Τελευταία στροφή πριν τον μεγάλο τελικό του Trophy – Τροφή Challenge: Οι συντελεστές μιλούν για το μέλλον της αγροδιατροφής

16:41 3/7/2019 - Πηγή: Fortune

Τους στόχους του διαγωνισμού καινοτομίας Trophy – Τροφή Challenge παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, οι συντελεστές της διοργάνωσης, ενόψει του τελικού που θα πραγματοποιηθεί στις 11.7.2019 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα).

Οι προκλήσεις της τεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή (Agri-tech) και στην τεχνολογία της επεξεργασίας και ποιότητας τροφίμων (Food-tech) είναι οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού που «τρέχει» το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα

Γενιά».

Όπως σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, Έφη Λαζαρίδου, οι 50 ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν στη φάση του bootcamp, που θα πραγματοποιηθεί στις 10.7.2019, όπου και θα λάβουν επιχειρηματική υποστήριξη από μέντορες. Οι 10 φιναλίστ που θα προκριθούν από το bootcamp θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους ζωντανά και θα αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια του τελικού. Οι πέντε από αυτές θα απαντούν σε προκλήσεις της τεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή (Agri-tech) και οι υπόλοιπες στην τεχνολογία της επεξεργασίας και ποιότητας τροφίμων (Food-tech).

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό διεκδικούν χρηματικά έπαθλα ύψους 25.000, αλλά και τη δυνατότητα απευθείας συμμετοχής στον τελικό του παγκόσμιου αγροδιατροφικού διαγωνισμού Future Agro–challenge, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2019, και παρουσία με περίπτερο στην έκθεση. Επιπλέον, δύο εκπρόσωποι των νικητών στις κατηγορίες Agri–Tech / Πρωτογενής Παραγωγήκαι Food–Tech / Επεξεργασία και Ποιότητα Τροφίμων θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν για πέντε μέρες στα agri-food τμήματα και ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Rutgers στις Η.Π.Α., για να παρακολουθήσουν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν.

Από αριστερά προς δεξιά: Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Έφη Λαζαρίδου, Εύα Πολυζωγοπούλου, Μιχάλης Στάγκος, Σέρκο Χαρουτουνιάν

Η Έφη Λαζαρίδου εξέφρασε τον ενθουσιασμό των συνεργατών του διαγωνισμού για τις συμμετοχές των ομάδων, και στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη η οποία παρείχε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «συνέβαλε τα μέγιστα για να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα». Ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης η βοήθεια που παρείχε η Τράπεζα Πειραιώς, χρυσός χορηγός του Trophy – Τροφή Challenge.

Καταγράφοντας τον βασικό στόχο του διαγωνισμού, η Έφη Λαζαρίδου σημείωσε πως είναι η κατοχύρωσή του ως ένας θεσμός στήριξης της καινοτομίας στην αγροδιατροφή, που συμβάλλει στην ωρίμανση και ανάπτυξη του οικοσυστήματος και των αναδυόμενων συνεργειών. «Υποστηρίζουμε νέους επιχειρηματίες, που με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους εξελίσσουν την τεχνολογία και τις εφαρμογές της και συμβάλουν στην αναζωογόνηση του κλάδου. Μας ενδιαφέρει, πέρα από τα χρηματικά βραβεία, να στηρίξουμε αυτές τις ομάδες και μετά το Διαγωνισμό με μια σειρά δράσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βασικός συνεργάτης για τη διοργάνωση όλης της διαδικασίας του διαγωνισμού είναι οι Industry Disruptors Game Changers (ID–GC). Μιλώντας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ο συνιδρυτής των ID–GC, Μιχάλης Στάγκος, υπογράμμισε ότι απώτερος σκοπός είναι να αναδειχθούν εκείνες οι λύσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. «Το Trophy – Τροφή Challenge είναι ένα αναδυόμενο οικοσύστημα καινοτομίας που αξιοποιεί τεχνολογίες της μεταψηφιακής εποχής για να αναβαθμίσει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και να δημιουργήσει νέες αλυσίδες αξίας», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο Μιχάλης Στάγκος έδωσε ορισμένες χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες. Όπως είπε, από τις 50 προτάσεις που κατατέθηκαν, οι 31 είχαν στο επίκεντρο το τρόφιμο και οι 19 την αγροτική παραγωγή, ενώ πάνω από το ένα τρίτο προήλθαν από πανεπιστημιακές ομάδες. Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των γυναικών στη διαγωνιστική διαδικασία αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των αιτήσεων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σέρκο Χαρτουνιάν, Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος στάθηκε στη σημασία του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, και σημείωσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας οφείλει να βασιστεί στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Κλάδους στους οποίους, όπως είπε, η χώρα μας διαθέτει πολλά και ποιοτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Στάθηκε, μάλιστα, στη σημασία του Trophy – Τροφή Challenge ιδιαίτερα για το γεγονός ότι, σε σύγκριση με άλλους παρόμοιους διαγωνισμούς, «τα επόμενα βήματα για τους νικητές είναι ήδη σχεδιασμένα».

Δίνοντας το στίγμα της γενικότερης στάσης την οποία κρατά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες, η Εύα Πολυζωγοπούλου, Αναπληρώτρια  Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων του ΙΣΝ, περιέγραψε τη φιλοσοφία του Ιδρύματος. Όπως είπε, ήδη εντός τριετίας επενδύονται 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ και οι παράλληλες δραστηριότητες που «τρέχουν» κινούνται σε ένα πλαίσιο: τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν στους νέους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις ιδέες τους. Περιγράφοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ΙΣΝ στο Trophy – Τροφή Challenge, η Εύα Πολυζωγοπούλου αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης κατατέθηκαν είκοσι μελέτες από το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, ούτως ώστε να «ξεκλειδώσει» η δεύτερη φάση της χρηματοδότησης και να περάσει στο επόμενο βήμα: το διαγωνιστικό κομμάτι. «Η δυναμική που έχει επανειλημμένα επιδείξει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, φανερώνουν τις απεριόριστες προοπτικές του κλάδου και αποτέλεσαν τα θεμέλια στα οποία βασίστηκε η ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ για τη δημιουργία του προγράμματος  “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έρχεται την κατάλληλη στιγμή με σκοπό να δώσει το βήμα στους νέους ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εξεύρεση λύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, εν δυνάμει, στον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς, ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής, δήλωσε πως η απόφαση της τράπεζας να μπει ήταν ξεκάθαρα μια στάση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα. «Η Τράπεζα Πειραιώς, με την συντριπτικά υψηλότερη έμπρακτη ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, αναζητά συνεχώς τους νέους του αγροδιατροφικού τομέα που θα καθιερωθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Η ΚΑΠ 2021-2027 έρχεται να αναδείξει τους νέους γεωργούς και τους τρόπους, με τους οποίους θα στηριχθούν περισσότερο. Ο Διαγωνισμός αυτός, τον οποίο υποστηρίζουμε, συμβαδίζει απόλυτα με την τεχνολογικά και επιχειρηματικά καινοτόμο έκφραση της τράπεζας, το όραμά μας για ένα σύγχρονο και βιώσιμο αγροτικό τομέα, που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, ενώ στάθηκε στη μεγάλη μείωση του αριθμού των νέων αγροτών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι από το 2010 ως το 2016, οι νέοι αγρότες ηλικίας ως 35 ετών μειώθηκαν από τους 50.000 στους 25.000. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, σχολίασε, δεν χρειάζονται μόνο χρηματοδοτήσεις αλλά και μια σειρά συνεργασιών που θα πάει συνολικά τον κλάδο μπροστά.

Ο διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge”, υλοποιείται από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και με την υποστήριξη των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC) και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. Μέγας δωρητής του ευρύτερου προγράμματος και του “Trophy – Τροφή Challenge” είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ Χρυσός Χορηγός του Διαγωνισμού η Τράπεζα Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα