«Τεράστιες οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό», σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος

11:32 15/4/2020 - Πηγή: Fortune

Ο ελληνικός τουρισμός και οι βαριές επιπτώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατά την φετινή τουριστική σεζόν, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του γερμανικού Τύπου.

Handelsblatt: «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο»

Ο τουρισμός δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, όσο στην Ελλάδα, σχολιάζει, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η γερμανική

εφημερίδα Handelsblatt, στο δημοσίευμα με τίτλο «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο».

Βάσει όσων αναφέρει το άρθρο της οικονομικής εφημερίδας, «σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2018 έφθασε το 20,6%, ενώ στην Ιταλία σχεδόν 13% και στην Ισπανία 14,6%. Ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία και στην αγορά εργασίας, μιας και δίνει δουλειά σε 700.000 ανθρώπους. Με άλλα λόγια, το 20% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από τον τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος αυτός ήταν η ατμομηχανή εξόδου της Ελλάδας από τη κρίση. Με πάνω από 31 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, η Ελλάδα υπερδιπλασίασε τους τουρίστες του 2009.  Κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστιες».

Άλλα γερμανικά φύλλα επισημαίνουν, επιπλέον, τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

SZ: «Δραματική έκκληση αφύπνισης»

«Δραματική έκκληση αφύπνισης» γράφει χαρακτηριστικά ως σχόλιο η Süddeutsche Zeitung, με αφορμή τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί συγκεκριμένα: «Ακόμα κι αν χρειαζόμαστε όσο ποτέ αισιόδοξες ειδήσεις, είναι σωστό ότι το Ταμείο δημοσιεύει στην έκθεση σοκαριστικά στοιχεία.

Η κρίση θα πλήξει τους Ευρωπαίους, μιας και, παρά τα προγράμματα στήριξης, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% και ένας στους δέκα θα χάσει τη δουλειά του. Βάσει των σεναρίων του ΔΝΤ, η Γερμανία πλήττεται λιγότερο. Δεν πρέπει, ωστόσο, να κοροϊδευόμαστε.

Η κατάσταση στις γειτονικές χώρες θα γίνει αισθητή και στην Γερμανία. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του Ταμείου βασίζονται στην υπόθεση ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει βελτίωση. Σε περίπτωση, όμως, που δεν σταματήσει η εξάπλωση του ιού, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικότερες.

Η έκθεση του Ταμείου αποτελεί έκκληση αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα. Για να ηττηθεί ο ιός, θα πρέπει όλοι να καταβάλουν προσπάθειες».

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Δυσοίωνες προβλέψεις»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο δημοσίευμά της με τίτλο «Δυσοίωνες προβλέψεις» σχολιάζει ότι: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία δεν καταπολεμάται με κλασικά εργαλεία της οικονομικής πολιτικής.

Για να σταματήσουν την επέλαση της πανδημίας, οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν παγώσει σχεδόν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα της σκληρής αυτής στρατηγικής είναι εμφανή.

Σε πολλές χώρες επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού. Υπάρχουν, όμως, και παρενέργειες. Φτωχότερες χώρες του πλανήτη απειλούνται, για παράδειγμα,  με λιμούς. Δεν αποτελεί, συνεπώς, έκπληξη ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις εξετάζουν χαλάρωση των μέτρων καταπολέμησης του ιού.

Το ΔΝΤ προβλέπει δραματική οικονομική ύφεση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως, τα σενάρια στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις είναι υπερβολικά αισιόδοξα. Διότι θεωρούν ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, η πανδημία θα υποχωρήσει και η οικονομία θα ανακάμψει.

Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν πρόωρα, προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων και νέα μέτρα παράλυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Θυμίζουμε ότι, πριν από 100 χρόνια, η λεγόμενη ισπανική γρίπη εκδηλώθηκε σε τρία κύματα. Η μόνη ελπίδα είναι να βρεθεί γρήγορα εμβόλιο κατά του ιού και να μοιραστεί το ταχύτερο σε ολόκληρη τη γη».

Keywords
Τυχαία Θέματα