβδομάδας το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να υπάρξει ένας επιστημονικός διάλογος για το θέμα.

Στόχος να υπάρξει κατηγοριοποίηση στις διάφορες δραστηριότητες ανάλογα με τον κίνδυνο μετάδοσης που υπάρχει, ώστε να δοθούν και τα ανάλογα προνόμια στους πολίτες.

Για την εφαρμογή των προνομίων, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις:

Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους καιΔεύτερον να εξειδικευτούν πτυχές του κανονισμού του ψηφιακού πιστοποιητικού που ψηφίστηκε και στην Ε.Ε.

Γαλλικό μοντέλο

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες θα ανακοινωθεί και επισήμως ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους.

Συζητήσεις ωστόσο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός της κυβέρνησης, η οποία μέσω του Άκη Σκέρτσου, έχει διαμηνύσει πως εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Στον πυρήνα των διευκολύνσεων που εξετάζει η κυβέρνηση, βρίσκεται η σφαίρα της διασκέδασης και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος το «γαλλικό μοντέλο», όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Ξέρουμε ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», επισήμανε.

Τα σενάρια

Εν αναμονή της γνωμοδότησης των ειδικών, τα προνόμια που εξετάζεται να δοθούν, στους εμβολιασμένους είναι:

Οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα διαθέτουν και πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να κινούνται κανονικά χωρίς μάσκες σε ανοικτούς χώρους.Επίσης χωρίς μάσκες θα είναι και σε κλειστούς χώρους, όπως στα εστιατόρια (όταν επιτραπεί η χρήση των εσωτερικών χώρων), σε μπαρ, σε υπαίθριες εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λ.π..Αντίστοιχα οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test.

Προβληματισμός πάντως υπάρχει για τα ταξίδια και ειδικά για τα αεροπλάνα για το αν θα πρέπει να φορούν μάσκα όσοι έχουν εμβολιασθεί.

Ποινές στους ανεμβολίαστους;

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξουν «ποινές» σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Εάν δεν επιτύχουμε τη συλλογική ανοσία και έχουμε τέταρτο κύμα τον χειμώνα, η Ελλάδα θα καταστραφεί και είναι κρίμα να γίνει αυτό, ενώ βγαίνουμε από την κρίση και έχουμε μπροστά μας λαμπρά χρόνια για την οικονομία. Να αφήσουμε την Ελλάδα να καταστραφεί, οι επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν, οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους… Να αφήσουμε αυτό να γίνει επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν μία άποψη, εμένα με ξεπερνά» είπε ο κ. Γεωργιάδης, σε οξύ τόνο, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στην δήλωση του περί ευχέρειας απόλυσης όποιου υπαλλήλου δεν έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο και καμία πρόθεση να νομοθετήσει και να βάλει άρθρο σε κάποιο νόμο για απόλυση ανθρώπων που δεν εμβολιάστηκαν.
»» Όμως στην υπάρχουσα νομοθεσία, στην κείμενη νομοθεσία, υπάρχει διάταξη για απόλυση υπαλλήλου που θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί είναι καλό στην ζωή να ξέρεις ότι έχεις και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα».

«Αν κάποιος δεν πείθεται πρέπει να τον παρακινήσουμε ή να τον περιορίσουμε»

Yπέρ των λεγόμενων «προνομίων» για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού αλλά και «περιορισμών» για όσους δεν πείθονται να εμβολιαστούν, τάχθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.

«Η ικανότητα του πείθειν κάπου έχει και ένα όριο. Γιατί ακούω συναδέλφους μου να λένε ότι όλα πρέπει να γίνουν με την πειθώ. Συμφωνώ. Αλλά αν η πειθώ δεν φτάνει, κάτι θα πρέπει να κάνουμε σαν πολιτεία», είπε.

Τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει όχι μόνο να νουθετεί αλλά και να προστατεύει τους πολίτες και έφερε ως παραδείγματα τη χρήση κράνους ή την απαγόρευση οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ, που απαγορεύονται με νόμο.

«Αν κάποιος για παράδειγμα δεν κατανοεί ότι είναι υπέρ του να φοράει κράνος όταν οδηγεί μηχανή, δεν μπορούμε να το αφήσουμε στη διακριτική του ευχέρεια. Πρέπει να υπάρχει νόμος που να τον υποχρεώνει να φοράει κράνος. Αν κάποιος δεν πείθεται ότι δεν μπορεί να πίνει γιατί είναι κακό για την υγεία του -να πίνει πολύ όχι ένα δυο ποτηράκια, πρέπει να του απαγορεύσουμε να οδηγεί για να μην σκοτώσει μετά εσάς και εμένα. Κατ αναλογία, αν κάποιος δεν πείθεται ότι πρέπει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, πρέπει με κάποιον τρόπο ή να τον παρακινήσουμε με έμμεσο τρόπο αφού δεν πείθεται ή τουλάχιστον να τον περιορίσουμε, ώστε να μην εκθέτει εσάς και εμένα στον κίνδυνο να νοσήσω», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι είναι αυτονόητο να μην μπορούν να βρίσκονται μη εμβολιασμένοι πολίτες σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ο αρμόδιος για να μιλήσει σχετικά με το νομικό καθεστώς για κάτι τέτοιο.

Για τη χρήση μάσκας ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς μπορεί να είναι ένα μέτρο υγειονομικά ασφαλές, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φορούν μάσκα ανεμβολίαστοι πολίτες προσποιούμενοι τους εμβολιασμένους.

To άρθρο Τα σενάρια για τις «διευκολύνσεις» στους εμβολιασμένους- Πότε θα δούμε μείωση σε κρούσματα και διασωληνωμένους δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα