Τα τρία σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ- Οι βασικές προτεραιότητες Μητσοτάκη και οι εργασιακές σχέσεις

10:11 28/6/2019 - Πηγή: Fortune

«Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις την επόμενη μέρα, να είμαστε σεμνοί και κοντά στα προβλήματα των πολιτών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κορωπί. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «το να νοιάζεται κανείς, είναι μία κεντρική αξία της πολιτικής» την οποία έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια και επισήμανε πως εφόσον εμπιστευθούν οι πολίτες τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία, αυτή «θα είναι

νίκη όλων των Ελλήνων, δεν θα είναι μόνο νίκη της ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην «επέτειο» των capital controls που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, επισημαίνοντας παράλληλα πως τότε «η χώρα σώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία που έβαλε το συμφέρον του τόπου πάνω από το συμφέρον της παράταξης».

Οι βασικές προτεραιότητες

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας που είναι η μείωση των φόρων και οι νέες θέσεις εργασίας. «Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ σε όλους κατά 30%» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως οι νέες θέσεις εργασίας «θα έρθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα με μία έκρηξη επενδύσεων».

Ακόμη, ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην παιδεία και τον ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει ως μοχλός ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. «Τα νέα παιδιά ζητούν πτυχία με αντίκρισμα. Ζητούν σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας» είπε.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η μείωση των φόρων και η άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα θα πρέπει να συνδυαστεί και με μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων από την πλευρά των επιχειρήσεων. «Καλή επιχείρηση είναι η επιχείρηση που προσέχει τους εργαζόμενους, είναι η επιχείρηση που πληρώνει καλούς μισθούς» ανέφερε.

Οι εργασιακές σχέσεις

Ταυτόχρονα, με κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης δίνει απάντηση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσει τις θέσεις της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις και να την εμφανίσει ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει πως πρακτικές που παραβιάζουν την νομοθεσία από την πλευρά των εργοδοτών δεν θα γίνουν ανεκτές: «Πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν θα χωρούν. Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν θα νοούνται. Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν θα συγχωρούνται. Και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν θα επιτρέπεται. Απαιτώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα» είπε.

Μιλώντας γενικότερα για τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα ενισχυθούν από τη μείωση της φορολογίας, κατέστησε σαφές ότι αυτή συνεπάγεται και μια σειρά επιπλέον υποχρεώσεων από πλευράς τους: «Ειδικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις απαιτώ να επιστρέψουν τις εταιρικές καταθέσεις τους πίσω στην Ελλάδα άμεσα για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα» τόνισε.

Τα τρία σενάρια αυτοδυναμίας

Στην δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ από τον ΣΚΑΪ παρουσιάζονται τρία σενάρια για το πώς είναι πιθανόν να κατανεμηθούν οι έδρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σε όλα τα σενάρια η ΝΔ εμφανίζεται αυτοδύναμη.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει επτακομματική Βουλή και αυτοδυναμία της ΝΔ με 155 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 78 έδρες, το ΚΙΝΑΛ με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Από 10 έδρες αντίστοιχα λαμβάνουν η Ελληνική Λύση και το Μέρα25.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εξακομματική Βουλή, δηλαδή ότι θα περάσει το όριο του 3% της εισόδου στην Βουλή είτε μόνο η Ελληνική Λύση είτε μόνο το Μέρα25. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ λαμβάνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Το έκτο κόμμα θα λάβει 11 έδρες.

Στο τρίτο σενάριο η Βουλή θα είναι πεντακομματική, δηλαδή μένουν εκτός Βουλής Ελληνική Λύση και Μέρα25. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα λάβει 164 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 85 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22 έδρες, το ΚΚΕ 16 έδρες και η Χρυσή Αυγή 13 έδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα