Θ. Σκυλακάκης στο Fortune Greece: «Το 2022 θα είναι χρονιά που θα ανοίγουν επιχειρήσεις»

08:23 15/6/2021 - Πηγή: Fortune

Το μάθημα που έλαβαν οι ελληνικές επιχειρήσεις έπειτα από δέκα χρόνια ύφεσης σε συνδυασμό με το ξέσπασμα της πανδημίας, που βρήκε την πλειονότητα εξ αυτών απροετοίμαστες, τις οδήγησε στο να αρχίσουν να αγκαλιάζουν γρηγορότερα τις αλλαγές και να είναι σε εγρήγορση.

Η οικονομία σταδιακά γυρίζει σελίδα και κινείται με θετικό πρόσημο, πολλοί κλάδοι βρίσκονται σε επενδυτικό «οίστρο», ενώ ελπίδες γεννούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αναθερμάνουν επαρκώς την αγορά και θα αποτελέσουν το όχημα τροφοδότησης της ανάπτυξης στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών,

Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλά στο Fortune αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον με τις ενέσεις ρευστότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης, απαντά σε όσους εκφράζουν το φόβο για αλόγιστη χρήστη των χρηματοδοτικών εργαλείων και δίνει την ευρύτερη εικόνα αυτού που ονομάζουμε οικονομικός μετασχηματισμός.

Κύριε Υπουργέ, δώστε μας μια εικόνα από το επιχειρηματικό σκηνικό του μέλλοντος. Πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το κλίμα μετά την υλοποίηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Θα είναι σίγουρα ένα τοπίο γεμάτο με καινούργιες επενδύσεις, σε υφισταμένους και καινούργιους τομείς, με μία θεαματική, στην πρώτη φάση, οικονομική ανάκαμψη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να βρίσκουν όλο και καλύτερες δουλειές, με καλύτερες φυσικά αμοιβές από αυτές που είχαν ως τώρα.

Σε επίπεδο κλάδων, ποιοι θα αποτελέσουν τους βασικούς πρωταγωνιστές;

Μιλάμε για την κάθε είδους εξωστρέφεια και επιπροσθέτως για ό,τι συνδέεται με την ανανεώσιμη ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση. Μιλάμε επίσης για τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών κλάδων, όπως είναι για παράδειγμα η αγροδιατροφή, η βιομηχανία και ο τουρισμός, έτσι ώστε να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στις διεθνείς αγορές του 21ου αιώνα.

Επομένως, πιστεύετε ότι θα ξεφύγουμε από το μοντέλο μιας οικονομίας εξαρτημένης από τον τουρισμό;

Εξαρτάται τι εννοούμε όταν λέμε τουρισμό. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο στόχος της τουριστικής βιομηχανίας θα πρέπει να είναι η μετατροπή της σε κάτι που θα συνδυάζει, όχι μόνο την προσωρινή παρουσία που είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά κυρίως τη μόνιμη παρουσία, όπως είναι τα χωριά συνταξιούχων, τα κέντρα παροχής υπηρεσιών τουρισμού υγείας και αποκατάστασης, η φιλοξενία ψηφιακών νομάδων, η φιλοξενία επιχειρήσεων που αποφασίζουν να αξιοποιήσουν την Ελλάδα για έρευνα και ανάπτυξη κ.α. Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας όπως και το γεγονός ότι συμμετέχει σε μία Ένωση με νομισματική σταθερότητα.

Με τα σημερινά μέτρα στήριξης στόχος είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανοιχτές επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Έχετε ποσοτικοποιήσει αυτούς τους στόχους για το 2021 – 2022;

Όλα τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα στο πρόγραμμα σταθερότητας. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί όλη αυτή υπόθεση. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι το  2022 θα είναι περίοδος που θα ανοίγουν επιχειρήσεις. Φέτος θα υπάρχει κάποιου είδους μεταβατική περίοδος, ωστόσο, έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να βοηθήσουμε όσες επιχειρήσεις ήταν βιώσιμες πριν την κρίση, έτσι ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Δύο από τους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου είναι η πράσινη οικονομία και η ψηφιακή μετάβαση. Ως προς τα κονδύλια που θα διοχετευθούν σε αυτούς τους κλάδους, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πίτα στο Α.Ε.Π. της ελληνικής οικονομίας;

Όλοι οι κλάδοι έχουν ενεργειακή και ψηφιακή πτυχή. Μιλάμε ουσιαστικά για έναν οικονομικό μετασχηματισμό που επηρεάζει το επιχειρείν στο σύνολό του, ανεξαρτήτως κλάδου.

Η συνολική επέκταση των επιχειρηματικών πιστώσεων εκτιμάται στα 33 δισ.ευρώ έως το 2026. Τι ποσοστό από αυτά τα χρήματα θα απορροφήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βοηθηθούν κατά κύριο λόγο από τις επιδοτήσεις του Ελλάδα 2.0. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη υπολογίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία κατευθύνονται αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουμε δημιουργήσει ισχυρά κίνητρα για να συνεργαστούν ή και να συγχωνευθούν προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση και στον τραπεζικό δανεισμό. Όποιος έχει στοιχειωδώς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και ένα καλό business plan θα μπορεί να λάβει κι αυτός το μερίδιο του και μάλιστα με αυξημένη βοήθεια. Διότι τα επιτόκια των μικρομεσαίων είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων. Συνεπώς το γεγονός ότι προσφέρουμε σε όλους ένα επιτόκιο κοντά στο 0% σημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι έχουν πολύ υψηλότερες επιδοτήσεις εξ’ αρχής από το εργαλείο των δανείων.

Μετά το 2026 η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να φέρει μόνιμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία;

Αυτή είναι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι το Ταμείο θα φέρει μόνιμη ανάπτυξη 7 μονάδες. Το ταμείο θα κάνει μία σημαντική διαφορά. Από εκεί και πέρα μετράει και η συνολική πολιτική που θα εφαρμοστεί έτσι ώστε να μπούμε σε ένα άλλο επίπεδο ανάπτυξης τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

To άρθρο Θ. Σκυλακάκης στο Fortune Greece: «Το 2022 θα είναι χρονιά που θα ανοίγουν επιχειρήσεις» δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα